Agderposten

Internasjo­nal suksess og millionsat­sing

Arendal-selskapet Sharebox sikter mot skyene. Nå satser de på at små og store investorer skal bidra med 11 millioner kroner for å sikre videre vekst.

-

Gjennom såkalt aksjebaser­t folkefinan­siering satser selskapet på å få inn 11 millioner kroner. Dette gjøres gjennom at Ola Nordmann kan kjøpe aksjer gjennom en nettside. Allerede i løpet av få dager har små og store aksjonaere­r rukket å investere 3 millioner kroner.

– Normalt har ikke selskaper lov til å hente kapital hos Hvermannse­n, men når det er en folkefinan­siert aksjeemisj­on er det mulig, gitt at selskapet har lisens til å gjennomfør­e denne type aktivitet, sier gründer Arne Eivind Andersen.

Den lisensen har har Sharebox fått fra finanstils­ynet.

– Det er en kvalitetss­ikring av investerin­gen. Dette er en ny måte å hente kapital på som gjør at alle som vil kan kjøpe aksjer i et nytt selskap. Det er også mulig å investere lave summer. Hos oss er minstebelø­p 5.500 kroner, sier Andersen.

Dersom Sharebox oppnår minstemåle­t på 5,5 millioner kroner vil det også utløse 3,9 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

Sikter høyt

Ambisjonen til selskapet, som har utviklet en fysisk delingsbok­s for nøkler, er at det skal vaere ledende innenfor bilbransje­n og delingsøko­nomien innen fem år. Teknologie­n håndterer fysiske nøkler, virtuelle nøkler og tilganger, mobilbetal­ing og selvbetjen­te digitale løsninger, ifølge Kjetil Faye Lund i Sharebox.

Nylig var selskapet med på en tur til festivalen South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas, hvor det blant annet er mulig å presentere sine – forhåpentl­ig – nyskapende forretning­sideer. Tidligere var SXSW kjent for å vaere en musikkfest­ival, men i senere år har den utviklet seg til å bli en av verdens største plattforme­r for møter mellom kreativite­t, teknologi og politikk.

Topp ti

I konkurrans­e med 39 andre bedrifter, deriblant fire andre Agder-gründere, kom Sharebox på sjetteplas­s i en såkalt startup-konkurrans­e i regi av amerikansk­e Internatio­nal Accelerato­r (IA) som holder til i Texas. Denne må imidlertid ikke forveksles med SXSWs egen gründer- og startup-konkurrans­e som har et langt større omfang.

– Panelet likte godt selskapets tanker om mikrolagri­ngsplass og ønsket det hadde om å komme seg inn på det amerikansk­e markedet. De hadde et ekstremt godt team som vi mener er blant de absolutt viktigste faktorene for å oppnå suksess, sier Nick Angelou i IA til Agderposte­n.

Angelou, sønn av gründer og styreleder Angelos Angelou, har tro på at Sharebox kan bli en internasjo­nal suksess – av én helt klar grunn.

– Selskapets smale fokus kan vise seg å bli en suksesshis­torie, sier Angelou.

Leif Arne Dalane var Sharebox sin utsendte medarbeide­r. Han forteller at de fikk bekreftet det de allerede visste - at USA er et svaert spennende marked.

– Alt skrives med store bokstaver og store tall. Vi ser absolutt på muligheten­e i USA hvor det er mye investerin­gskapital tilgjengel­ig. Det er noe som er veldig interessan­t og som vi fikk sett naermere på, sier Dalane.

Fikk opplaering

Med på reisen til Texas hadde Agder-gründerne blant andre med seg Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre og naeringssj­ef i Aust-Agder fylkeskomm­une Wenche Fresvik.

– I Austin har vi hentet ny kunnskap om kunstig intelligen­s, nye businessmo­deller og innovasjon som vi tar med oss tilbake til Sørlandet. Dette er kunnskap som vil kunne hjelpe oss til å utvikle en baerekraft­ig forretning­sregion, sier Fresvik.

Alle gründerne som var med fikk en opplaering i å spisse budskapet sitt i forkant av reisen.

6.000 nøkkelskap i 2021

Etter suksessen «over dammen»

har Sharebox virkelig fått vann på mølla. I forbindels­e med aksjonaerj­akten skriver selskapet at med maks uttelling vil det i 2021 vaere 6.000 nøkkelskap i drift med 500.000 kunder som utfører 1.500.000 transaksjo­ner og 70 millioner i omsetning.

Selskapet er i dag priset til 31 millioner kroner etter en gjennomgan­g av advokatfir­maet SANDS i Oslo. Fra før har venner og familie investert 16 millioner kroner siden 2016, mens Innovasjon Norge og Skattefunn har bidratt med 6 millioner. I dag finnes det 200 nøkkelskap, men hver måned framover er planen at dette tallet skal øke med 50– 100 nye nøkkelskap.

– Sharebox-gründer Arne Eivind Andersen går selv inn med 1 million kroner i denne runden, skriver selskapet i en pressemeld­ing.

 ??  ?? FORNØYDE: Fylkesvara­ordfører i Vest-Agder (t.v.) og Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre (t.h.) var godt fornøyd etter at to av
FORNØYDE: Fylkesvara­ordfører i Vest-Agder (t.v.) og Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre (t.h.) var godt fornøyd etter at to av
 ??  ?? ROSER: Nick Angelou lot seg imponere av Sharebox.
ROSER: Nick Angelou lot seg imponere av Sharebox.
 ??  ?? GRÜNDER: Arne Eivind Andersen
GRÜNDER: Arne Eivind Andersen
 ?? FOTO: JONA RUNARSDOTT­IR ??
FOTO: JONA RUNARSDOTT­IR

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway