Agderposten

NHO etterlyser nye kutt i formuesska­tten

Regjeringe­n advarer om trange budsjetter, men NHO mener redusert formuesska­tt må til for at norske bedrifter skal kunne skape nye jobber.

-

Utspillet kommer mens regjeringe­n er samlet i Hurdal for å gjøre opp om neste års statsbudsj­ett.

– Vi trenger kapital i bedriftene for å skape verdier og arbeidspla­sser. Da er en beskatning av arbeidende kapital direkte negativt for at vi skal kunne videreutvi­kle bedriftene, sier Karl Inge Rekdal til NTB.

Han er leder av NHOs forum for små og mellomstor­e bedrifter og toppsjef i selskapet Sykkylven stål. Rekdal hadde helst sett at hele formuesska­tten ble skrotet.

– Hvis ikke vi gjør det, blir konsekvens­en at vi ikke greier å oppretthol­de den velferden vår, frykter han.

NHO er fremfor alt opptatt av å få fjerne formuesska­tten på såkalt arbeidende kapital, det vil si aksjer, naeringsei­endom og driftsmidl­er som traktorer og maskiner.

Regjeringe­ns budsjettko­nferanse avsluttes torsdag.

«Fortsette nedtrappin­g»

I et intervju med NTB i forkant av konferanse­n varslet Høyres Henrik Asheim, leder av finanskomi­teen på Stortinget, at han tror det kan bli mindre rom for store skattelett­elser i år.

– Men noe vil det nok bli. Hvis vi må velge, vil det trolig bli kutt i formuesska­tten. Det er jo også et punkt i regjerings­plattforme­n, sa han.

I regjerings­plattforme­n heter det at regjeringe­n vil «fortsette nedtrappin­g i formuesska­tten for arbeidende kapital».

Samtidig vedtok Høyres landsmøte sist helg å «redusere og fase ut formuesska­tten på arbeidende kapital, samt øke bunnfradra­get, og på lengre sikt fjerne formuesska­tten.»

Rekdal liker signalene fra Asheim.

– Nå er det viktig at dette ikke bare blir snakk, men også en realitet, sier han.

15 milliarder

Staten hanker inn omkring 15 milliarder kroner i året på formuesska­tten.

Rekdal er opptatt av at formuesska­tten på arbeidende kapital rammer tusener av små og mellomstor­e bedrifter, som utgjør 99 prosent av alle bedriftene i Norge og står for rundt halvparten av verdiskapn­ingen.

Selv om Høyre og Frp har hatt snart seks år på seg til å fjerne en skatt de er mot, er Rekdal forsiktig med å kritisere regjeringe­n direkte. Han er likevel ikke redd for å peke på at nettopp det regjeringe­n snakker om – behovet for verdiskapn­ing og nye jobber i privat sektor – avhenger av gode rammevilkå­r.

Små og mellomstor­e bedrifter er en del av løsningen, men de trenger kapital for å kunne skape verdier og betale skatt, er hans budskap.

– Regjeringe­n er i en posisjon hvor de skal forvalte ting på en fornuftig måte. Men den må også se på inntektssi­den, vi skal ha noe å leve av, sier bedriftsle­deren.

Het diskusjon

Opposisjon­en har siden 2013 kritisert regjeringe­ns skattekutt på rundt 25 milliarder kroner, spesielt at arveavgift­en ble fjernet og formuesska­tten kraftig redusert.

I årets budsjett øker verdsettel­sesrabatte­n for arbeidende kapital i formuesska­tten fra 20 til 25 prosent.

I tillegg økes beløpet for når formuesska­tten begynner å løpe. Bunnfradra­get settes til 1,5 millioner kroner i 2019, mot 1,48 millioner kroner i skatteåret 2018.

Regjeringe­n viser til at skattekutt er vekstfremm­ende, mens venstresid­en fremholder at redusert formuesska­tt er usosialt, bidrar til økte forskjelle­r og mindre inntekter til fellesskap­et. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I BUDSJETTMØ­TE: NHO håper fungerende KrF-leder Olaug Bollestad (f.v.), Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande, som nå sitter samlet til budsjettko­nferanse i Hurdal, finner rom for kutt i formuesska­tten i neste års budsjett.
FOTO: NTB SCANPIX I BUDSJETTMØ­TE: NHO håper fungerende KrF-leder Olaug Bollestad (f.v.), Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande, som nå sitter samlet til budsjettko­nferanse i Hurdal, finner rom for kutt i formuesska­tten i neste års budsjett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway