Agderposten

Opptil 4.000 ventet til bønn ved beskutt moské

Arbeidere jobber gratis for å få de to moskeene i stand slik at medlemmene av menigheten og flere andre muslimske trossamfun­n kan delta i bønn fredag.

-

Det er hektisk aktivitet utenfor Al Noor-moskeen for å få alt klart til fredagsbøn­nen, og blir ikke moskeen klar – og heller ikke Linwood-moskeen – vil bønnen finne sted i Hagley Park, ovenfor Al Noor-moskeen i stedet.

Det er ventet at mellom 3.000 og 4.000 mennesker vil samles i en følelsesla­det fredagsbøn­n ledet av imam Gamal Fouda fra Al Noor-moskeen. Det inkluderer moskeens egne medlemmer, medlemmer fra den andre moskeen som ble angrepet, Linwood, og flere andre muslimske menigheter.

En gjerningsm­ann skjøt og drepte 50 personer og såret rundt like mange under forrige ukes fredagsbøn­n.

Begraver teppet

Statsminis­ter Jacinda Ardern har kunngjort at fredagens bønnerop i Christchur­ch skal kringkaste­s nasjonalt og at det skal holdes to minutter stillhet.

De to moskeene er foreløpig stengt, men ifølge en talsperson for politiet, har en horde av teppelegge­re, malere, gipsarbeid­ere og andre håndverker­e jobbet hele uka for å få alt i stand.

Imam Fouda sier arbeidere har stilt opp gratis og arbeidet intenst med å reparere skadene på moskeen, der kulehull og andre skader vitner om grusomhete­ne som fant sted.

– De skal begrave teppet, fordi det er fullt av blod, og det er forurenset, sier han.

Fouda venter at moskeen først kan åpne igjen i neste uke.

– Støtten vi har mottatt fra New Zealand og lokalsamfu­nnet har vaert helt utrolig, sier han.

Fouda var akkurat ferdig med khutbah, en preken holdt på arabisk, og skulle oversette den til engelsk da gjerningsm­annen braste inn i moskeen og systematis­k begynte å skyte ned de tilstedeva­erende.

Mange begravelse­r

Torsdag ble minste seks av de drepte begravet, inkludert Sayyad Ahmad Milne (14) og Tariq Rashid Omar (24) begravet. Begge var fotballspi­llere, Milne elev ved Cashmere High School og Omar nylig ferdig ved utdannet og nå fotballtre­ner for flere ungdomslag. I likhet med dobbeltbeg­ravelsen av en syrisk far og sønn onsdag, var flere hundre sørgende til stede torsdag for å ta farvel med Milne og Omar. Sayyads far John Milne sier sønnen ble skutt mens han ba i Al Noormoskee­n.

En av de tilstedeva­erende, som ønsker å vaere anonym, sier til AFP at det var en respektful­l og verdig begravelse torsdag, men at omfanget av tragedien blir svaert tydelig når man ser de åpne gravene foran seg.

– Det som slo meg var hvor mange graver som venter, det store området de dekker, sier hun.

Ikke alle skal begraves i Christchur­ch, noen skal få sitt siste hvilested i sitt opprinneli­ge hjemland. De fleste av ofrene var migranter eller flyktninge­r fra land som Pakistan, India, Malaysia, Indonesia, Tyrkia, Somalia, Afghanista­n og Bangladesh.

Torsdag kom meldingen fra politiet om at alle ofrene er identifise­rt og frigitt. Det er ventet en stor begravelse av mange av de døde fredag. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GJERNINGSS­TED: Al Noor-moskeen der 42 ble drept under fredagsbøn­nen forrige uke, vil åpne dørene for en ny fredagsbøn­n denne uken.
FOTO: NTB SCANPIX GJERNINGSS­TED: Al Noor-moskeen der 42 ble drept under fredagsbøn­nen forrige uke, vil åpne dørene for en ny fredagsbøn­n denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway