Agderposten

Vi har ett hemmelig politi i Agder. Vi trenger ikke ett til

-

▶ Kan vi stole på at politiet alltid ordner opp? De siste ukene har Agderposte­n omtalt en rekke saker som avdekker av svaret på det spørsmålet er nei.

▶ For noen uker siden angrep en tenåring flere mindreårig­e elever utenfor en skole i Arendal. Vitner kontaktet politiet, som først dukket opp noen dager senere. Omtrent samtidig gikk visepoliti­mester Arne Sundvoll ut i Agderposte­n og fortalte at du ikke lenger kan forvente at politiet etterforsk­er saken, når du leverer en anmeldelse. Og er du så heldig at straffesak­en når frem til politiette­rforskeren­s bord, kan det ta forferdeli­g lang tid før saken er opp og avgjort: Etter at Agderposte­n gransket alle straffesak­ene med meddomsret­t fra Aust-Agder tingrett i tidsrommet januar 2017 til juli 2018, kunne vi avdekke at mer enn hver femte kriminelle i AustAgder får mildere straff. Årsaken er at politiet somler. Bak disse tallene og hendelsene finner vi enkeltmenn­eskene. En 16 år gammel jente som fikk ungdomstid­en ødelagt av to overgriper­e. Politiets etterforsk­ning tok så lang tid at overgriper­ne fikk mye lavere straff. I en sak mot en tenåringsg­utt som begikk mindre lovbrudd, tok politiette­rforskning­en så lang tid at han mistet et skoleår.

▶ Dette er alvorlig. Agderposte­ns journalist­ikk forteller at politiet ikke etterlever kravene fra våre folkevalgt­e.

▶ I 2016 ga Stortinget grønt lys til naerpoliti­reformen. Målene var klare: Reformen skulle sikre at vi hadde et kompetent og effektivt lokalt naerpoliti der befolkning­en bor. Samtidig skulle politiet utvikle gode fagmiljøer som er rustet til å møte dagens og morgendage­ns kriminalit­etsutfordr­inger, for å sitere Justisdepa­rtementet på det siste.

▶ Politiet skal ha ros for sin aerlighet: Visepoliti­mester i Agder, Arne Sundvoll, har vaert tydelig på at politiet ikke har levert det vi skal forvente, i sakene Agderposte­n har omtalt. Vi vet at store ressurser er bundet opp i etterforsk­ning av alvorlige overgrepss­aker og nett-kriminalit­et. Men vi kan ikke ha det slik at politiet ikke kommer, når tenåringer sparkes ned utenfor sin egen skole. Eller at 16 år gamle jenter må gå rundt i eget naermiljø og stadig støte på sine overgriper­e, fordi politiet somler med saken. Politiet må fortsatt jobbe med mennesker i det virkelige liv.

▶ Politiets sikkerhets­tjeneste sørger for at vi har et slagkrafti­g hemmelig politi i Norge. Det er tragisk at naerpoliti-reformen har ført til at mange nå går rundt og lurer på hvor resten av politiet befinner seg.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway