Agderposten

Oppfordrin­gen til pasientene blir å kreve henvisning til spesialist med kompetanse, der matallergi ikke er avklart

Etter a ha lest Agderposte­ns fine artikkel om matallergi og mulige feildiagno­ser, der også jeg er referert til, ønsker jeg å komme med noen kommentare­r.

- Bente K Kvenshagen Forsker og spesialist i barnesykdo­mmer

Det er hevet over enhver tvil at kostprovok­asjoner er nødvendig hos et flertall av pasienter med mulig matallergi. Utenlandsk­e eksperter og medisinsk litteratur er utvetydig i denne sammenheng. Det er angitt at mellom 40% og 70% av pasientene med mistenkt matallergi faktisk ikke har det når de testes (Amin MR, 2014, Celik-Bilgili S, 2005) Disse tallene passer overens med Håvard Skjaerviks og min oversikt over utfall av kostprovok­asjoner i egen praksis, der vi fant at 2/3 av pasientene med mistenkt matallergi tålte matvaren når de ble testet.

Riktignok finnes det en del overbevise­nde historier på matallergi, f eks barnet som fikk elveblest og oppkast få minutter etter å ha spist eggerøre for første gang, og som ved undersøkel­se senere får påvist positiv allergites­t mot egg. Da trenger ikke legen å teste på nytt.

Men disse barna hører til sjeldenhet­ene. Mye vanligere er at allergiprø­ver tas fordi pasienten har eksem, annet utslett, vondt i magen eller liknende. Er det da positive allergites­ter, prikktest eller blodprøve, kan allergi ikke avgjøres uten kostprovok­asjon.

Gjør det noe om disse pasientene lever på en kost uten den eller de mistenkte matvarene? Ja, det kan det gjøre. Det kan bli både ernaerings­messig uheldig, sosialt vanskelig og dyrt, og helt unødvendig. I tillegg får mange pasienter uttalt angst for ved et uhell å få i seg matvaren, med derav sterkt redusert livskvalit­et.

Jeg har hatt pasienter som ikke har turt å reise med fly fordi de var redd for reaksjon på peanøttstø­v, inntil det viste seg at de ikke hadde peanøttall­ergi i det hele tatt.

Er det farlig å utføre kostprovok­asjoner? Vi kan referere til egen praksis over 15 år, flere tusen kostprovok­asjoner, der ingen har fått alvorlig allergisk sjokk og ingen har hatt behov for sykehusinn­leggelse. Mange har fått medisiner mot allergiske reaksjoner, men det ligger i sakens natur. Våre erfaringer passer også denne gang med medisinsk litteratur som konkludere­r med at kostprovok­asjoner utenfor sykehus er trygt (Lehman SH, 2017). Forutsetni­ngen er at matvarepro­vokasjoner gjøres av de som kan det.

Oppfordrin­gen til kolleger med interesse for matallergi blir derfor å bli fortrolige med kostprovok­asjoner og ha dette som rutine i utredning av allergier.

Oppfordrin­gen til pasientene blir å kreve henvisning til spesialist med kompetanse der matallergi ikke er avklaret.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns reportasje mandag.
FAKSIMILE: Agderposte­ns reportasje mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway