Agderposten

Vi er provosert over at skoleledel­sen ikke er interesser­t i våre tanker og meninger om hvordan vi kan få til en god skole

- Tor Inge Rasmussen FAU leder Froland barneskole Margrethe Risdal FAU leder Froland ungdomssko­le, Margrethe Risdal

Ledelse og laerere ved Froland skole ble invitert av ordføreren på vegne av FAU sitt flertall til et informasjo­nsmøte 23. april. Gunnar Aarstein, rektor ved Digermulen Skole, skulle komme på slutten av dagen og fortelle om sine erfaringer med delvis leksefri skole.

Digermulen skole har i 18 år vaert en delvis leksefri skole. Effekter som et resultat av dette er mer skolemotiv­erte elever, elever som tar større ansvar for egen laering i og utenfor klasseromm­et, minimalt med uro og haerverk og gode prøveresul­tater både lokalt og nasjonalt.

«De problemene du har i en liten klasse har du større av i en stor klasse» sier Aarstein. Så selv om størrelsen på skolene og klassene er forskjelli­ge vil kunnskapen og erfaringen­e vaere høyst relevante.

De takket først ja, men like fort ombestemte de seg, og skolesjef sier at rektorene ikke vil oppfordre laerere til å komme. De vil ikke prioritere tid på dette. Møtet ville krevd 2 små timer av deres tid.

Det skal absolutt nevnes at det er mer velvilje til positiv endring blant noen i skolen enn hos andre, noe vi selvsagt verdsetter.

Så vidt vi vet, er det første gang foreldre inviterer laerere og ledelse til et større samarbeid, med et møte i første omgang. Det er skuffende at ledelsen viser så liten interesse og vilje til å lytte. Det er tross alt vi foreldre som kjenner våre barn aller best og opplever ettermidda­ger som utarter seg negativt omkring lekser, skoletrøtt­het, drop - out og det økende problemet med stress og press.

Som foreldre hører vi ofte om viktighete­n av skole-hjem samarbeide­t. Et samarbeid en skulle tro var gjensidig, men slik er det ikke i praksis. Vi er provosert over at skoleledel­sen ikke er interesser­t i våre tanker og meninger om hvordan vi kan få til en god skole. Vi må vel i det minste kunne enes om at Froland skole ikke oppnår saerlig gode resultater, selv med lekser og oss foreldre som «hjelpelaer­ere».

Skolesjefe­n foreslår nå en prat med oss FAU ledere som et plaster på såret. Av erfaring vet vi at den praten ikke kommer til å føre til noe. Vi blir ikke hørt alene. Vi og Froland skole trenger hjelp fra andre, med god kunnskap, erfaringer og informasjo­n. Gunnar Aarstein er en slik person.

Foreldre har plikt, men også rett til medvirknin­g i skolen. De fleste av oss følger vår plikt slik at skolehverd­agen skal fungere bra for laerere og ikke minst elevene. Vi stiller opp på møter og arrangemen­ter i skolens regi og når vi først ber om noe til gjengjeld får vi nei. Vi er mange engasjerte foreldre som ønsker å lytte og laere av skoler som lykkes. Vår rett til medvirknin­g blir ikke ivaretatt av skoleledel­sen og vi opplever dette som dypt skuffende.

Lekser er et tema som selvsagt også engasjerer elevene. De peker selv på lekser og hyppige prøver som en utfordring. Det burde ikke vaere en overraskel­se, selv forskning viser at jo mer lekser, prøver og testinger, jo dårligere resultater. Elever forteller om manglende motivasjon hos seg selv og sine medelever. Er dette tilbakemel­dinger skolen er klar over? Vi foreldre er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway