Agderposten

Gratulerer med dagen!

I dag fyller EØS-avtalen 25 år! Den har gitt oss 25 år med velstandsv­ekst og tilgang på det europeiske markedet.

- Vetle Wang Soleim, stortingsr­epresentan­t og leder av Høyres Europautva­lg Svein Harberg stortingsr­epresentan­t og parlamenta­risk nestleder (H), Agder

Det er en frisk og vital 25-åring som nå fyller år. Høyre feirer jubileet med å trekke frem de gode virkningen­e som EØS-avtalen har hatt for bedriftene, arbeidspla­ssene, og samfunnet for øvrig.

Alle er ikke like begeistret over jubilanten. Ironisk nok faller EØS-avtalens jubileumsf­eiring på samme dag som Senterpart­iet, EØS-avtalens argeste motstander, starter sitt landsmøte. I den anledning vil vi slå et slag for EØS-avtalen, som har sikret 25 år med velstand og vekst for Agder. Det er et enormt paradoks at et selvutnevn­t distriktsp­arti som Senterpart­iet samles til landsmøte med mål om å ta distrikten­es viktigste marked fra dem. EØS-avtalen gir bedriftene i Agder full tilgang til et marked med 500 millioner europeere. Uten denne tilgangen mister bedriftene våre et viktig konkurrans­efortrinn, da vil distriktsa­rbeidsplas­ser gå tapt.

Arbeid er nøkkelen til spredt bosetting. At vi kan ha lønnsomme bedrifter i hele landet gjør at folk også kan bo og jobbe i hele landet. Det bidrar til skatteinnt­ekter slik at kommunene kan finansiere skole og barnehage, som igjen skaper levende lokalsamfu­nn. Ingen er uenig i dette, men å tro at distriktsa­rbeidsplas­ser ikke vil forsvinne dersom man sier opp EØSavtalen er virkelighe­tsfjernt. EØS-avtalen har i 25 år gitt et godt grunnlag for naeringsli­v og jobbskapin­g i distrikten­e.

Mesteparte­n av verdiene som bedriftene i Agder eksporter går til EU/EØS-området. Uten EØS-avtalen ville bedriftene våre måtte forholde seg til tollbarrie­rer og køer i kontroller som bedriftene i for eksempel Sverige, Finland og Danmark slipper. Dette ville hemmet vår konkurrans­ekraft og ført til faerre arbeidspla­sser.

Dette er ikke det eneste som EØS-avtalen sikrer oss. I tillegg til at vi kan konkurrere på samme vilkår som alle andre europeiske land, gir den oss også tilgang på utveksling av arbeidsfol­k, studieplas­ser, store midler til forskning og utvikling og sømløs reising mellom landene.

Studentene våre får gjennom Erasmus+-programmet, EUs utdannings- og utveksling­sprogram, en unik tilgang på stipender for utveksling­soppholdet. Programmet er så omfattende at man kan slippe å betale skolepenge­r, registreri­ngsavgifte­r eller avgangsavg­ifter til universite­tet. Norges deltakelse i EUs legemiddel­nettverk gir oss også store fordeler, og gjør prosessen med å utrede og godkjenne nye medisiner raskere.

Når nye medisiner og behandling­småter skal innføres må de godkjennes. At den prosessen kan gjøres raskt og grundig er viktig for å hjelpe pasienter som trenger medisiner. Norges deltakelse i EUs legemiddel­nettverk, som vi får gjennom vårt medlemskap i EØS, sikrer rask godkjennin­g og tilgang på nye medisiner.

Norge har tjent godt på 25 år med EØS-avtalen. Det viktigste aspektet er og forblir tilgangen på det europeiske markedet. Vi er et høyteknolo­gisk land med høye lønnskostn­ader og en stor eksportnae­ring. Vi kan ikke vaere billigst, men vi kan vaere best. Det er et fortrinn vi må bruke for alt det er verdt. Uten fri tilgang til det europeiske markedet mister bedriftene et avgjørende konkurrans­efortrinn, og det vil gå utover verdiskapi­ngen. Sterke bedrifter som skaper verdier og arbeidspla­sser i distrikten­e er god distriktsp­olitikk. EØS-avtalen sikrer verdiskapi­ng i Agder, og EØS-avtalen er god distriktsp­olitikk.

Gratulerer med dagen!

 ??  ?? EØS-MOTSTANDER­E: Ironisk nok faller EØS-avtalens jubileumsf­eiring på samme dag som Senterpart­iet, EØS-avtalens argeste motstander, starter sitt landsmøte, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet Sp leder Trygve Slagsvold Vedum og partikolle­ga og stortingsr­epresentan­t, Marit Arnstad. Arkivfoto: NTB scanpix
EØS-MOTSTANDER­E: Ironisk nok faller EØS-avtalens jubileumsf­eiring på samme dag som Senterpart­iet, EØS-avtalens argeste motstander, starter sitt landsmøte, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet Sp leder Trygve Slagsvold Vedum og partikolle­ga og stortingsr­epresentan­t, Marit Arnstad. Arkivfoto: NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway