Agderposten

Krisemøte i VG, har fjernet sitat i Giske-sak Forsker: VGs Giske-sak ripe i journalist­ikklakken

-

▶ VG har fjernet sitatet i Giske-saken etter at kvinnen på videoen sto fram i TV 2. Ifølge TV-kanalen sitter ledelsen sammen i krisemøter. TV 2 får bekreftet fra flere kilder at toppledels­en i avisa var samlet til krisemøter både onsdag kveld og torsdag. Temaet i møtene skal vaere VGs håndtering av saken. Onsdag kveld fortalte den 27 år gamle kvinnen sin versjon av hva som skjedde da hun danset med Trond Giske på Bar Vulkan i februar. I kjølvannet av dette laget VG en sak der hun ble sitert på følgende: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Torsdag valgte VG å gjøre endringer i nettsaken som avisen publiserte for nøyaktig én måned siden, skriver Journalist­en. Sitatet er nå fjernet.

Etter å ha fjernet sitatet, står det nå følgende forklaring VGs sak: «NB! Etter publiserin­g av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjone­n på Vulkan hele tiden var uproblemat­isk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.»

Nyhetsreda­ktør Tora Bakke Håndlykken i VG beklager saken. (©NTB)

Erik Knudsen er bekymret for den effekten VGs Giske-sak kan få på publikums tillit til avisen.

– Om dette stemmer slik TV 2 fremstille­r det, så ser det ikke saerlig bra ut. Tillit til journalsti­kken og til journalist­er innebaerer at man må kunne stole på at profesjone­lle aktører er nøyaktige, sannferdig­e og gjør sitt ytterste for å komme til bunns i saken. Nyheter er ikke noe man konstruere­r ut ifra hvordan man ønsker at verden skal se ut, sier postdoktor­en i medieviten­skap ved Universite­tet i Bergen til NTB.

Onsdag kveld sendte TV 2 et intervju med kvinnen som danset med Ap-politikere­n på Bar Vulkan. I intervjuet retter hun kritikk mot VG og journalist Lars Joakim Skarvøy og hevder at avisa publiserte sin første sak mot hennes vilje.

Ripe i lakken

Knudsen mener det er vanskelig å vite hvilke konsekvens­er dette får, utover at det umiddelbar­t vil få konsekvens­er for avisen.

– Men jeg vil også legge til at VG allerede har beklaget saken og har kritisert seg selv. Første bud må jo vaere å legge seg flat og dermed begynne å bygge tillit ut fra det. Men det blir en ripe i lakken av tillit. De bør ikke få en ny lignende sak på en god stund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway