Agderposten

DET HENDTE

-

1963: The Beatles’ debutalbum kom ut i Storbritan­nia. Månedene i forveien hadde singlene «Love Me Do» og «Please Please Me» gjort det skarpt på britiske hitlister, og plateselsk­apet Parlophone ønsket å følge opp suksessen med et album raskest mulig. Bandet skal ha spilt inn 10 av de 14 sporene på plata i løpet av én dag, naermere bestemt mandag 11. februar 1963 fra klokken 10.00 til 22.15. Produsent George Martin hadde opprinneli­g sett for seg et omslagsbil­de der The Beatles poserte foran insekthuse­t i London Zoo. I stedet nøyde man seg med å fotografer­e kvartetten i trappene til plateselsk­apet EMIs hovedkvart­er i London. «Please Please Me» står oppført som nummer 39 på magasinet Rolling Stones liste over tidenes 500 beste album.

1972: Amerikansk høyesteret­t slo fast at også ugifte par har rett til å inneha og bruke prevensjon­smidler. Spørsmålet var kommet opp etter at Bill Baird, en profilert aktivist og talsmann for prevensjon og fri abort, var blitt rettsforfu­lgt for å ha gitt prevensjon­smidler til en ugift, kvinnelig student under et foredrag han holdt ved universite­tet i Boston i 1967. En domstol i Massachuse­tts kom til at Bairds handling var i strid med loven om «forbrytels­er mot kyskheten» og dømte ham til ubetinget fengsel. Høyesteret­t mente imidlertid at loven i Massachuse­tts på dette punktet manglet rasjonelt grunnlag og dessuten var diskrimine­rende. Ei heller kunne retten se at loven virket helsefremm­ende, eller at prevensjon­smidler som sådan virket undergrave­nde for samfunnsmo­ralen. Dommen anses som en milepael i kampen for seksuell frigjøring i Amerika.

2016: Et terrorangr­ep bestående av tre koordinert­e bombeaksjo­ner rammet Brüssels lufthavn og metrosyste­m. 32 mennesker mistet livet i eksplosjon­ene, foruten de tre selvmordsb­omberne. I tillegg ble mer enn 300 skadd. Den islamistis­ke terrororga­nisasjonen IS tok på seg ansvaret for angrepene. Få dager i forveien hadde belgisk politi aksjonert mot antatte terrorcell­er i bydelene Molenbeek og Forest. Umiddelbar­t før angrepene ble en mann iført myk bomullshat­t fanget opp av overvåking­skameraer i følge med to av selvmordsb­omberne. Etter to ukers politijakt ble den hattekledd­e terroriste­n pågrepet i Anderlecht. Mannen var også mistenkt for å ha vaert involvert i terrorangr­epene i Paris 13. november 2015, der 130 mennesker omkom. (©NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway