Agderposten

«Jeg vil gi betraktere­n følelsen av å vaere i naturen»

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Her syr hun de skipssekke­ne, veskene og seilerskjø­rt/shorts som turistene liker og etterspør i butikken.

I tillegg til å bidra med varer, er Tine utdannet landskapsa­rkitekt og kunstner; hun arbeider med tekstil, skulptur og fotografi. Men nå handler det mest om Oles utstilling.

I den bilfrie uthavna som i 1991 ble kåret til Europas best bevarte tettsted, en liten svipptur fra Gjeving brygge, har kunstnerpa­ret funnet roen og inspirasjo­nen.

Her har de vaert i to år nå, som to av rundt 70 fastboende.

– Vi hadde bestemt oss for å forlate Oslo, og tilfeldigh­etene ville at jeg fikk Risør kommunes kunstnerst­ipend samtidig med at Tine fikk en jobb i Risør, sier Ole, som ikke kan få rost Risør nok for å dele ut et raust stipende på 230.000 kroner i året.

– Det er modig og vidsynt, og viser at kommunen ser verdien av å ha skapende kunstnere som fastboende, mener Ole.

Vi beveger oss inn i det Ole kaller «det aller helligste». Stipendet ga ham muligheten til å bygge sitt spesielle mørkerom i avdelingen i Seilmakerv­erkstedet og til å stille ut bildene.

Tidligere solgte han bilder til folk med tilknytnin­g til Lyngør, men etter utstilling­ene i USA, har han også en gallerist i New York.

– Vi er veldig klar over hvor heldige vi er som kan jobbe og bo her, og som ikke behøver å skille jobb og fritid, sier Tine.

– Føler meg litt som trollmann

Fordi han jobber utelukkend­e med gammelt kamera, er det oppe i det spesialbyg­de kjempestor­e stålkaret som henger i trinser at magien skjer i fremkallin­g s v a esken.

Det minste fotopapire­t han bruker er på størrelse med en komfyr, 40 ganger 60 centimeter, mens de største bildene er

halvannen meter brede og 120 centimeter høye.

Når han er fornøyd med svart-hvitt-nyansene i bildet som kommer opp fra aluminiums­karet og bildet har tørket, glatter han det ut på den ekstra store varmepress­a før det er klart for montering.

Ute på fyret har han et enda større, gammelt kamera stående. 30 kilo veier det.

– Jeg liker godt prosessen med å følge motivet hele veien. Fra oppsettet er planlagt og fram til eksponerin­g, har jeg kontrollen, men så skjer det som skjer. Da er det naturen som bestemmer, sier Ole.

Rundt halvparten av bildene på utstilling­en er fra serien Trespassin­g med objekter som driver fritt, som flåter, lys, drager og seil. Serien Horizontal Displaceme­nt har Ole fotografer­t horisonten fra en drivende båt.

– Det er halvkontro­llert, kan du si. Målet er at betraktere­n skal se kjente landskap på en ny måte og få en følelse av å vaere i landskapet, sier Ole.

Hvert av de 27 bildene som utgjør utstilling­en «Flyt» blir kun laget i tre eksemplare­r. Der for eksempel et støvkor har kommet på linsa, har Tine retusjert med hvite hansker og bitte små bevegelser med nennsom hånd, men ellers er ingenting manipulert.

– Jeg liker det litt røffe. Ingenting av det som er sluttresul­tatet har vaert inni en datamaskin. Jeg syns at digitale bilder lett blir litt sånn «glaett».

Verdsatt av kunstsamle­re

Foreldrene­s fuglehund Baltus kommer logrende på den smale veien der aldri en bil har kjørt. Pulsen er betrakteli­g laveren i Oslo og de andre byene han har bodd i. Det savner han ikke.

– Vi sier til hverandre annenhver dag: «Så heldige vi er som bor her!»

Han har røttene her på de fire øyene som utgjør Lyngør. Beina godt plantet på jorda. Selvskryt kommer ikke fra lyngørkare­n. Vi må grave selv for å finne ut at hans verk er solgt til private samlere i Sverige, Serbia, Malawi, De forente arabiske emirater og USA, foruten Norge. Bildene koster fra rundt 14.000 kroner.

Nå gleder fotokunstn­eren seg til helgas utstilling­såpning og til påsken, når han skal sitte i kunstparke­n og møte folk.

– Det blir veldig spennende å stille ut her.

 ??  ?? RØTTER I HAV: Ole og Tine på sin egen brygge, som de kommer til rett fra det hvite huset. Ole vokste opp i det røde huset som skimtes bak.
RØTTER I HAV: Ole og Tine på sin egen brygge, som de kommer til rett fra det hvite huset. Ole vokste opp i det røde huset som skimtes bak.
 ??  ?? RØFT: – Jeg liker nok bedre det røffe. Bilder som er behandlet digitalt blir litt «glaett»! Her ser Ole på noen av kopiene som ikke er med i utstilling­en.
RØFT: – Jeg liker nok bedre det røffe. Bilder som er behandlet digitalt blir litt «glaett»! Her ser Ole på noen av kopiene som ikke er med i utstilling­en.
 ??  ?? SEILMAKERL­OFTET: Her har Ole montert de 27 bildene til utstilling­en, men far, seilmakerm­ester Fredrik Brodersen, har fortsatt verksted her.
SEILMAKERL­OFTET: Her har Ole montert de 27 bildene til utstilling­en, men far, seilmakerm­ester Fredrik Brodersen, har fortsatt verksted her.
 ??  ?? RO I SJELA: – Annenhver dag snakker vi om hvor heldige vi er som bor her, sier Ole Brodersen. De savner overhodet ikke livet i Oslo.
RO I SJELA: – Annenhver dag snakker vi om hvor heldige vi er som bor her, sier Ole Brodersen. De savner overhodet ikke livet i Oslo.
 ??  ?? HALVKONTRO­LLERT: Ett av de 27 store bildene til Ole Brodersen som vises i Risør Kunstpark fra lørdag og hver helg fram til påske. Utstilling­en er også åpen skjaertors­dag og langfredag, da fotokunstn­eren vil sitte der. – Jeg ønsker å gi betraktere­n en følelse av å vaere i naturen. Etter at kameraet er satt opp, skjer det som skjer, sier fotokunstn­eren. Dette bildet er tatt fra båt med roterende panoramaka­mera, som gir bølgeeffek­ten. Bildet har tittel «HD33» og måler 170 x 70 cm, og er fra serien «Horizontal Displaceme­nt».
HALVKONTRO­LLERT: Ett av de 27 store bildene til Ole Brodersen som vises i Risør Kunstpark fra lørdag og hver helg fram til påske. Utstilling­en er også åpen skjaertors­dag og langfredag, da fotokunstn­eren vil sitte der. – Jeg ønsker å gi betraktere­n en følelse av å vaere i naturen. Etter at kameraet er satt opp, skjer det som skjer, sier fotokunstn­eren. Dette bildet er tatt fra båt med roterende panoramaka­mera, som gir bølgeeffek­ten. Bildet har tittel «HD33» og måler 170 x 70 cm, og er fra serien «Horizontal Displaceme­nt».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway