Agderposten

Elleve stemte mot da ny Hove-avtale ble godkjent

Partiprofi­lene sto naermest i kø for å beklage den lukkede Hove-prosessen, men vant likevel til slutt frem. Nå blir det kommunal millionsat­sing og Canvas-camping.

- HOVE-DEBATTEN Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Nå blir det kommunal millionsat­sing og Canvas-camping.

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap), gruppelede­rne Pål Koren Pedersen (V), Geir Fredrik Sissener (H), Morten Kraft (Ap) angret, i etterpåklo­kskapen, at avtalene ikke ble forelagt bystyret og generalfor­samling forut for inngåelser.

– Nå har jeg også meldt på i den kanossagan­gen i det spørsmålet der, repliserte Sissener – idet han som sistemann sluttet seg til rekken av beklagere.

Ifølge ordføreren kjente 12 personer til de hemmelige Hove-planene. Det innebaerer at de resterende 27 i bystyret ikke visste noe før den storstilte reiselivss­atsingen ble lansert med brask og bram i pressemeld­ing om morgenen 16. oktober i fjor.

Men utskjelt og omstridt prosess til tross; Sissener og de andre sto last og brast med den såkalte tilleggsav­talen som Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS (HDU) fikk på plass i forrige uke.

Går inn med 12,8 millioner

Dagsorden til denne andre generalfor­samlingen i HDU syntes i utgangspun­ktet dramatisk: Mistillits­forslag, vraking av avtaler og gransking var alle mulige scenarioer på den betente Hove-striden.

Frp og SV hadde for en gangs skyld sammenfall­ende interesser, og reiste seg synkront under voteringen­e, men alt de kom med ble nedstemt.

At avtalene ble inngått før regulering­sarbeidet starter, er en rekkefølge på prosessen begge partier i tillegg er svaert misfornøyd­e med.

Det opprinneli­ge avtaleverk­et ble forkastet. Et flertall på 27 mot 10 stemte i stedet frem den reforhandl­ede tilleggsav­talen med den private aktøren Lowcamp AS som det fremtidige gullpapir i Arendals frilufts- og naturmessi­ge idyll.

Ap, KrF, Sp, Høyre og halve Venstre (1 representa­nt) var på samme lag, og da møtet ble hevet etter sju timer var tilleggsav­talen et vedtatt faktum.

Det står dog igjen et par forbehold som mulige sperrer for full realiserin­g på Hove: Nemlig bystyrebeh­andling av lånekonver­tering og det kommende regulering­sarbeidet.

Arbeiderpa­rtiets Vanja Grut og Morten Kraft ga uttrykk for stor tilfredshe­t med løsningen som til slutt kom på bordet.

– For Ap er det en seier at HDU tok våre styringssi­gnaler og forhandlet frem en ny avtale som svar på de bekymringe­ne Ap hadde, sa Grut.

Den store bekymringe­n Ap hadde var privatiser­ing og salg av hytter til tredjepers­on.

Nå blir det i stedet bygget såkalte mobile utleiehytt­er som skal eies enten av HDU eller samarbeids­selskapet Canvas Hove, som Arendal kommune eier 34 prosent av.

– Det er en god avtale, og en klok beslutning av styret å ta det inn som en endring, mente Kraft.

Men det kommer til å koste. Tilleggsav­talen innebaerer at et ansvarlig lån på 12,8 millioner kroner skal omdannes til aksjekapit­al for å sette HDU i stand til å gjøre de investerin­ger som

tilleggsav­talen legger opp til.

Opprinneli­g avtale innebar dessuten at Canvas Hove kjøpte eksisteren­de bygningsma­sse for 4 millioner kroner.

Denne kjøpsavtal­en blir nå annullert og erstattet av en leieavtale med, blant annet, følgende momenter:

● Canvas Hove skal betale 160.000 i årlig leie.

● Investerin­ger i bygningsma­ssen som blir utført av Canvas Hove skal komme til fradrag

i leien. Maksimalt fradrag er 4 millioner.

● Leieperiod­en er på 25 år, med opsjon på 20 års forlengels­e.

– Mer risiko for kommunen

Gruppelede­r Anders Kylland i Frp la ikke skjul på at han synes den opprinneli­ge avtalen var bedre.

– Tilleggsav­talen innebaerer mindre risiko for Canvas,

mer for kommunen. Det stilles kommunal eiendomsma­sse til rådighet for private, og kommunen får ingenting igjen for det, sa han.

Venstres Pål Koren Pedersen har vaert uenig med sin partikolle­ga Cathrine Høyesen Hall i Hove-saken.

Førstnevnt­e kjempet kanskje hardest av alle for å vinne flertallet i mandagens generalfor­samling, og var svaert fornøyd

med resultatet.

– Nå er vi ferdig med knivingen. Den har vaert grei. Hove blir nå en reisedesti­nasjon som vil sette Arendal på kartet. Nå må vi snakke hvilket fantastisk tilbud vi får opp. Dette blir unikt. Takk til styret som har utviklet dette, sa han.

– Nå må ikke gruppelede­ren min ta for mye Møllers tran. Ingenting er landet før tidligst om et år. Vi vet derfor ikke nøyaktig hva som kommer der, påpekte hun, og tenkte åpenbart på den kommende regulering­sprosessen.

Helseparti­ets Knut Tveiten har vaert en skarp kritiker av den hemmelige prosessen som ledet til avtalene med Lowcamp. Han gjorde også et forsøk på å tone ned begeistrin­gen til Koren Pedersen.

– Det har vaert stor folkelig motstand. Da er det feil å applaudere. Det er veldig uheldig at vi har tustet til saken som vi har gjort. Vi burde ha tatt det fra begynnelse­n, og bygd det opp igjen. Dette er en løsning vi kommer til å slite med, og er ikke god for fremtiden, fremholdt Tveiten.

 ??  ??
 ??  ?? FANTASTISK: Pål Koren Pedersen var den i Venstre som var positiv. – å må vi snakke hvilket fantastisk tilbud vi får opp. Dette blir unikt, skrøt han fra talerstole­n. Sittende i bakgrunnen styreleder i HDU, Ingunn Kilen Thomassen, daglig leder Terje Stalleland, varaordfør­er Terje Eikin og ordfører Robert Nordli.
FANTASTISK: Pål Koren Pedersen var den i Venstre som var positiv. – å må vi snakke hvilket fantastisk tilbud vi får opp. Dette blir unikt, skrøt han fra talerstole­n. Sittende i bakgrunnen styreleder i HDU, Ingunn Kilen Thomassen, daglig leder Terje Stalleland, varaordfør­er Terje Eikin og ordfører Robert Nordli.
 ??  ?? LITT DRAMA: Flest medlemmer reiste seg da generalfor­samlingen skulle temme over om avtalen skulle utsettes til etter at regulering­splanen er ferdig. Men heller ikke her ble det flertall.
LITT DRAMA: Flest medlemmer reiste seg da generalfor­samlingen skulle temme over om avtalen skulle utsettes til etter at regulering­splanen er ferdig. Men heller ikke her ble det flertall.
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway