Agderposten

Skjøt havørn - ble frifunnet

Utrolig godt å få den tilbakemel­dingen, sier Knut Gunnarson Veum.

- Caroline TarAngen Varden

Det kommer frem av en dom fra Vest-Telemark tingrett.

– Fikk forklart meg godt

– Det var en lettelse, og utrolig godt å få den tilbakemel­dingen. Jeg følte jeg fikk forklart meg godt under rettssaken, og nå er jeg glad for å kunne legge saken bak meg, sier Knut Gunnarson Veum.

Det var forsvarere­n hans som fortalte ham at rettssaken gikk i hans favør, og at retten dermed ga han medhold i at han skjøt havørnen i nødverge.

Knut forteller at synes rettssaken har vaert ryddig, og at han har stor tillit til hvordan politiet har håndtert saken.

– Jeg var selvfølgel­ig uenig i tiltalen, men er veldig fornøyd med resultatet og prosessen, sier den lettede 23-åringen.

På befaring

Rettssaken gikk over to dager, hvor også befaring på gården til Knut Gunnarson Veum var en del av programmet. Knut viste da retten hvor og hvordan han skjøt en fredet havørn på farens gård 18.november 2017. Deretter var det domstolens oppgave å beslutte hvorvidt han handlet i nødverge eller ikke.

Politi og statsadvok­at ville ha 23-åringen fra Fyresdal straffet. Han var tiltalt for brudd på naturmangf­oldsloven paragraf 75, som sier at man kan få bot og inntil ett års fengsel for å drepe et dyr som er fredet.

Like viktig var paragraf 17 i samme lov, som sier at «vilt kan avlives når det må anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person. Eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive vilt under direkte angrep på bufe, tamrein, gris, hund og fjørfe».

Det betyr at hvis sauene var under direkte angrep, var det lov å skyte. Knut selv og advokat Borgar Veiding argumenter­te for at han handlet i tråd med nødretten da han skjøt ørnen.

 ?? FOTO: CAROLINE TARANGEN ?? FRIKJENT: Knut Gunnarson Veum: og faren hans, Gunnar Veum, utenfor Vest-Telemark tingrett.
FOTO: CAROLINE TARANGEN FRIKJENT: Knut Gunnarson Veum: og faren hans, Gunnar Veum, utenfor Vest-Telemark tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway