Agderposten

Vil ha hastebehan­dling av søndagsåpe­nt

Etter å ha vaert eneste søndagsste­ngte av de små og mellomstor­e Sørlandsby­ene i fjor, ber Arendal By AS på nytt om muligheten til å ha søndagsåpe­nt noen helger i juli.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Bare fem av Arendals butikker er imot søndagsåpe­nt, viser en underskrif­tsrunde som nå er vedlagt søknaden til kommunen om muligheten for å ha søndagsåpe­nt.

Søknaden går til kommunen, med ønske om at bystyret søker Fylkesmann­en om at Arendals historiske bysentrum får sesongbase­rt turiststed­sstatus i juli måned fra 2019 og fremover.

Taper kunder

Det ble søkt om søndagsåpe­nt ved flere anledninge­r i fjor, men alt endte med nei i bystyret. Nå prøver man igjen, med henvisning til at de taper kunder til de søndagsåpn­e byene.

– Dette bidrar dessverre til at helgebesøk og helgehande­len endrer seg negativt for sentrum. Lørdagsbes­øk/handel i juli er for flere dårligere enn en tirsdagsha­ndel. Bybutikken­e trenger sommeren og turistene om de skal overleve i konkurrans­e med hurtig eskalerend­e netthandel­en og store handelspar­ker/ sentra, skriver daglig leder i Arendal By, Hanne Gulbrandse­n i søknaden som ble sendt i slutten av forrige uke.

Haster nå!

Utviklings­direktør i Sørco og daglig leder i Arendal Byutviklin­g AS, Petter Aaland ber bystyret raske på i behandling­en, så butikkene kan rekke å omstille seg til søndagsåpe­nt i tide.

– Jeg tror lekkasjen til våre tilstøtend­e byer er større enn vi tror. La oss heller ønske besøkende og fastboende velkommen til Arendal på en god måte – ikke gi de en tom by med stengte dører. Arendal er en vakker by som stråler på sommeren, men vi må huske at menneskene er byen! Nå må politikere legge til rette for positiv utvikling så raskt som mulig, sier Aaland til Agderposte­n.

I søknaden peker Gulbrandse­n på at det er vanskelig å se på hvor mye omsetning søndagsåpe­nt vil føre til uten å ha prøvd det, men viser til at erfaringen er god i Grimstad og Lillesand.

Det er totalt snakk om rundt 1000 arbeidspla­sser i Arendal som berøres, ifølge Arendal By.

Frivillig åpning

For Arendal By sin del er det også viktig å få frem at det dreier seg om en frivillig åpning for butikkene i byen. De ønsker ikke at det skal vaere krav til å ha søndagsåpe­nt, bare muligheten.

– Vi møtes av at søndag tradisjone­lt er fridag. Flere drivere ser ikke dette som problem, er tydelige på at sommeren er høysesong, har ekstra sommerhjel­per og pleier selv ta ferie andre tider av året, sier Gulbrandse­n.

 ??  ?? HANNE GULDBRANDS­EN
HANNE GULDBRANDS­EN
 ??  ?? PETTER AALAND
PETTER AALAND
 ??  ??
 ??  ?? TURISTBY: Arendal By AS mener byen er turistdest­inasjon om sommeren og derfor bør ha åpent.
TURISTBY: Arendal By AS mener byen er turistdest­inasjon om sommeren og derfor bør ha åpent.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway