Agderposten

Naturvernf­orbundet: – Katastrofe for Agder

Naturvernf­orbundets leder i Agder Peder Johan Pedersen kaller NVE-rapporten en katastrofe og tror den kan vaere brudd på både Naturmangf­oldsloven og Grunnloven.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

– Det er en katastrofe for Agders villmark, natur, artsmangfo­ld og friluftsli­v, hvis det gis konsesjon i dette omfanget i Agder. Det vil føre til ødeleggels­e av natur vi aldri har vaert i naerheten av i Agder tidligere, sier Naturvernf­orbundets leder i Agder, Peder Johan Pedersen.

Trengs ikke i Norge

– Men er det ikke bedre med vindkraft enn olje og gass?

– Norge trenger på ingen måter strøm fra vind. Vi har et kraftovers­kudd allerede. Dessuten får vi større tilsig av grønn kraft fra energieffe­ktiviserin­gstiltak, oppgraderi­ng av eldre kraftverk og mer nedbør i framtida. Det vil overstige det vi kan får fra både eksisteren­de og nye vindkrafta­nlegg i Norge, sier Pedersen.

Vil ikke redusere kullkraft

Han har ikke sett noen fakta som tilsier at økt strømprodu­ksjon i Norge og Aust-Agder vil føre til at kullkraftv­erk legges ned i Europa.

– Hva er problemet med vindmøller? – De krever enorme naturinngr­ep og sprengning­sarbeider en nesten ikke kan fatte rekkevidde­n av. Det gjelder både til vei til hver enkelt vindturbin, og de store plattforme­ne de skal bygges på. Legger en sammen alle de 15–16 områdene som er aktuelle for utbygging i Agder nå, vil det føre til ødeleggels­er av opp mot 400 kvadratkil­ometer med uberørt natur. Det er snakk om enorme konstruksj­oner midt i et villmarksb­elte som strekker seg fra Rogaland til Åmli. Her har vi et rikt dyreliv som vil bli sterkt skadeliden­de, sier han.

Konflikt med dyr og fugl

Områdene NVE mener egner seg godt til vindkraftv­erk, egner seg også godt som hekke- og spillplass­er for fugl, blant annet ryper, storfugl og rovfugl som ørn og hubro.

– Konflikten­e med dyre- og fugleliv er lite undersøkt i Norge, men i andre land er det påvist at dyr forlater sine gamle områder når de forstyrres av anleggsarb­eid og vindturbin­er. På Smøla vet vi at både ørn og ryper har dødd når de har kollidert med turbinene, sier Pedersen.

Bedre på havet

Naturvernf­orbundet går konsekvent mot vindkraftv­erk på land, og peker på havbaserte vindmøllep­arker som et bedre alternativ. Noe olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg nevnte da han fikk rapporten, men han påpekte at de havbaserte vindmøllen­e koster mye mer enn de på land.

Mener motstanden vokser

Peder Johan Pedersen mener at motstanden mot vindmøller i fjellheime­n vokser.

– Vi ser med glede den voksende motstanden i de fleste kommunene der vindmøller kan vaere aktuelle, sier han, og viser både til politiske partier, Jeger- og fiskeforen­inger, turlag og andre som er motstander­e av landbasert vindkraft.

Kan vaere lovbrudd

– Vi tror at det NVE legger opp til her, kan vaere brudd på både Naturmangf­oldsloven og Grunnloven. Grunnloven­s miljøparag­raf sier noe sånt som at vi skal overlevere naturen til fremtidige generasjon­er slik at de også kan nyttiggjør­e seg den og glede seg over den på lik linje med oss i dag. Vi mener at tvilen må komme naturen til gode i forhold til flere paragrafer i Naturmangf­oldsloven, sier Peder Johan Pedersen.

– Vil det si at Naturvernf­orbundet planlegger en rettssak? – Nei, men vi kjenner til at andre gjør det, sier han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? IKKE FORNØYD: Leder for Naturvernf­orbundets i Agder, Peder Johan Pedersen, bruker sterke ord om NVEs rapport om hvor det passer med vindkraft i Norge.
FOTO: PRIVAT IKKE FORNØYD: Leder for Naturvernf­orbundets i Agder, Peder Johan Pedersen, bruker sterke ord om NVEs rapport om hvor det passer med vindkraft i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway