Agderposten

Tror ikke Berg må sone i årevis

Få er i tvil om at Frode Berg blir dømt for spionasje, men eksperter tror ikke han blir sittende veldig lenge i russisk fangenskap. Tirsdag starter rettssaken.

-

– Det er vanskelig å se for seg at han vil sone en straff på mange år. Det er altfor belastende for norske myndighete­r, sier Jardar Østbø, førsteaman­uensis ved Institutt for forsvarsst­udier (IFS).

– Russiske myndighete­r har på sin side levd godt med å ha ham i varetekt i over et år og har nok overtaket her, sier han til NTB.

Tirsdag starter rettssaken mot den tidligere norske grenseinsp­ektøren i Moskvas byrett. 63-åringen ble fengslet 5. desember 2017 og siktet for spionasje. Strafferam­men er mellom 10 og 20 års fengsel.

– Skåre poenger

Men også forsker Jakub Godzimirsk­i ved NUPI tror Berg kan få en mild straff, som kan bli ytterliger­e avkortet med henvisning til hans alder og bidrag til forbedring av det norsk-russiske forholdet.

– Jeg tror russerne kan prøve å skåre noen poenger her. Jeg utelukker ikke at Putin benåder ham i forbindels­e med 75-årsmarkeri­ngen av frigjøring av Finnmark i oktober, eller at han overføres eller utveksles innen den tid, sier han til NTB.

Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov er blant gjestene under markeringe­n til høsten.

– Jeg tror russerne legger seg på å presentere ham som et offer for norsk etterretni­ngstjenest­e, en person som ble misbrukt, og som kan dermed slippes fri etter en forholdsvi­s kort tid bak lås og slå.

– Ikke interesse

Også hans norske forsvarer Brynjulf Risnes mener det er «gode sjanser» for at Berg kommer tilbake til Norge før en eventuell straff er sonet ferdig.

– Jeg tror ingen, heller ikke russiske myndighete­r, er interesser­t i at han skal sitte veldig lenge i et russisk fengsel. Jeg tror man finner en løsning, sier han til NTB.

– Om den vil ligge på det formelle plan – soningsove­rføring, benådning eller noe slikt – eller om det er en avtale på bakrommet så å si mellom norske og russiske myndighete­r, kan jeg ikke spå om, sier advokaten, og legger til:

– Uansett om det blir det ene eller andre, kommer han tilbake om ikke altfor lenge.

Berg har erkjent kontakt med norsk etterretni­ng, og at han har overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge. Men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge Risnes.

Mange muligheter

Østbø er helt sikker på at Berg blir funnet skyldig, og at nordmannen deretter vil få en dom – en forutsetni­ng for videre arbeid med å få ham hjem.

IFS-forskeren ser mange muligheter for en videre prosess, men understrek­er at det er svaert vanskelig å forutse hva som vil skje.

– Utveksling ville vaere det enkleste, politisk minst betente og mest ønskelige for Norge. Men man må jo ha noen å utveksle med, og så vidt jeg vet har ikke Norge noen russisk spion i sine fengsler. Å utveksle via tredjeland blir mye mer komplisert, sier Østbø.

– Benådning eller soningsove­rføring kan benyttes dersom regimet ser det som opportunt å virke storsinnet overfor Norge og humant i behandling­en av en norsk bestefar, som de eventuelt kan fremstille det som er blitt utnyttet av en kynisk norsk E-tjeneste.

Østbø mener en politisk avtale, med politiske innrømmels­er fra Norge – som oppheving av enkelte sanksjoner – vil vaere «uhyre betent» for Norge:

– I forhandlin­gene som vil følge etter dommen, vil russerne høyst sannsynlig komme med helt urimelige krav. Det er da opp til de norske forhandler­ne å håndtere dette. (©NTB)

 ??  ?? FENGSLET SIDEN 2017: Den tidligere norske grenseinsp­ektøren Frode Berg har sittet fengslet i Moskva siden 5. desember 2017, siktet og senere tiltalt for spionasje. Tirsdag starter rettssaken. Her i samtale med sin russiske advokat Ilja Novikov, under ankebehand­lingen avvaretekt­sfengsling­en i byretten i Moskva.
FENGSLET SIDEN 2017: Den tidligere norske grenseinsp­ektøren Frode Berg har sittet fengslet i Moskva siden 5. desember 2017, siktet og senere tiltalt for spionasje. Tirsdag starter rettssaken. Her i samtale med sin russiske advokat Ilja Novikov, under ankebehand­lingen avvaretekt­sfengsling­en i byretten i Moskva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway