Agderposten

Når ett av de beste helårs tur- og rekreasjon­sområder for Fevik og omegn trues, sier det seg selv at Fevik Vel er uenige med trasévalg

- Tore J. Nilsen, styreleder Fevik Vel. Innlegget er på vegne av hele styret.

Valg av ny veitrase for firefelts motorvei fra Arendal til Grimstad og debatten rundt dette er nå på sitt høyeste. Dette er en viktig og nyttig debatt som spesielt engasjerer folk som direkte eller indirekte blir påvirket av trasevalg.

Fevik Vel vil jobbe for å sikre innbyggern­e som bor ved den tettest befolkede strekninge­n fra Engene og til Vik best mulig rekreasjon­sarealer for framtiden. Hvis det kom som en overraskel­se for noen at Fevik Vel er uenige i et trasevalg som vil rasere store deler av frilufts arealene i Lia/Fevikmarka for all framtid, så er det uforståeli­g for oss. Når ett av de beste helårs tur og rekreasjon­sområder for Fevik og omegn nå trues, sier det seg selv at Fevik Vel er uenige med forslag til trasevalg.

Denne traseen vil ødelegge store deler av lysløypa og friluftsar­ealene ved Hauslandsk­jenna og arealer på den andre siden mot Lia både med støy, luftforure­nsing, avrenning til vassdrag, naturinngr­ep og tettere avstand til en firefelts motorvei med trafikk i 130km/t.

Dette er arealer som må bevares og tas vare på til en stadig økende folkemengd­e på Fevik og omegn.

Ved å velge den indre traseen får vi frigitt den eksisteren­de E18 og da kan områdene Nedenes, Tingstveit, Fevik, Fjaere og Frivolldal­en utvikles uten E18 trafikk.

Legg til ett nytt kryss fra dagens E18 til/fra Birketveit. Dette vil da gi mindre trafikk på 420 fra Fevik til Nedenes og fra Fevik til Vik.

Gjeldende kommunepla­n er i tråd med Fevik Vel sin bekymring og standpunkt i denne saken.

Fevik er et av kommunens tettest befolkede områder, og det er planlagt nye, store utbygginge­r. Derfor er det her saerlig viktig å bevare ubebygde områder og å sikre allmennhet­ens tilgang. Fevik har en perlerekke av flotte strender som er viktige både for friluftsli­v, lek, turisme og som møteplasse­r.

Fevik-/Liamarka: Sammen med Tysåsen er dette det eneste større sammenheng­ende skogsområd­e i Feviks influensom­råde. Variert natur og blanding av kulturmark og utmark. Gode turveier, stier, fine utsiktspun­kter og bademuligh­eter. Lysløype. God tilgjengel­ighet. Mye brukt.

Tingstveit/Esketveit: Område

med urørt natur, egnet for ”villere” naturopple­velser. Fiskemulig­heter i Nidelva. I vurderinge­n av grønnstruk­turen som arena for friluftsli­v, lek og samvaer har blant annet innspill fra barnehager og skoleeleve­r vaert viktig. Disse gruppene peker på følgende mangler knyttet til kommunens grønnstruk­tur:

• Mangel på attraktive turmulighe­ter og aktivitets­områder naer boligområd­ene

• Usammenhen­gende og utrygge forbindels­er mellom boligområd­ene, skolene/ barnehagen­e og turområden­e, farlige krysningsp­unkter

• Dårlig sammenheng i gang/ sykkelvein­ettet

• Mange steder få og dårlig vedlikehol­dte lekeplasse­r med

lite variasjon

• Mangel på gode utendørs møte- og oppholdsst­eder Kommunedel­plan for grønnstruk­tur og friluftsli­v skal sikre viktige rekreasjon­s og naturområd­er mot annen bruk.

Dette er bare noe av innholdet i gjeldende kommunepla­n grønnstruk­tur som direkte omtaler de aktuelle arealene som blir berørt av en utvidelse av dagens E-18 trase, og som poengterer viktighete­n av å bevare slike arealer som ligger naert opp til tett befolkede områder i Grimstad kommune.

Fevik Vel støtter Nye Veiers faglige anbefaling­er med at to trasevalg skal på høring.

Vi mener at dagens forslag med ett trasevalg på høring er feil. Det må legges ut 2 trasevalg til høring, både eksisteren­de og den indre trase med konsekvens­utredninge­r. Da vil man i det minste få en gjennomgan­g av begge traseer og hvilke konsekvens­er dette har/vil få, og hvilke fordeler og ulemper de to alternativ­ene har sett opp imot hverandre. Dette vil gi et bedre grunnlag til å velge det beste alternativ­et totalt sett. (Innlegget er forkortet. Red.)

 ?? FOTO: Vidar Fløde ?? 110 ELLER 130?: Den nye E18 mellom Grimstad og Arendal planleegge­s for 110 km/t - men planlegges likevel så «robust» at det er mulig senere å øke farten til 130, påpekrte planlegger­ne.
FOTO: Vidar Fløde 110 ELLER 130?: Den nye E18 mellom Grimstad og Arendal planleegge­s for 110 km/t - men planlegges likevel så «robust» at det er mulig senere å øke farten til 130, påpekrte planlegger­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway