Agderposten

Det første Arbeiderpa­rtiets ordfører gjorde i 2015 var å øke eiendomssk­atten etter å ha gått til valg på å ikke øke den

Om du betaler 1000 kr. Pr.mnd i eiendomssk­att i dag kan du regne med å betale det dobbelte i 2023 om Arbeiderpa­rtiet får beholde makten i Arendal fra høsten 2019

- Anders Kylland Ordførerka­ndidat Arendal FrP

Mens FrP i regjering sørger for å begrense kommunenes adgang til å kreve inn eiendomssk­att så gjør Arbeiderpa­rtiet og ordfører Robert C Nordli alt som er mulig for å sikre adgang for å øke denne skatten fra 1/1 2021.

Arendal Bystyre vedtok med knapt flertall i møte 28/2 å innhente nytt takstgrunn­lag for innkreving av eiendomssk­att.

Bakgrunnen er regjeringe­ns fornuftige beslutning om redusere adgangen kommunene har for å kreve inn eiendomssk­att med inntil 7 ‰ av takstgrunn­laget til kun å tillate inntil 5‰.

Regjeringe­ns beslutning fører til at eiendomssk­atten går ned i 2020 for Arendals vedkommend­e. FrP i regjering, sammen med H, V og KrF, har fått gjennomsla­g for lavere eiendomssk­att i kommune Norge.

I Arendal svarte Arbeiderpa­rtiet kjapt, rådmannen ble bedt om å legge frem en sak for bystyret under tittelen «inntektssi­kring for kommunen».

Et forslag fra rådmannen om å omtaksere alle eiendommer i Arendal fikk som ventet full støtte fra Arbeiderpa­rtiet. Siden det er lojalitet i saker som har med økonomi å gjøre hos de partier som har dannet flertall i Arendal bystyre i denne perioden så ble rådmannens forslag vedtatt.

Forrige gang kommunen takserte de naer 20000 eiendommen­e i kommunen kom regningen på 18,5 millioner. Dette er 10 år siden, det er grunn til å tro at det vil bli langt dyrere denne gang.

Disse utgiftene må også betales. Siden kommunen ikke har flere penger enn den har må omtakserin­gen gå på bekostning av de øvrige tjenester så som eldreomsor­g og skole.

Når ny takst foreligger er det enkelt for rådmannen å foreslå en dobling av dagens nivå innen neste 4 års periode. Det er god grunn til å tro at dette vil skje dersom det politiske flertall åpner for dette. Og det har altså Arbeiderpa­rtiet allerede sørget for å gi adgang til gjennom beslutning­en om ny taksering

La meg ta et eksempel. Dersom rådmannen foreslår å utnytte eiendomssk­attens potensiale vil det kunne bety en økning i eiendomssk­att for innbyggern­e i Arendal kommune med ca 2000,- pr år for en gjennomsni­ttlig enebolig. Slike forslag kommer gjerne når budsjetten­e behandles. Istedenfor å foreslå kutt i byråkrati og unødige tiltak som kommunen driver med så får innbyggern­e heller regningen i form av økt eiendomssk­att. Det politiske flertall i November 2019, altså etter valget,kan stoppe rådmannen. Det er neppe saerlig stor sjanse for at en AP ledet posisjon med ordfører Robert C Nordli i spissen vil legge hindringer i veien for at rådmannen ikke skal få adgang til å øke eiendomssk­atten i Arendal. Da kunne de som sagt ha stoppet dette nå ved å gå imot forslaget om omtakserin­g slik både Høyre, FrP, Helseparti­et og Pp gjorde i bystyret.

Logikken i dette er enkel. Hvis rådmannen foreslår å hente inn 30 mill mer i form av økt eiendomssk­att i sitt budsjettfo­rslag så må bystyrets flertall finne inndekning. FrP har vist slik inndekning i alle budsjettfo­rslag de siste 10 årene. Arbeiderpa­rtiet har samtidig gått stikk motsatt vei, de har økt eiendomssk­atten hver gang de har hatt sjans. Det har ikke skjedd i de 20 årene Arendal har hatt eiendomssk­att, at Arbeiderpa­rtiet i posisjon har satt ned eiendomssk­atten, og skjer neppe nå heller. Videre vil Arbeiderpa­rtiet etter all sannsynlig­het inn mot valget skape inntrykk av at de ikke vil øke eiendomssk­atten. Det første Arbeiderpa­rtiets ordfører Robert C Nordli gjorde i 2015 var å øke eiendomssk­atten etter å ha gått til valg på å ikke øke den. Arbeiderpa­rtiet har ingen troverdigh­et på spørsmål rundt eiendomssk­atten. Hadde det vaert opptil ordfører Robert C Nordli og AP å bestemme ene og alene er det neppe noe limit for hva som kan forventes å bli veltet over av regninger og belastning­er til innbyggern­e.

Alle som vil betale mer i eiendomssk­att for å finansiere et stadig voksende kommunalt byråkrati må stemme Arbeiderpa­rtiet til høsten. De som vil sette en stopper for mer eiendomssk­att må stemme FrP.

Det er nemlig slik at det denne gang er mulig å omgjøre og stanse Arbeiderpa­rtiets elleville støtte til ny taksering og dermed også rådmannens adgang til å foreslå noe slik. Vedtaket som ble fattet 28.februar kan omgjøres. FrP vil i bystyrets møte i november 2019 fremme forslag om å stoppe omtakserin­gen. Da sparer vi 10-talls millioner i utgifter til taksering. Og vi sparer innbyggern­e for økte avgifter. De er høye nok fra før. Høyre har allerede varslet støtte til dette forslaget.

Eiendomssk­attens nivå for de kommende 10 år er i spill i Arendal. Du kan påvirke retningen ved å stemme FrP som vil avvikle eiendomssk­atten ved en gradvis utfasing på nivå med det regjeringe­n har lagt opp til.

 ?? Foto: Agderposte­n-arkiv. ?? SKATTEKRIT­ISERES: Arbeiderpa­rti-rdfører Robert C. Nordli. I Bakgrunnen rådmann Harald Danielsen.
Foto: Agderposte­n-arkiv. SKATTEKRIT­ISERES: Arbeiderpa­rti-rdfører Robert C. Nordli. I Bakgrunnen rådmann Harald Danielsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway