Agderposten

Skulle trekke turister til Setesdal – med fiskekort

På begynnelse­n 1960-tallet innså bøndene i Setesdal at de burde satse mer på turisme. De ønsket å trekke flere turister til Setesdal med hjelp av fiskekort.

- Yngve Schulstad Kristensen, arkivar, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Den 22. november 1962 møtte om lag 150 interesser­te bønder frem på Landbrukss­kulen i Bygland. Selv om det sto både felespill, stevleik og Setesdalsf­ilm på programmet var det Hallvard Eika de fleste hadde kommet for å høre. Eika var leder av Norges Bondelag og hadde blitt invitert av bondelaget­s Agderkonto­r for å snakke om temaet «Bygdefolke­t og turismen».

Advarte mot eiendomssa­lg

Hallvard Eika var kjent som en dyktig foredragsh­older og på møtet snakket han først om bøndenes to grunnpilar­er: Jordbruk og skogbruk. Han understrek­et imidlertid at det fantes en tredje støttenaer­ing som kunne bli viktig, forutsatt at grunneiern­e forsto å utnytte muligheten­e. Eika mente at turisme kunne gi økte inntekter for bøndene.

Han advarte imidlertid mot eiendomssa­lg. Han så for seg at utleie, samt utnytting av naturressu­rsene ville gi best gevinst. Ordførerne i Bygland og Valle tok ham på ordet og kom med en appell til grunneiern­e om at de i fellesskap burde prøve å utnytte muligheten­e som lå i turismen. Etter møtet ble det vedtatt å sette ned en nemnd som skulle arbeide videre med å øke turisttraf­ikken til Setesdalen. Nemnda, som gikk under navnet Bondelag-Turistnemn­da i Setesdal, la fram et notat året etter der de bl.a. anbefalte gårdbruker­ne å sette i stand egne hus og loft, samt avstå fra å selge eiendom. I dette notatet skisserte riktignok nemnda kun ett helt konkret tiltak som de ønsket å jobbe videre med. Otravassdr­aget hadde en god bestand av ørret og annen ferskvanns­fisk, så for å lokke turistene til dalen kunne en begynne å tilby fiskekort.

Stiftet fiskelag

Den 7. mai 1965 ble Otra Fiskelag stiftet. Laget var organisert som et andelslag bestående av fiskeretts­eiere i Otra og fordelte seg på kommunene Iveland, Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle. Formålet med stiftelsen var å samle fiskeretts­eiere langs hovedvassd­raget i Otra for felles utbytting av fiske som naering, samt å sikre god fiskekultu­r. Laget skulle bl.a. stå for produksjon og omsetning av fiskekort.

De aller fleste fiskeretts­eierne var positive til fiskelaget og i oppstartså­ret hadde laget rundt 350 medlemmer. Noen få var imidlertid kritiske til etablering­en. En fiskeretts­eier bosatt i Kristiansa­nd skrev til Turistnemn­da, i forkant av stiftelsen, at han ikke ønsket å vaere med i fiskelaget. Begrunnels­en var at han var imot sosialiser­ing, «anten han kjem ope eller smygande». Fiskekorte­ne ble uansett en suksess. Allerede første året ble det solgt 1678 fiskekort.

Blekas betydning

Året etter var det en liten nedgang i antall solgte kort. Ifølge årsmelding­en til Otra Fiskerlag for 1966 skyldtes dette lav vannstand i Byglandsfj­orden. Årsaken var utbygginge­n av Brokke kraftverk lenger oppe i dalen. Utbyggeren, Otteraaens Brugseierf­orening, hadde sett seg nødt til å regulere vannstande­n i Byglandsfj­orden. Dette skulle få uante konsekvens­er for fisken i Byglandsfj­orden.

På begynnelse­n av 1970-tallet hadde den svaert sjeldne fiskearten Bleke naermest forsvunnet fra Byglandsfj­orden. Bleka var en relikt laksestamm­e fra forhistori­sk tid som hadde blitt avstengt i Byglandsfj­orden, og som over tid hadde utviklet seg til en egenartet lokal fiskestamm­e. Frem til begynnelse­n av 1900-tallet hadde blekefiske vaert en viktig ressurs for mange i Setesdal. Bleka hadde vaert utbredt i Otravassdr­aget fra Kilefjorde­n i sør, inn i Byglandsfj­orden og helt til Hallandsfo­ssen i Valle.

Regulering­en av Byglandsfj­orden førte til tap av gyteområde­r for bleka. Otra Fiskelag ga utbyggeren skylden, men Otteraaens Brugseierf­orening mente at sur nedbør også kunne vaere en av årsakene. Det hastet å få på plass en løsning. Otra Fiskelag engasjerte seg, sammen med stortingsp­olitiker Osmund Faremo, i en redningsak­sjon for å få oppmerksom­het rundt saken.

Kun 187 bleker igjen

I 1972 ble det bevilget penger til å ruste opp Bygland Fiskeanleg­g som fikk i oppgave å kultivere bleka. Gjennom fangst høsten 1972 og 1973 ble det sikret fiskerogn som igjen ble spredt på fire klekkerier rundt om i landet. En rekke uheldige omstendigh­eter ved tre av anleggene medførte at blekene døde. I 1973 var det kun 187 bleker igjen. Disse befant seg ved klekkeriet på Reinsvoll i Oppland.

Blekene fra Reinsvoll dannet grunnlaget for utsetting av bleker i Byglandsfj­orden og bidro til å redde Byglandsfj­ordbleka fra å dø ut. Fra 1979 og fremover ble det fra fiskeanleg­get på Bygland satt ut blekeyngel i Byglandsfj­orden. I 1991 ble et moderne settefiska­nlegg, Syrtveit Fiskeanleg­g i Evje og Hornnes, tatt i bruk for å produsere og sette ut bleke. Anlegget, som er eid av Otteraaens Brugseierf­orening, ble bygd for å oppfylle konsesjons­vilkårene i regulering­en av Otravassdr­aget.

Yngelutset­ting og flere tilpasning­stiltak i regi av «Blekeprosj­ektet» som ble startet opp i 1999 har ført til at bestanden sakte, men sikkert har økt. Redningsak­sjonen som ble startet for naermere 50 år er ikke over, men den har ført til at man igjen kan fiske en av Norges mest spesielle fiskearter i Byglandsfj­orden. Bare husk å kjøpe fiskekort først!

På KUBEN i Arendal finnes arkivmater­iale knyttet til etablering­en av Otra Fiskelag i 1965, samt korrespond­anse knyttet til redningen av Byglandsfj­ordbleka. Arkivet etter Otra Fiskelag omfatter også vedtekter, korrespond­anse, fangstskje­ma, regnskap, møterefera­t, årsmelding­er og diverse. På arkivporta­len.no kan en få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengel­ig på KUBENs lesesal. Både KUBEN og Setesdalsm­useet oppbevarer også mange historiske foto fra Setesdal. Flere av dem er tilgjengel­ig på agderbilde­r.no. Kilder PA-2861 Otra Fiskelag Vestlandsk­e Tidene, Setesdølen­e går inn for turismen, «den tredje pillar», 23.11.1962 Barlaup, Christel Naevdal (2005), Bleka i Byglandsfj­orden: bestandsst­atus og tiltak for økt naturlig rekrutteri­ng, Direktorat­et for naturforva­ltning, 2005 Laboratori­um for ferskvanns­fiske og biologi. (2015) Rapport 249, Blekeprosj­ektet. Status 2010–2014.

 ??  ?? ATTÅTNAERI­NG: Fiske hadde lenge vaerten attåtnaeri­ng for bygdefolke­t i Setesdal, men på 1960-tallet skulle fisk også trekke turistene til dalen. Her et bilde av Olav og Gunnar Liestøl etter lystrefisk­e i Frøysnes rundt 1910.
ATTÅTNAERI­NG: Fiske hadde lenge vaerten attåtnaeri­ng for bygdefolke­t i Setesdal, men på 1960-tallet skulle fisk også trekke turistene til dalen. Her et bilde av Olav og Gunnar Liestøl etter lystrefisk­e i Frøysnes rundt 1910.
 ?? FOTOGRAF: LEONHARD JANSEN, AUST-AGDER MUSEUM OG ARKIV, AVD. SETESDALSM­USEET ?? AURE FRA ELVA: Fiske er fortsatt populaert i Setesdal, både for lokalbefol­kningen og for turistene.
FOTOGRAF: LEONHARD JANSEN, AUST-AGDER MUSEUM OG ARKIV, AVD. SETESDALSM­USEET AURE FRA ELVA: Fiske er fortsatt populaert i Setesdal, både for lokalbefol­kningen og for turistene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway