Agderposten

SOL OPP OG NED

-

26/3-2019 fikk vi en flott gutt og Celine en lillebror som veide 3735 gr og var 52 cm lang. Vi er veldig lykkelige. Carina Larsen og Svein Ronnie Hausland Olsen I dag, tirsdag 2. april, står sola opp i Oslo kl. 06.40 og går ned kl. 20.02 (dagen øker med 6 minutter), i Bergen opp kl. 07.01, ned kl. 20.24 (+5 min.), i Trondheim opp kl. 06.35, ned kl. 20.09 (+7 min.), i Tromsø opp kl. 05.45, ned kl. 19.52 (+9 min.). (©NTB)

dere som en snare. For den dagen skal komme over alle som bor over hele jorden. Våk hver tid og stund og be om å få kraft til å komme velberget fra alt det som skal hende, og bli stående for Menneskesø­nnen.»

Om dagen var Jesus i tempelet og underviste, men om kvelden gikk han ut til den høyden som heter Oljeberget, og ble der natten over. med romanen «Sleggen», der han skildret proletaria­tets liv fra innsiden. Zola huskes også for sitt åpne brev til Frankrikes president under tittelen «J’accuse» («Jeg anklager»). I brevet beskyldte han regjeringe­n for antisemitt­isme og ulovlig fengsling av den spionsikte­de Alfred Dreyfus. Zola døde av kullosforg­iftning i 1902 på grunn av en tilstoppet skorsteins­pipe. Han er gravlagt i Panthéon i Paris, side om side med Victor Hugo og Alexandre Dumas. 1872:

Samuel Morse døde i New York, 80 år gammel. Morse begynte sin eiendommel­ige karriere som kunstmaler. Han var en ivrig student av renessanse­kunstnere som Michelange­lo og Rafael, og etablerte seg som en habil portrettma­ler og skulptør. I 1832 ble han utnevnt til professor i maleri og skulptur ved City University of New York. Likevel er det som oppfinner at Morse huskes av ettertiden. Det fortelles at han under et opphold i Washington, D.C. i 1825 mottok et forsinket brev om at hans kone brått var blitt syk. Innen han nådde fram til familiens hjem i Connecticu­t, var fru Morse død og begravet. Opplevelse­n skal ha satt maleren på ideen om å utvikle et nytt og effektivt system for langdistan­sekommunik­asjon. Morse tok patent på den elektriske telegrafen i 1837. Året etter presentert­e han prinsippen­e for morsealfab­etet. 1982:

En argentinsk haerstyrke på 800 mann invaderte en lite påaktet øygruppe i SørAtlante­ren, ca. 480 km fra det søramerika­nske fastlandet. Tre dager senere svarte den britiske statsminis­teren Margaret Thatcher med å sende 27.000 soldater og 100 krigsskip til øyene. Dermed utbrøt den 74 dager lange krigen mellom Argentina og Storbritan­nia som har fått navnet Falklandsk­rigen. 255 briter, 649 argentiner­e og 3 øyboere falt i krigen. Falklandsø­yenes strategisk­e og økonomiske verdi ble på det tidspunkte­t ansett som minimal. Det har derfor vaert en utbredt oppfatning at krigen først og fremst handlet om de krigførend­e landenes prestisje. Den argentinsk­e forfattere­n Jorge Luis Borges har sagt om Falklandsk­rigen at «det var som å se to skallede menn slåss om en kam». I ettertid er det gjort betydelige oljefunn utenfor øyene. (©NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway