Agderposten

En sjudel av Aust-Agder svaert godt egnet for vindmøller

NVE mener at AustAgder har ett av Norges best egnede områder for vindkraft. Blant annet fordi konfliktni­vået med natur og friluftsli­vsinteress­er etter deres vurdering er lavere her enn andre steder.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

▶ NVE sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft viser at store deler av Aust-Agder egner seg svaert godt for utbygging av vindmøller.

▶ Bygland, Åmli, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland, Iveland, Arendal og Grimstad er alle blant de berørte kommunene.

– Dette er ikke en utbyggings­plan for vindkraft, men en faglig gjennomgan­g for å peke ut de områdene i Norge som er mest egnet for vindkraft når man tar hensyn til miljø- og samfunnsvi­rkninger. Fra opprinneli­g 43 analyseomr­åder har vi landet på 13 områder som vi mener er de mest egnede, sa vassdrags- og energidire­ktør Kjetil Lund i NVE da han la fram «Forslag til nasjonal ramme for vindkraft» mandag formiddag.

Lavere konfliktni­vå

I forslaget blir området som hovedsakel­ig omfatter Aust-Agder, men også Vest-Agder og Telemark, holdt fram som ett av de mest egnede:

– Området (Fyresdal, Nissedal, Bygland, Åmli, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland, Iveland, Arendal, Grimstad og Kristiansa­nd) har gode produksjon­sforhold for vindkraft, og er et av områdene vi har vurdert til å vaere best egnet for ny produksjon i et kraftsyste­mperspekti­v. I det utpekte området er det viktige miljø- og samfunnsin­teresser knyttet til blant annet fugl og friluftsli­v. Våre overordned­e analyser tilsier imidlertid et lavere konfliktni­vå i dette området enn i store deler av landet. Fra et nasjonalt perspektiv framstår Aust-Agder derfor som et av de mest egnede områdene for ny vindkraftu­tbygging i Norge, sier rapporten.

Ny transforma­torstasjon

I samme kapittel heter det også:

– Området er stort, og har i teorien plass til mange vindkraftv­erk av varierende størrelse. I nord kan det vaere plass til større vindkraftv­erk enn i sør, der blant annet spredt bebyggelse kan begrense størrelsen. Det er i dag begrenset nettkapasi­tet i regionalne­ttet, og det kan dermed vaere behov for en ny transforma­torstasjon i transmisjo­nsnettet hvis det skal bygges vindkraftv­erk. Det kan derfor vaere nødvendig å bygge ut relativt mye vindkraft for å kunne dekke kostnader for en eventuell ny transforma­torstasjon.

Men NVE ser også at det er konflikter i området.

– Til tross for at det er pekt ut som et av de mest egnede områdene, er det mange viktige miljø- og samfunnsin­teresser i området. Egnetheten må vurderes konkret i en konsesjons­behandling før det kan bygges vindkraftv­erk.

Forslaget til nasjonal ramme for vindkraft på land er basert på et samarbeid med en rekke etater og fagmiljøer for å vurdere vindkrafte­ns virkning på samfunn og miljø.

– Det er gjort et omfattende og grundig arbeid med å analysere en rekke områder, og de utpekte områdene er spredt over hele landet. Nesten ingen ligger helt ute ved kysten eller på høyfjellet. Også i de utpekte områdene vil det vaere store arealer som er uaktuelle for vindkraft. Konsesjons­prosessene framover vil vaere minst like grundige og strenge som i dag, understrek­et Lund.

Store områder ekskludert

I arbeidet med rammen har NVE gjort en analyse av Norges landareal. Områder som av ulike grunner ikke egner seg for vindkraft, er blitt ekskludert underveis i prosessen. At et område ikke regnes som egnet, kan bero på så ulike faktorer som manglende mulighet for tilknytnin­g til strømnett, påvirkning på dyreliv, landskapsv­ern, eller at det ikke blåser nok.

I arbeidet med forslag til ramme har NVE fått innspill fra både interesseo­rganisasjo­ner og nasjonale, lokale og regionale myndighete­r. Det er lagt til grunn at Olje- og energidepa­rtementets høring av forslaget skal vaere hovedverkt­øy for involverin­g av lokale og regionale myndighete­r og organisasj­oner.

Må fortsatt søke konsesjon

Den nasjonale rammen for vindkraft skal ikke erstatte dagens konsesjons­behandling. Forslaget til ramme skal heller ikke forstås som en plan for hvor det skal bygges vindkraft i fremtiden, men er en vurdering av hvilke områder som egner seg best. Innenfor de områdene som er utpekt som mest egnet, er store områder allerede ekskludert.

Etter planen skal det bli vanskelige­re å få konsesjon til bygging av vindkraftv­erk utenfor de utpekte områdene.

Forslaget fra NVE skal nå ut på høring.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KRAFT: Dette bildet er fra Smøla i Møre og Romsdal. I Aust-Agder kan det komme mange slike kraftverk.
KRAFT: Dette bildet er fra Smøla i Møre og Romsdal. I Aust-Agder kan det komme mange slike kraftverk.
 ?? KART: NVE ?? AGDER: Rammen gir ikke grønt lys selv om NVE mener områdene er godt egnet. Hvert vindkraftp­rosjekt må fortsatt søke konsesjon.
KART: NVE AGDER: Rammen gir ikke grønt lys selv om NVE mener områdene er godt egnet. Hvert vindkraftp­rosjekt må fortsatt søke konsesjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway