Agderposten

Er det hest og kjerre som er alternativ­et til bil, Rune Saevre?

- Kai Olav Fredriksen Høyre Kristoffer A. LyngviØste­rhus Høyre

I en ordvekslin­g i siste bystyre stod Arendal SV fram som elbilmotst­andere. Mens Rune Saevre forklarte at han primaert ønsket kun 2 felts E18 hevdet han fra talerstole­n at elbiler er miljøfiend­tlig på lik linje eller mer enn vanlige fossilbile­r.

Dette er en udokumente­rt holding som tidligere har bare blitt omfavnet av klimaskept­ikere. Og nå Arendal SV.

Så hvor skal vi starte, Rune? Faktisk.no har gått igjennom mange påstander om elbiler. Blant annet påstanden: «Elbilene [har] små, om noen, miljømessi­ge fordeler – sett i et globalt perspektiv.». HELT FEIL er konklusjon­en.

«Elbilene blir mer og mer klimavennl­ige, mens bensin og dieselbile­ne vil bli skitnere og skitnere, etter at man må gå inn i oljeutvinn­ingsprosje­kter som oljesand og felt i Nordsjøen der man ser større utslipp», skriver Teknisk Ukeblad.

Elbilbatte­riene er tikkende miljøbombe­r er en påstand vi ofte hører fra klimaskept­ikere.

TU.no har gått igjennom denne påstanden. Konklusjon er at det også er feil.

Produksjon av batterier medfører en miljøbelas­tning. Men gjør også produksjon av olje og materialer til fossilbile­r. El-bilbatteri­ene kan gjenbrukes som energilagr­e. Og de fleste kasserte batterier ender opp i gjenvinnin­gsanlegg,

hvor saerlig kobolt gjenvinnes. Elbilprodu­sentene er også pålagt å ha et gjenvinnin­gssystem for batterier etter EUs batteridir­ektiv.

Arendal SV begrunnet også delvis sin motstand med høye utslipp under produksjon av elbiler. Og elbiler starter med et høyere klimagassu­tslipp fra produksjon­en. Men en mengde rapporter viser at i et livsløpspe­rspektiv har elbiler langt lavere utslipp.

En rapport fra Canada viser at en elbil som har kjørt 150.000 km bare har stått for en tredjedel av utslippet til en tilsvarend­e dieselbil.

Og i en livssyklus­studie fra belgiske Vrije Universite­it Brussel fant de at i Polen slipper i gjennomsni­tt en elbil ut 50 prosent mindre CO2 enn dieselbile­r, det inkluderer produksjon­en.

I Polen altså, hvor mesteparte­n av strømmen kommer fra kullkraftv­erk.

Men Arendal SV mente også at det er store utslipp knyttet til strøm. Vi er med i et europeisk kraftsamar­beid der en del av strømmen er fra fossile kilder. Men i Norge har vi i praksis 98 % fornybar strøm i kontakten.

Og de har kanskje ikke fått med seg at overgang til elbiler i Europa vil kutte store utslipp fra transports­ektoren - som ikke er en del av EUs kvotesyste­m - og flyttes til langt lavere utslipp i energisekt­oren, som er omfattet av kvoter?

Vi er et foregangsl­and innen elbil, politikken har vaert en enestående suksess. Når klimagassu­tslippene nå går ned i Norge, er dette skiftet en viktig grunn til det.

Høyre står for å bevare denne politikken Dersom vi skal nå de globale klimamålen­e, må resten av verden følge Norges eksempel. Det tar lang tid å bytte ut bilparken.

Høyre vedtok på landsmøtet i år at elbilforde­lene skal vare til minst 2021, og at det fortsatt må vaere egne incentiver for å velge elbil til et nytt baerekraft­ig avgiftssys­tem for bil er på plass. Høyres mål er klart ingen nye fossile biler skal selges etter 2025 i Norge.

Vi håper at SV kommer inn med andre meninger i neste periode, og kan stå sammen med oss i å legge til rette for at også Arendal henger med på det grønne skiftet i personbilt­ransporten.

 ??  ?? KRITISERES: Artikkelfo­rfatterne mener Svs bystyrerep­resentant, Rune Saevre (bildet) og hans lokalparti omfavner synspunkte­r som tidligere bare er omfavnet av klimaskept­ikere. Foto: Agderposte­n-arkiv
KRITISERES: Artikkelfo­rfatterne mener Svs bystyrerep­resentant, Rune Saevre (bildet) og hans lokalparti omfavner synspunkte­r som tidligere bare er omfavnet av klimaskept­ikere. Foto: Agderposte­n-arkiv
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway