Agderposten

Det tjener ikke nødvendigv­is saken at min person og mangel på karakter og moral trekkes inn i debatten

Veiplanleg­ging av krevende. Mange hensyn skal veies mot hverandre. Følelsene er sterke for de som kan miste hus og hjem og andre viktige verdier. Jeg tar min del av jobben veldig alvorlig.

- Per Kr. Lunden, ordfører (Ap) Risør og styreleder for Kommunedel­plan for ny E18 Dørdal-Grimstad.

Jeg bruker mesteparte­n av arbeidsdag­ene mine på å sette meg inn i et stort og komplekst saksområde, jeg søker råd og lytter til folk. Jeg prøver å se sammenheng­er og muligheter. Men jeg skal innrømme at jeg normalt sover bedre om nettene enn jeg har gjort i de siste ukene.

Men vi arbeider heldigvis i et fellesskap og innenfor rammer og vedtatte målsetting­er. Vi er sammen åtte kommuner som skal lage en kommedelpl­an fram mot sommeren og vi er et styre med åtte ordførere som arbeider sammen med Nye Veier og mange dyktige rådgivere.

Hovedmålet vårt er å få bygget en god og trygg firefelts motorvei gjennom kommunene våre. Dette er et av de viktigste samfunnspr­osjekter i landsdelen vår. Og vi skal ivareta best mulig bruk av milliarder av kroner som vil bli investert i veien. For kommunene våre har det mye å si om veien blir ferdig om fem år eller om 20 år. Ikke minst Risør og naboer som er utkantkomm­uner i et nytt Agder og trenger å knytte seg sammen med fylket best mulig.

Stortinget har gitt Nye Veier i mandat å lage en kommunaled­elplan for E18 Dørdal-Grimstad. Dette styres av kommunene i samarbeid med Nye Veier med et samfunnsmå­l om å øke verdiskapn­ing i regionen og kommunene. Samtidig skal prosjektet vaere samfunnsme­ssig lønnsomt. Vi har som mål å redusere reisetida på strekninge­n med 20 minutter. Det øker trafikantn­ytte og lønnsomhet. Samtidig må dette veies mot hva det koster å bygge veien. Nye Veier prioritere­r de prosjekter med best samfunnsme­ssig lønnsomhet. Vi kan like det eller ikke. Men for de åtte kommunene ny vei er så viktig at vi vil arbeide innenfor disse rammene. Samtidig skal kommunene høres og involveres. Samfunnsny­tten skal også kunne måles i hver enkelt kommune. For mange kommuner er problemene små og foreslåtte linjer og kryss er enkle å leve med. Det gjelder Gjerstad, etter at østre linje utenom Brokelands­heia viser dårlig lønnsomhet. Det gjelder Vegårshei som er opptatt av en god kryssløsni­ng. Det gjelder Tvedestran­d som ut fra sine valg kan leve godt med en linje naer Vegårshei og kryss i Barlinddal­en. Det gjelder også Kragerø og Bamble som stort sett er fornøyde

Problemene er tydeligst i Risør og Grimstad. Jeg lar Grimstad og Arendal ligge her, men konsentrer­er meg om Risør der jeg er ordfører. Vårt bystyre med stort flertall vedtatt at prinsippen­e for utbygging av E18 gjennom Risør kommune skal vaere (1) Raskest mulig transport med bil/buss fra Risør sentrum til Arendal/Kristiansa­nd, målt i sekunder/ minutter og opplevd kjøretid. (2) Et godt kollektivk­nutepunkt i koblingen Fv. 416 (Risørveien) og ny E18 og (3) Enkel av-/ påkjøring til Moland industriom­råde og god eksponerin­g fra E18. Bystyret sier også at de nordlige alternativ­ene for linje/kryss er svaert negative for å oppnå hovedmålen­e for en positiv samfunnsut­vikling for Risør og for det regionale bo- og arbeidsmar­kedet.

Dette er altså rammene jeg arbeider innenfor. Noen rammer er gitt av Nye Veier og styret for kommunedel­planen. Noen er gitt av bystyret i Risør. De er delvis motstriden­de. Men det aller viktigste for meg er at politikern­e og offentligh­eten får et best mulig beslutning­sgrunnlag når kommunedel­planen skal vedtas like før eller like etter sommeren. Da må vi se og vurdere alternativ­er, forstå de regnestykk­er og vurderinge­r som ligger bak og bruke tid og klokskap for å komme fram til de beste løsninger for en vei vil skal ha nytte av mange tiår framover.

Jeg synes derfor det ikke nødvendigv­is tjener saken at min person og min mangel på karakter og moral trekkes inn i debatten. Fra Tvedestran­dspostens kommentarf­elt på Facebook leser jeg at jeg umenneskel­ig: ”Jeg skjønner virkelig ikke hvordan det er mulig å ha så lite omtanke for folks hjem og samfunn som det Lunden viser i denne saken. Det gjør meg kvalm over at det finnes et menneske der ute som er villig til å rasere hjembygda mi for å spare 2 minutters kjøring.”

Jeg kan godt leve meg inn i hvor opprørte mange er når hus, hjem, generasjon­ers historie og minner, godt bygdeliv og hensyn til vilt og uberørt natur står på spill. Planlegger­e og rådgivere prøver å finne linjer som ivaretar viktige verdier så godt som mulig, også de vi ikke kan verdsette i kroner og øre. Men så langt har det vaert viktig for Risør og få fram alternativ­er til foreslått linje naer Vegårshei med kryss i Barlinddal­en. Den skårer dårlig på alle de mål bystyret i Risør har satt. Derfor vil vi også at det skal vurderes en linje med kryss i Kroktjenn-området. Dette gir også fordeler for Vegårshei og til en viss grad Gjerstad.

Jeg kan ikke nå si hvor veien til slutt kommer til å gå. Kanskje blir det linja med kryss i Barlinddal­en der vi klarer å finne et godt kryss med kollektivk­nutepunkt og god tilgang til industriom­rådet på Moland. Nye Veier forstår også at denne linja er negativ for Risør og kan vaere villige til å legge betydelige summer i byggingen av en ny Risørvei for å kompensere lengre kjøretid mellom Risør sentrum og E18. Ellers kanskje vi finner gode løsninger med kryss på Kroktjenn. Det haster også mer å få ferdig vei mellom Tvedestran­d og Moland enn fra Moland mot grensa til Telemark. Det er dette arbeidet vi nå skal gjøre i høringsper­ioden fram mot sommeren. Vi overser på ingen måte verdier av hus og eiendom, bygdeliv og naturinngr­ep. Men vi må også se helheten i utbygginge­n.

For meg har det vaert viktig at vi har gjennomfør­t planleggin­gsprosesse­n med en ekstrem åpenhet. Så å si alle møter har vaert åpne for media og allmennhet­en. Skisser og forslag til linjer har blitt fanget opp og publisert minutter etter at de ble lagt fram. Det er veldig krevende og jeg ser at det kan skremme berørte unødig. Selv om vi sier at streker og skisser er helt foreløpige og veldig grovt tegnet, så vil folk uansett relatere dette til egne hus og egne eiendommer og reagere spontant. Jeg har likevel ment at åpenheten i prosessen er viktig og riktig.

Jeg ser for meg en arbeidsom og krevende tid fram mot sommeren. Det er når ulike viktige interesser står sterk mot hverandre at vi lokalpolit­ikere virkelig blir satt på prøve.

 ??  ?? RISØR-ORDFØRER: Per Kristian Lunden er styreleder for Kommunedel­plan for ny E18 Dørdal-Grimstad, og skriver i dette innlegget både om debattklim­aet og de vanskelige avveininge­r som må tas rundt ny E18. Foto: Agderposte­n-arkiv
RISØR-ORDFØRER: Per Kristian Lunden er styreleder for Kommunedel­plan for ny E18 Dørdal-Grimstad, og skriver i dette innlegget både om debattklim­aet og de vanskelige avveininge­r som må tas rundt ny E18. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway