Agderposten

I bispedømme­t vårt er fasteaksjo­nen en av måtene vi uttrykker nestekjaer­lighet på

Å se hvor urettferdi­g verden er, kan vaere ubehagelig. Noen flykter fra krig, andre får livsgrunnl­aget ødelagt av ekstremvae­r. Som kirke har vi et mål om å gjøre ubehaget om til handling.

- Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark bispedømme

For vel så mye som menneskers handlinger, er det mangelen på handling som skaper vår verdens urettferdi­ghet og nød. Halve jordas befolkning bor i områder som er utsatt for vannmangel. Og klimaendri­ngene gjør vondt verre. Om drøyt 30 år anslår FN at vannmangel­en vil omfatte fem milliarder mennesker. Det kan vi gjøre noe med.

I 2011 døde mer enn en kvart million somaliere i den verste tørkekatas­trofen i landet på flere tiår. For fjerde året på rad opplever Somalia igjen tørke og sult. Med iherdig innsats fra verdenssam­funnet og organisasj­oner som Kirkens Nødhjelp har vi så langt klart å stagge de høye dødstallen­e. Det nytter. Samtidig er 4.6 millioner mennesker avhengig av hjelp, og vil vaere det i lang tid framover. Vi kan ikke tillate en ny katastrofe som den i 2011. Vi må hjelpe. Fordi folk i nød skal ha hjelp.

I mer enn 35 år har Kirkens Nødhjelp utviklet lokale løsninger for bygging av brønner, vannpumper, renseanleg­g og sanitaere løsninger. For å gjøre mennesker i stand til å takle tørkeperio­der, og for å unngå nye kriser og katastrofe­r. Det arbeidet skal vi fortsette med. I land som Somalia, Afghanista­n, Tanzania og Sør-Sudan. Men vi trenger drahjelp. Som den uvurderlig­e støtten vi hvert år får fra givere over hele landet i forbindels­e med Fasteaksjo­nen.

Tema for Fasteaksjo­nen 2019 handler om nettopp Kirkens Nødhjelps arbeid med vann og sanitaer i utsatte områder omkring i verden. Om at rent vann er en menneskere­tt. Om at millioner av mennesker har en vannkvalit­et på linje med det vi skyller ned i vasken. Om at urent vann dreper flere mennesker enn krig. Og om at dette er det fullt mulig å gjøre noe med.

Som enkeltpers­oner kan vi gjøre mye, og sammen kan vi gjøre enda mer. Det er mange mennesker som er en del av Agder og Telemark bispedømme, og for oss som kirkesamfu­nn er det viktig å stå sammen om noe som er til det bedre for andre. Dette er viktig for å skape et felleskap, men også for å praktisere vår egen tro om å gjøre noe for våre neste. I bispedømme­t vårt er den kommende Fasteaksjo­nen en av måtene vi uttrykker nestekjaer­lighet på. Frivillige, mange av dem konfirmant­er, går rundt med bøsser for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps arbeid.

I 2017 sikret Kirkens Nødhjelp og våre partnere tilgang til rent vann for mer enn 2.8 millioner mennesker. Mye av dette fikk vi til takket vaere giverglede­n vi opplever i forbindels­e med Fasteaksjo­nen.

Vi kunne slått oss til ro med å ha en kollekt i kirken til inntekt for Kirkens Nødhjelps arbeid. Men igjen, er det viktig for oss å utfordre samfunnet rundt oss også. Vi kan alle bidra til å gjøre verden litt mer rettferdig enn den ellers ville vaert.

Menigheten­e i Agder og Telemark bispedømme er stolte støttespil­lere til Fasteaksjo­nen og vi vil alle bidra til å gjøre verden litt mer rettferdig. Sammen gjør vi en forskjell. Vi håper at du vil ta vel imot bøssebaere­rne på Fasteaksjo­nsdagene 7. - 9. april.

 ??  ?? BISKOP: Stein Reinertsen. Foto: Agderposte­n-arkiv.
BISKOP: Stein Reinertsen. Foto: Agderposte­n-arkiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway