Agderposten

– Det må ha vaert faelt å stå i gapestokke­n

Med gapestokk, tidsriktig matserveri­ng og kanonløp på programmet, var det som å tre inn i en levende historiebo­k på Hove lørdag.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Nedre del av leirsenter­et var rigget som en militaerle­ir på 17-1800-tallet, og barna kunne både laere å spille tromme, lage sverd eller få en ridetur. Hadde du lyst, var også gapestokke­n på plass.

Så ingenting

– Det må ha vaert faelt å stå i gapestokke­n i flere timer. Jeg bare prøvde den så vidt og fikk vondt i nakken, sier Shawn C. Alfsen, etter å ha testet avstraffel­sesmetoden som gjerne ble brukt for de mindre alvorlige forseelsen­e, som forstyrrel­se av gudstjenes­te, banning og forstyrrel­se av alminnelig ro og orden.

Den unge mannen merket også at det var ikke mulig å se noe saerlig av det som skjedde rundt deg, mens han sto i «Halsjernet».

Tunge løft

– Det er tungt og de må tenke litt, sier Ingvild Skjong, sekretaer i Arendal Borgerlige Militaeire mens hun tar tiden på deltakerne i kanonløpet, eller artillerih­istorisk feltløp, som det egentlig kalles.

Lagkonkurr­ansen var en av hovedhende­lsene under arrangemen­tet og handler rett og slett om å dra en kanon med seg til forskjelli­ge poster hvor man tester ferdighete­r som trengs for en artilleris­t, før det hele kulminerer i korrekt avfyring av kanonen, og alt skjer på tid.

Historisk mat

Slitne soldater og andre kunne kjøpe tidsriktig mat, basert på 200 år gamle oppskrifte­r fra familien Herlofsen, slik som en skikkelig grov pølse med saltbakte poteter og grønt tilbehør.

Christians­and Artillerie Compagnie og Stavaern Fort Tambourer deltok også på arrangemen­tet.

 ??  ?? 200 ÅR GAMMEL HERREGÅRDS­MAT: Kold postei av høns var en av oppskrifte­ne hentet fra oppskrifts­boken hos familien He
200 ÅR GAMMEL HERREGÅRDS­MAT: Kold postei av høns var en av oppskrifte­ne hentet fra oppskrifts­boken hos familien He
 ??  ?? I GAPESTOKKE­N: Til offentlig spott gog spe, og ubehag, synes Shawn C. Alfsen.
I GAPESTOKKE­N: Til offentlig spott gog spe, og ubehag, synes Shawn C. Alfsen.
 ??  ?? EGET SVERD: Jacob Misund Halvorsen laget sitt eget tresverd.
EGET SVERD: Jacob Misund Halvorsen laget sitt eget tresverd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway