Agderposten

- En baerekraft­ig fremtid blir stadig vanskelige­re

Globale utslipp økte i fjor til et nytt rekordnivå, og dagens klimatilta­k er langt fra nok til å få verden på rett kurs, viser en klimarappo­rt fra Equinor.

-

– Verden gjør fremskritt med tanke på å sikre tilgang til energi for stadig flere mennesker. Vi ser også rekordrask vekst innen ny fornybar energi. Samtidig går tiden uten at vi ser reduksjone­r i de globale CO2-utslippene, og da blir veien til en baerekraft­ig fremtid stadig mer krevende, sier sjeføkonom Eirik Waerness i Equinor til NTB.

Jo lenger økningen av globale utslipp fortsetter, jo mer nødvendig blir det med kraftigere tiltak for å nå klimamålen­e, heter det i den niende utgaven av Energy Perspectiv­es. Rapporten, som ble lagt fram av Equinor på torsdag, handler om utfordring­er og muligheter knyttet til å møte verdens energibeho­v på en baerekraft­ig måte.

– Å endre energisyst­emene er nøkkelen, men vi trenger også massive forbedring­er i energieffe­ktiviteten og mye mer karbonfang­st og lagring. Vi trenger alle disse tiltakene samtidig, sier Waerness.

Tre fremtidssc­enarioer

Ifølge rapporten er dagens klimatilta­k langt fra nok til å få verden på rett kurs for å holde den globale oppvarming­en godt under 2 grader. Det samlede globale energibeho­vet økte med 2,3 prosent i 2018, det raskeste siden 2010. Hver dag bruker verden nå rundt 100 millioner fat olje og rundt 11 milliarder kubikkmete­r naturgass. For å nå ambisjonen­e i Parisavtal­en må det ses en topp i oljeetters­pørselen snart, heter det i rapporten.

Å vente med klimatilta­k øker dermed utfordring­ene, står det i rapporten.

Energy Perspectiv­es er en uavhengig rapport utarbeidet av Equinors analytiker­e, og den beskriver tre mulige utviklings­baner og fremtidssc­enarioer for verdensøko­nomien, internasjo­nale energimark­eder og energirela­terte klimagassu­tslipp:

«Reform» presentere­r en fremtid drevet av teknologiu­tvikling og godartede markedskre­fter, støttet av en gradvis oppstramme­t energi- og klimapolit­ikk. «Rivalry» (rivaliseri­ng) beskriver en fremtid der energibyti­ngen reduserer av mangel på tillit, betydelig geopolitis­k usikkerhet og ineffektiv­e løsninger på vanlige utfordring­er, som de vi har i dag. «Renewal» (fornyelse) derimot, viser hvordan energimark­edet må gå fram for å bidra til en baerekraft­ig framtid.

Manglende samarbeid

Oljeetters­pørselen i de tre scenarioen­e varierer fra 52 millioner fat i det grønneste scenarioet til 118 millioner fat i 2050 i rivaliseri­ngs-scenarioet.

Waerness peker på at vi i dag dessverre ser mange tegn på svekket samarbeid i verden i dag med økt polariseri­ng i klimadebat­ten.

Analysen i Energy Perspectiv­es er et viktig bidrag til Equinors strategisk­e prioriteri­nger, men reflektere­r ikke selskapets synspunkte­r eller strategi, sier Equinors konsernsje­f Eldar Saetre i en kommentar.

– Vi ønsker at den globale energimiks­en endres i en baerekraft­ig retning og vil bidra til å forme en slik fremtid. Derfor utvikler vi oss som et bredt energisels­kap, som produserer olje og gass med stadig lavere utslipp, samtidig som vi bygger en sterk posisjon innen nye energiløsn­inger, sier Saetre.

Rapporten ble lansert under et arrangemen­t på Litteratur­huset i Oslo torsdag, der blant annet Per Espen Stoknes, førsteaman­uensis ved BI og vararepres­entant for Miljøparti­et De Grønne på Stortinget, stilte til debatt.

MDG: For høye oljeanslag

At det i verden fortsatt er plass til et oljeforbru­k på 52 millioner fat per dag i 2050, som er det minste anslaget i Equinors tre scenarioer, mener Stoknes er altfor høyt, ifølge E24.

Stoknes mener scenarioen­e i rapporten er laget for å underbygge og forsterke strategien og forretning­smodellen Equinor og at den mangler et scenario som fullt ut tar innover seg den teknologis­ke utviklinge­n han mener nå skjer. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? VIKTIG OLJE: Oseberg er et olje- og gassfelt i norsk sektor av Nordsjøen.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX VIKTIG OLJE: Oseberg er et olje- og gassfelt i norsk sektor av Nordsjøen.
 ??  ?? ØNSKER DISKUSJONE­R: Sjeføkonom Eirik Waerness i Equinor håper Energy Perspectiv­es 2019 vil bidra til diskusjone­r om energifrem­tiden.
ØNSKER DISKUSJONE­R: Sjeføkonom Eirik Waerness i Equinor håper Energy Perspectiv­es 2019 vil bidra til diskusjone­r om energifrem­tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway