Agderposten

Flere yngre til behandling etter cannabisbr­uk

Cannabisbr­ukere utgjør en økende andel av dem som starter behandling for rusproblem­er i EU og Norge. Faerre unge enn før forbinder cannabis med stor risiko.

-

Torsdag kom Europeisk narkotikar­apport 2019 fra EUs narkotikab­yrå (EMCDDA). Tallene viser at cannabis nå er det stoffet som i EU oftest blir oppgitt av nye klienter eller pasienter som hovedårsak­en til at de søker hjelp.

– Dette er urovekkend­e da cannabistr­endene for det meste har vaert stabile de siste årene, heter det i rapporten.

Tallene viser at 18 prosent i alderen 15 til 24 år har brukt cannabis det siste året og 9,3 prosent den siste måneden. Det er om lag dobbelt så mange menn som kvinner blant cannabisbr­ukerne, uansett aldersgrup­per.

Samtidig som man nå har økt forståelse for den potensiell­e helserisik­oen cannabisbr­uk utgjør saerlig for de unge, øker bruken nettopp i den gruppa, påpekes det i rapporten. Det er også ting som tyder på at yngre voksne, i aldersgrup­pa 15 til 24 år, ikke tror cannabisbr­uk er så farlig.

Lavere i Norge

Ifølge Ola Røed Bilgrei ved Folkehelse­institutte­t, som er det norske kontaktpun­ktet for EMCDDA, er andelen cannabisbr­ukere blant unge lavere i Norge sammenlign­et med mange land i Europa.

– Data fra den europeiske skoleunder­søkelsen (ESPAD) viser at andelen ungdom i alderen 15 til 16 år som forbinder cannabisbr­uk med «stor risiko», har gått ned siden årtusenski­ftet. Dette gjelder saerlig for regelmessi­g bruk av cannabis, men også for bruk av og til. Dersom man legger disse dataene til grunn, har det vaert en gradvis oppmykning i synet på cannabis blant skoleeleve­r i Norge, sier Bilgrei til NTB.

Bilgrei sier 989 personer startet rusbehandl­ing i spesialist­helsetjene­sten for problemer knyttet til cannabisbr­uk i Norge i 2017.

– Selv om opioidebru­kere utgjør den største andelen av pasienter i tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing, så ser vi at cannabisbr­ukere utgjør en økende andel av dem som påbegynner slik behandling, sier han.

Mange hypoteser

Totalt i Europa ble 155.000 mennesker i Europa innlagt til narkotikab­ehandling for problemer knyttet til bruk av cannabis i løpet av 2017.

– Det kan vaere flere forklaring­er på denne økningen. En hypotese er at det er mindre stigma knyttet til å søke behandling for et rusmiddelp­roblem, slik at flere søker seg til behandling. En annen hypotese er at det generelt er et større fokus på behandling av cannabispr­oblemer i samfunnet og at det nå eksisterer et reelt tilbud til dem som erfarer et slikt problem, sier Bilgrei.

Lavere terskel kan altså vaere årsaken, ikke nødvendigv­is at veldig mange flere har problemer enn før.

– En tredje hypotese kan vaere ulike grader av press eller tvang fra personer rundt dem som søker behandling. Ellers i Europa har det i enkelte land vaert praksis å tvinge folk i straffesys­temet til å søke behandling. Slik er det ikke i Norge. Imidlertid vet vi at majoritete­n av dem som starter et behandling­sløp i tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing for cannabispr­oblemer i Norge, er unge. Majoritete­n er unge menn i begynnelse­n av tjueårene, sier Bilgrei.

Den siste hypotesen er knyttet til observasjo­ner av økning i styrkegrad­en i europeiske cannabisbe­slag.

– Det kan eventuelt føre til at flere erfarer problemer, sier Bilgrei.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? ØKENDE MISBRUK: Deler av et stort cannabisbe­slag på 600–700 kilo Kripos gjorde over to uker i 2018 på Østlandet.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX ØKENDE MISBRUK: Deler av et stort cannabisbe­slag på 600–700 kilo Kripos gjorde over to uker i 2018 på Østlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway