Agderposten

«Shit happens»? Nei, epidemier fra drikkevann­et skal ikke kunne skje

-

▶ Rent vann fra springen tar vi som en selvfølge her i landet. Drikkevann­sskandalen i Askøy kommune i Hordaland er en alvorlig påminnelse om kommunenes store ansvar for samfunnets infrastruk­tur.

▶ Over 2.000 personer antas å ha blitt syke som følge av bakteriesm­itte fra drikkevann­et på Askøy. 55 personer, hvorav 13 barn, har hittil vaert innlagt på Haukeland sykehus som følge av epidemien, som også kan også ha tatt liv, men foreløpig er det ikke fastslått om det forurensed­e drikkevann­et var årsak til at en ett år gammel gutt døde av tarminfeks­jon. I pinsehelge­n hadde kommunen ennå ikke kontroll over situasjone­n, og flere vil trolig bli syke også denne uken på grunn av at bakterien som er påvist hos pasientene fra Askøy kan bryte ut inntil 10 dager etter at man har fått den i seg.

▶ I denne fasen har behandling­en av de syke, lokaliseri­ng av smittekild­en og arbeidet med å stanse epidemien høyeste prioritet. Dernest må alle spørsmålen­e om hvordan dette kunne skje besvares. Askøy kommune, men også Mattilsyne­t, som har tilsynsans­var, må forberede seg på mange ubehagelig­e spørsmål i tiden fremover.

▶ Drikkevann­sforsyning­en i Norge er strengt regulert. Den såkalte Drikkevann­sforskrift­en ble utvidet og skjerpet så sent som i 2017, blant annet som følge av nye EU-krav til prøvetakin­g og retningsli­njer fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

▶ Askøyskand­alen blir trolig også en vekker for mange andre kommuner. Drikkevann­sforsyning­en er en vital del av samfunnets infrastruk­tur, og har betydning ikke bare for folkehelse­n, men også beredskap og sikkerhet. Her kan ingen kommuner tillate seg sviktende rutiner.

▶ Det virker bare delvis betryggend­e når vannansvar­lig Asgeir Øybekk sier at noe tilsvarend­e neppe kunne skjedd i Arendal kommune, men samtidig tar forbehold om at «Shit happens. Uhell kan skje.» I så fall kan vi bare håpe at det finnes en skikkelse som doktor Stockmann fra Ibsens klassiker «En folkefiend­e» både i Arendal og alle andre kommuner. Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) bør kunne gi et bedre svar i bystyret 20. juni, der Asbjørn Olsen (Ap) i en interpella­sjon spør om kommunen har god nok kontroll på drikkevann­sforsyning­en.

▶ Uhell av den typen som nå har skjedd i Askøy, skal ikke kunne skje.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? RENT VANN I SPRINGEN: På Askøy må innbyggern­e fortsatt koke vannet etter epidemiutb­ruddet i forrige uke. Skandalen er en påminnelse om det store ansvaret kommunene har for vital infrastruk­tur.
FOTO: NTB SCANPIX RENT VANN I SPRINGEN: På Askøy må innbyggern­e fortsatt koke vannet etter epidemiutb­ruddet i forrige uke. Skandalen er en påminnelse om det store ansvaret kommunene har for vital infrastruk­tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway