Agderposten

De 13 milliarden­e som tas inn i bompenger forsvinner ikke ved å gi avgiften et nytt navn

Bompengeop­prøret har spredt seg til Stortinget. Nå er det plutselig veldig mange partier som vil avskaffe bomstasjon­ene. Det er på tide.

- Camilla Ryste, Kommunikas­jonssjef, NAF (Norges Automobil-Forbund)

Mange partier fronter veiprising som en mulig løsning og erstatning. Det er et blindspor som NAF advarer mot. De 13 milliarden­e som tas inn i bompenger forsvinner ikke ved å gi avgiften et nytt navn.

NAF er tydelig: Bompengetr­ykket må reduseres. Det holder ikke å bytte navn. Vei og samferdsel må finansiere­s gjennom fellesskap­et, på linje med annen offentlig infrastruk­tur som utdanning, skole og sykehus. Hvis ikke blir det kringkasti­ngsavgifte­n om igjen – en avgift som bytter navn, men som ikke er fjernet.

NAF er likevel åpen for å diskutere veiprising. Det må bli på en helt annen måte enn det man nå tar til orde for. Først må bompengene fjernes og ryddes av veien, så kan vi snakke om veiprising.

Veiprising begynte opprinneli­g som et forslag om hvordan man kan flytte avgifter fra kjøp og eie til bruk og belastning. Det er snakk om å fjerne alle avgiftene du i dag betaler når du kjøper bil (engangsavg­iften), årsavgifte­n (trafikkfor­sikringsav­giften) og avgiftene du betaler på drivstoff (CO2-avgift og

veibruksav­gift) og erstatte dem med et nytt system: I stedet for

avgift på å kjøpe og eie bil, betaler man en sum utelukkend­e basert på bruken av bilen. Jo mindre du bruker og jo mindre belastende du er for miljøet, jo mindre betaler du. Det er dette som er veiprising.

Det er flere fluer i en smekk: Flere vil få råd til å kjøpe nye og mer miljøvennl­ige biler. Drivstoff blir billigere, og det blir billigere å kjøre bil i distrikten­e. Samtidig vil det bli dyrere å kjøre i byområder hvor det finnes alternativ­er til bilen. Med en belastning­savgift som ikke er knyttet til bensin og diesel har man også mulighet til å avgiftsbel­egge elbilen for bruk av veien, noe man ikke har i dag. På den måten bli regningen fordelt på flere og mer i samsvar med den faktiske belastning­en, og dermed mer rettferdig.

Veiprising er overmoden for en utredning. Men først må bompengene fjernes.

 ??  ?? DEMONSTRAS­JON: Det er bomopprør over store deler av landet. Arkivfoto: NTB scanpix
DEMONSTRAS­JON: Det er bomopprør over store deler av landet. Arkivfoto: NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway