Agderposten

– Første vikingmark­ed her på tusen år

– Vi må tilbake til tusentalle­t for å finne noe lignende her, forteller Jan Helge Yannis Messel i Agder Vikinglag om vikingmark­edet på Naes Jernverk i pinsen.

- Tobias Bjerkholt Svensson redaksjone­n@agderposte­n.no

– Det er kanskje ikke så mange her akkurat nå, men vi vet at det kommer mange flere når sola titter frem, forsikrer Messel.

– For eksempel traff jeg en her før vi begynte, oppe ved parkerings­plassen. Da huket han tak i meg siden jeg gikk i vikingklae­r og sa «Dette gleder jeg meg veldig til», så jeg tror at dette er noe som blir veldig kult for mange, sier en entusiasti­sk Messel.

Åpningsser­emoni med øks

Vikingmark­edet ble som de fleste andre arrangemen­ter med respekt for seg selv, åpnet med snorklippi­ng rent bortsett fra at snoren ble byttet ut med en litt tykkere tråd og saksen med øks.

Daglig leder ved Naes Jernverk, Knut Aall og politiker Anne Killingmo fikk aeren av å svinge øksen.

Begge to fikk stor skryt av Messel fra Vikinglage­t.

– Hadde det ikke vaert for Knut og Anne, hadde vi ikke fått dette til. For oss som ikke tjener noe penger på dette, trengs noen sterke krefter i ryggen, forteller Messel som også ønsker å gi skryt til sponsorene sine.

For alle aldre

Markedet hadde boder som inneholdt så mangt, men også telt hvor vikingene tilbrakte helgen sin. En av disse vikingene var Gerd Bakke.

Hun tilhører Agder Vikinglag og har tatt med familien sin på messen for å sove i teltet sitt, som gjerne kunne ha vaert brukt i vikingtide­n.

– For oss er dette en veldig morsom ting å holde på med. Dette er gøy for hele familien, forsikrer Bakke.

– Nå er riktignok mine barn voksne, men det er jo flere andre familier her med mindre barn. Man blir også litt overrasket over hvor mye de som er litt yngre kan, forteller hun.

Mange tilreisend­e

På vikingmark­edet denne helgen var det en rekke vikinger som holder til et godt stykke vekk fra Naes Jernverk, som hadde tatt turen.

– Her har vi folk fra Polen, vi har folk fra Tyskland og vi har tilreisend­e fra andre steder i Norge, kunne Messel opplyse.

– Det er mange som har blitt imponert over det vi har fått til

her. Denne plassen er som skapt for å holde et slikt marked, forteller Messel som allerede har fått påmeldinge­r til et nytt marked.

 ??  ?? HELT LIK: – Dette er en eksakt kopi fra de teltene som man har funnet ved Gokstadski­pet, forteller Onni Ratikainen fra Hodnuholt Vikinglag i Stokke i Vestfold.
HELT LIK: – Dette er en eksakt kopi fra de teltene som man har funnet ved Gokstadski­pet, forteller Onni Ratikainen fra Hodnuholt Vikinglag i Stokke i Vestfold.
 ??  ?? TREPRODUKT­ER: – Her selger vi det meste av treprodukt­er lik de som ble laget under vikingtide­n, forteller Onni Ratikainen som har bod sammen med Aino Ratikainen (t.v.) og Hayet Kalrouti.
TREPRODUKT­ER: – Her selger vi det meste av treprodukt­er lik de som ble laget under vikingtide­n, forteller Onni Ratikainen som har bod sammen med Aino Ratikainen (t.v.) og Hayet Kalrouti.
 ??  ?? FLOTT SAMARBEID: – Vi er veldig glade for å ha Vikinglage­t og vikingmess­en her på Naes Jernverk, forteller Knut Aall (t.v.) som her står sammen med Astrid Merleseth, Rita Messel, Jan Helge Yannis Messel og Anne Killingmo.
FLOTT SAMARBEID: – Vi er veldig glade for å ha Vikinglage­t og vikingmess­en her på Naes Jernverk, forteller Knut Aall (t.v.) som her står sammen med Astrid Merleseth, Rita Messel, Jan Helge Yannis Messel og Anne Killingmo.
 ??  ?? PIL OG BUE: For de barskeste mannfolken­e var det mer spenning å hente i pil og bueskyting enn i salg av varer på vikingmar
PIL OG BUE: For de barskeste mannfolken­e var det mer spenning å hente i pil og bueskyting enn i salg av varer på vikingmar
 ??  ?? kedet.
kedet.
 ??  ?? SNORØKSING: Knut Aall og Anne Killingmo fikk aeren av å erklaere vikingmess­en for åpnet, noe de begge har jobbet godt for å få til.
SNORØKSING: Knut Aall og Anne Killingmo fikk aeren av å erklaere vikingmess­en for åpnet, noe de begge har jobbet godt for å få til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway