Agderposten

Mistet påfuglene da livsverket brant

De følte endelig de kunne hvile etter flere år med restaureri­ng og arbeid. Nå står kun grunnmuren igjen etter at låven full av kulturhist­oriske gjenstande­r og titalls fugler brant ned fredag.

-

– Det føles nesten uvirkelig. Vi er naturligvi­s glad for at huset og vi kom ut av det i god behold, men brann har alltid vaert min største frykt. Det utsletter alt, sier Aanon Grimnes, eier av den nedbrente låven i Amtedal i Grimstad.

Ingen vanlig låve

Fredag ettermidda­g fikk Guri Linn og Aanon Grimnes skrekkbesk­jeden. Låven deres fra 1860, som de hadde brukt flere år på å restaurere og vunnet en bygningsve­rnpris for, var i ferd med å brenne ned.

– Da jeg kom tilbake og så omfanget svimet jeg av. Jeg mistet rett og slett all kontroll, sier Guri Linn.

Låven var nemlig ingen vanlig låve. Men for paret hadde den to forskjelli­ge betydninge­r. For Guri er det verste alle fuglene som gikk med i brannen.

– Jeg har brukt flere år på å bygge meg opp et fugleoppdr­ett. Jeg hadde rundt 50 undulater, høns og påfugler, sier hun.

Et fristed

Det siste Guri gjorde før hun dro på jobb var å sjekke at alle fuglene hadde det bra. Lite visste hun hva hun skulle komme tilbake til.

– Nesten alle fuglene gikk med i brannen, det er kun noen få høner og gjess som gikk ute som fortsatt lever. Bildene jeg nå får i hodet av stakkars fugler som ikke klarer å komme seg ut, er bilder jeg må få hjelp med.

For Guri, som er oppvokst i Oslo, har det alltid vaert en drøm å bo på en gård hvor dyr og fugler kan gå fritt. Hun priser seg over at hestene heldigvis gikk ute dagen det brant.

– Jeg brukte timevis med fuglene hver dag, det var mitt fristed. Hadde hestene gått med i tillegg, vet jeg ikke hva jeg ville gjort, sier hun.

Kulturhist­orie tapt

Gården i Homborsund har vaert i slekta til Aanon i 124 år. Det er 15 år siden han overtok den etter sin bestefar. Siden har de brukt hver eneste ledige stund på å renovere plassen.

– Alt som er bygd og renovert her har jeg satt opp, og alt er gjort med omtanke. Materialen­e som ble brukt har jeg selv hogd ned. Alt hadde en mening, og plassen hadde en sjel, sier han.

Heldigvis står huset fortsatt, Men det var i låven han oppbevarte det meste av verdi.

– Jeg er en samler, i tillegg er ingenting kastet etter mine forfedre. Det sto så utrolig mye med kulturhist­orisk verdi. Blant annet gamle album og bøker, og gamle møbler og landbruksu­tstyr. Alt er borte, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? SKULLE ENDELIG HVILE: Guri Linn og Aanon Grimnes skulle hvile etter mange års restaureri­ng.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN SKULLE ENDELIG HVILE: Guri Linn og Aanon Grimnes skulle hvile etter mange års restaureri­ng.
 ?? FOTO: GRIMSTAD ADRESSETID­ENDE ?? VIND: Trebygning­en brant intenst i vinden, og brannvesen­et kunne ikke redde den fra å brenne ned.
FOTO: GRIMSTAD ADRESSETID­ENDE VIND: Trebygning­en brant intenst i vinden, og brannvesen­et kunne ikke redde den fra å brenne ned.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? BRANT NED: Låven brant ned til grunnen. Flere fugler døde i brannen.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N BRANT NED: Låven brant ned til grunnen. Flere fugler døde i brannen.
 ??  ?? BRANT NED: Det var stor frykt for at brannen skulle spre seg til huset. Heldigvis klarte brannvesen­et å få kontroll på branne
BRANT NED: Det var stor frykt for at brannen skulle spre seg til huset. Heldigvis klarte brannvesen­et å få kontroll på branne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway