Agderposten

Millioner av sommerfugl­er invaderer sørlandsby­ene

Sommerfugl-arten som flagrer «overalt» nå, har kommet langveisfr­a, og i millioner. Senere i sommer klekkes neste runde.

- ▶ Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

Har du sett dem flagre rundt, over E18, i hagene, i byen og på engene – kort sagt overalt? Det har Magnus Jakobsen fra Arendal.

Den tidligere driveren av sommerfugl­parken på Hove gleder seg over de enorme mengdene tistelsomm­erfugler som har inntatt landsdelen.

– Ungene mine synes det er fantastisk, sier han.

Har kommet trekkende

For akkurat som det fins trekkfugle­r, fins det trekksomme­rfugler. Slik som denne arten.

– Etter hva jeg skjønner, dreier dette seg om et enormt trekk med tistelsomm­erfugler som ble rapportert fra Tyrkia og områdene rundt tidligere i vår, sier Jakobsen.

Nå er de her. Og tistelsomm­erfuglene har inntatt langt mer enn Aust-Agder:

– Det er helt åpenbart en invasjon. Ingen tvil, sier Jan Erik Røer, administra­tor av Facebook-gruppen Sommerfugl­er i Norge, og bosatt på Nesodden.

Flere millioner

At tistelsomm­erfuglen trekker til Norge fra overvintri­ngsområden­e i Nord-Afrika, er helt normalt. Det følger sin årlige syklus, akkurat som fugletrekk­et, sier Røer.

Men omfanget i år er helt utenom det vanlige.

Det blir spennende å se hvor mange som flyr rundt mot slutten av sommeren. Da kan det bli helt enormt.

– Det må vaere millioner av dem i Norge nå. Folk ser dem i hundrevis på fjellet. Ved Mjøsa rapportere­s de flygende inn hver minutt. De har blitt sett på Shetland. Trekket kan altså også bli en drukningsf­erd, om de ikke stopper i tide, sier Røer.

Han har med selvsyn sett tistelsomm­erfugler holde en vestnordve­stlig retning forbi. Det varme vaeret kan vaere en årsak til at de er her nå, tidligere enn normalt.

Neste generasjon

Magnus Jakobsen i Arendal avkrefter at invasjonen gjør noen som helst skade. Dette er ikke vandregres­shopper som spiser alt i sin vei. Dette er blomstersø­kende sommerfugl­er.

– Denne invasjonen er bare trivelig, bedyrer sommerfugl­kjenneren.

Det de langveisfa­rende sommerfugl­ene gjør nå, er å legge egg. Derfra går det anslagsvis seks til åtte uker før en ny generasjon tistelsomm­erfugler klekkes.

– Det blir spennende å se hvor mange som flyr rundt mot slutten av sommeren. Da kan det bli helt enormt, sier Jakobsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGUNN SOGNNES TVEIT ?? OVERALT: Tistelsomm­erfugler som svermer i en syrinhekk i Frivoll Terrasse, Grimstad.
FOTO: INGUNN SOGNNES TVEIT OVERALT: Tistelsomm­erfugler som svermer i en syrinhekk i Frivoll Terrasse, Grimstad.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? SOMMERFUGL-ELSKER: Magnus Jakobsen, her fra da Arendal Sommerfugl­park åpnet på Hove i 2008. Parken ble nedlagt i 2011.
FOTO: ERIK HOLAND SOMMERFUGL-ELSKER: Magnus Jakobsen, her fra da Arendal Sommerfugl­park åpnet på Hove i 2008. Parken ble nedlagt i 2011.
 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ?? STOR: Tistelsomm­erfuglen er en stor dagsommerf­ugl som nå invaderer store deler av Sør-Norge. Her en av dem i Arendal.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS STOR: Tistelsomm­erfuglen er en stor dagsommerf­ugl som nå invaderer store deler av Sør-Norge. Her en av dem i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway