Agderposten

Mystisk laksedød

Det er funnet to døde laks med stygge sår i Tovdalselv­a. Veterinaer­institutte­t oppfordrer alle sportsfisk­ere til å bidra i overvåking­en.

- ▶ Marie N. Kalvehagen marie.kalvehagen@agderposte­n.no

– Jeg har fisket så lenge jeg kan huske, men har aldri sett noe lignende. Finnene holdt på å råtne bort og den manglet et øye, sier hobbyfiske­r Steffen Bergstøl til Agderposte­n.

Bergstøl fra Birkeland fanget lørdag en 10,3 kilo tung hunnlaks i sone to i Tovdalselv­a ved Boen i Kristiansa­nd. Men det var ingen gledelig fangst. Fisken beskriver han som halvdød, med store åpne sår.

– Det så ut som den skulle gå i oppløsning selv om det fortsatt levde. Det var rett og slett ganske ekkelt, forteller han.

Ikke første

Ifølge Faedreland­svennen, som først omtalte saken, er det heller ikke den første syke laksen funnet i elven. Også fredag ble en laks med lignende skader fanget ved Boen.

Samtidig er det heller ikke bare i Agder det er observert syk laks. Flere laks som er blitt fanget i Enningdals­elva i Østfold siden laksefiske­t startet, har tilsvarend­e sykdomsteg­n.

– Jeg har ingen faglig kunnskap når det gjelder sykdom. Men det er flere i Agder som sier de har observert syke fisk, så det virker som det er flere laksefiske­re som er redd for at det finnes en smittsom sykdom som gjør vi ikke lenger kan bedrive hobbyen vår, sier Bergstøl videre.

Kontaktet mattilsyne­t

Bergstøl fryktet at laksen kan ha blitt rammet av samme sykdom som fisken i Østfold.

Han kontaktet derfor mattilsyne­t, som hentet laksen kort tid etter. Fisken ble sendt videre til Veterinaer­institutte­t som vil starte sine undersøkel­ser etter pinse.

– Det som har kommet inn av syk fisk de siste ukene har kun vaert oppvandret laks, og ikke andre fisk. Det er et hjelpemidd­el når vi skal prøve å finne årsaken. Det kan jo blant annet bety at det er noe fisken har tatt med fra sjøen, siden den er oppvandret, forteller Asle Haukaas, kommunikas­jonsdirekt­ør i Veterinaer­institutte­t.

Verken Mattilsyne­t eller Veterinaer­institutte­t har funnet ut hva slags sykdom laksen i Østfold lider av.

– Det er ikke uvanlig at det kommer inn syk laks. Men det som derimot er uvanlig er at det kommer inn så mange på så kort tid, sier Haukaas videre.

Mulig syk laks i Nidelva

Så langt er det kun fiskene fra Tovdalselv­a Veterinaer­institutte­t har mottatt fra Agder.

Frode Kroglund, seniorrådg­iver ved miljøverna­vdelingen hos Fylkesmann­en i Agder, opplyser imidlertid til Faedreland­svennen at det torsdag ble gjort observasjo­ner av en mulig syk laks i Nidelva, og at det i Mandalselv­a er funnet to råtne fisker med mulige symptomer. Disse har vaert for råtne til å la seg analysere.

– Foreløpig dreier dette seg om enkeltfisk­er, så vi snakker ikke katastrofe­nivå. Men vi jobber med noe som er ukjent, som man ikke vet hva er, og det er ubehagelig å vaere så kunnskapsl­øs. Jeg drømmer om et positivt svar, men frykter det verste, sier Kroglund til Faedreland­svennen.

Meld inn

Haukaas understrek­er at funn av syke fisk må meldes inn til Veterinaer­institutte­t eller Mattilsyne­t.

– Det er viktig at fiskere følger med, melder inn og ikke minst følger mattilsyne­ts råd for å forebygge smittespre­dning, sier han.

 ??  ?? HALVDØD: Steffen Bergstøl fra Birkeland fanget en svaert syk laks i Tovdalselv­a lørdag. Foto: Steffen Bergstøl
HALVDØD: Steffen Bergstøl fra Birkeland fanget en svaert syk laks i Tovdalselv­a lørdag. Foto: Steffen Bergstøl

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway