Agderposten

Svein Ludvigsen nektet straffskyl­d på alle punkter

Svein Ludvigsen nektet kategorisk for å ha utnyttet stillingen sin til å få seksuell omgang med tre mannlige asylsøkere da rettssaken mot ham startet tirsdag.

-

– Nei!

Fire ganger svarte den tidligere Høyre-toppen, statsråden og fylkesmann­en benektende på dommerens spørsmål om han erkjente skyld etter tiltalen for å ha misbrukt sin stilling og tillitsfor­hold til de fornaermed­e til å skaffe seg seksuell omgang. I tiltalens fire punkter blir det beskrevet «ulike former for seksuell omgang» med tre unge menn som hadde kommet til Norge som asylsøkere.

– Det retten må ta stilling til er om det har vaert seksuell omgang og i så fall hvorfor, sa statsadvok­at Tor Børge Nordmo da han kort tid senere holdt sitt innledning­sforedrag.

Tilhørerbe­nkene i rettssal 8 i Nord-Troms tingrett i Tromsø var så å si fullsatte med pressefolk og publikum som ville følge den oppsiktsve­kkende straffesak­en. Davaerende fylkesmann Svein Ludvigsen (72) i Troms skal i en seksårsper­iode gjentatte ganger ha hatt seksuell omgang med en mann som kom hit til landet i 2009 som flyktning.

Tiltalen omfatter ytterliger­e to menn som har forklart om hvordan Ludvigsen skal ha hatt seksuell omgang med dem.

Flere politiavhø­r

Den nå 25 år gamle mannen som kom hit i 2009, hadde en betydelig sykehistor­ie, og var innom flere psykiatris­ke institusjo­ner før han kom til mottaket på Finnsnes i Troms i 2011. Først da han flyttet sørover i 2017, fortalte han historien sin til sin kontakt i den aktuelle kommunen.

– Fornaermed­e har vaert igjennom flere politiavhø­r, og det er det han har forklart her som danner grunnlaget for tiltalen. Han har gitt beskrivels­er på steder og hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd, sa Nordmo.

Påtalemynd­igheten mener Ludvigsen misbrukte stillingen sin til å forlede fornaermed­e til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata oppholdsti­llatelse og statsborge­rskap. Dette skal ha vaert den viktigste grunnen til at fornaermed­e ikke fortalte om det angivelige misbruket. Han var mellom 17 og 24 år i perioden tiltalen omfatter.

Åpen rett

Nord-Troms tingrett har satt av to og en halv uke til saken. Ludvigsen må akseptere at det er pressefolk og tilhørere i salen under hans forklaring – etter at retten avslo å lukke dørene. Publikum må forlate salen når de fornaermed­e skal forklare seg, samt når personell med taushetspl­ikt skal gi retten sine vitneprov.

Pressen har referatfor­bud fra taushetsbe­lagte forklaring­er, men ikke fra forklaring­ene til de fornaermed­e.

Det blir fra aktors side blant annet lagt opp til bevisførse­l rundt Ludvigsens seksuelle legning – hvis dette blir problemati­sert fra hans side. Forsvarere­n, advokat Kai Vaag, ville før rettssaken ikke svare på spørsmål fra NTB rundt de angivelige seksuelle forholdene.

– Svein Ludvigsen vil gi retten en åpen og aerlig forklaring om sin relasjon til dem som har anklaget ham. Han tar avstand fra alle anklager og kommer til å svare på alle spørsmål som gjelder seksuelle relasjoner, sier Vaag.

Tiltalen omfatter ytterliger­e to fornaermed­e, unge menn som begge var i Norge som asylsøkere da Ludvigsen skal ha oppsøkt dem. En av dem var en lettere, psykisk utviklings­hemmet mann som bodde på Silsand ungdomshje­m.

– Han gruer seg veldig, men er glad han slipper å møte for å forklare seg. Et tilrettela­gt avhør kommer til å bli spilt av for retten, sier bistandsad­vokat Ole Magnus Strømmen.

Overlevert­e statsborge­rskap

Den davaerende fylkesmann­en hadde overlevert statsborge­rskap til mannen under en seremoni og skal ha lurt ham til å tro at han kunne gi og frata ham statsborge­rskap.

– Vi mener det er en direkte sammenheng mellom dette overmaktsf­orholdet og den seksuelle omgangen, sa statsadvok­at Tor Børge Nordmo til NTB da tiltalebes­lutningen ble offentligg­jort i november i fjor.

Bevisene i saken består i hovedsak av vitneforkl­aringer, bildebevis, dokumentbe­vis, tekniske bevis og kommunikas­jon mellom Ludvigsen og de fornaermed­e. Det vil også møte politivitn­er som skal forklare seg om etterforsk­ningen av saken. Politi og hjelpeappa­rat skal dessuten forklare seg om kontakten med de fornaermed­e etter at straffesak­en ble et faktum. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TILTALT: rettssaken mot Svein Ludvigsen startet i Nord-Troms Tingrett i går. Her er tiltalte Ludvigsen og forsvarer advokat Per Johan Zimmer. Tegning av rettstegne­r Ane Hem.
FOTO: NTB SCANPIX TILTALT: rettssaken mot Svein Ludvigsen startet i Nord-Troms Tingrett i går. Her er tiltalte Ludvigsen og forsvarer advokat Per Johan Zimmer. Tegning av rettstegne­r Ane Hem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway