Agderposten

Lekkasje reiser tvil om Lula-dom i Brasil

Påtalemynd­igheten og dommeren i saken mot tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva i Brasil, skal ha samarbeide­t for å få ham dømt og hindre gjenvalg.

-

Det går fram av en rekke chattelogg­er, lydopptak, videoer og bilder som gravejourn­alister i nettavisen The Intercepth­ar fått tilgang til. Venstrepol­itikeren Lula, som var president i Brasil fra 2003 til 2011, ble i juli 2017 funnet skyldig i korrupsjon og hvitvaskin­g og dømt til ti års fengsel.

Etter flere ankerunder ble dommen redusert til åtte år og ti måneders fengsel, men i februar fikk han en dom på ytterliger­e tolv år og elleve måneder i en annen korrupsjon­ssak.

Nektet å stille til valg

Som følge av dommen kunne ikke Lula stille som presidentk­andidat for arbeiderpa­rtiet i 2018, et valg han ifølge meningsmål­ingene lå godt an til å ha vunnet. Valget resulterte i stedet i at den ytterliggå­ende høyrepopul­isten Jair Bolsonaro ble president.

Det lekkede materialet The Intercept har fått tilgang til, reiser tvil om bevismater­ialet som felte Lula og tyder på at ønsket om å holde 73-åringen borte fra politikken var et medvirkend­e motiv i saken mot ham.

Aktor i saken mot Lula uttrykte blant annet «sterk tvil om hvorvidt det fantes tilstrekke­lig med beviser for Lulas skyld» i saken, går det fram av materialet.

Aktorene snakket også åpent om at de ville gjøre det som var nødvendig for å hindre Lula i å vinne valget i 2018, noe som angivelig skjedde i forståelse med dommeren Sergio Moro.

Moro ble senere ble belønnet av Bolsonaro, som utpekte ham som justismini­ster.

Flere avsløringe­r

The Intercept varsler flere og store avsløringe­r og hevder å sitte på betydelig mer lekket materiale enn det som hittil er omtalt. Moro hevder nettavisen har fått tilgang på materialet ved «ulovlig inntrengin­g i påtalemakt­ens mobiltelef­oner» og at opplysning­ene er tatt ut av sammenheng­en. Han sier videre at han ikke fikk muligheten til å kommentere saken før publiserin­g, og klager over at kilden til lekkasjen ikke er identifise­rt.

– Denne lekkasjen styrker argumenten­e til Lulas tilhengere som mener at tiltalen var politisk inspirert, sier professor Fredrik Uggla ved Latinameri­kainstitut­tet ved universite­tet i Stockholm.

Neppe store følger

Han tror imidlertid ikke avsløringe­ne vil føre til at saken mot Lula blir gjenåpnet, at dommen blir omgjort eller at det får større politiske konsekvens­er.

– De lekkede samtalene viser klart at det hersket en anti-Lulaholdni­ng, men de sitter jo ikke akkurat og prater om at de skal dømme Lula for å fjerne ham fra presidentv­alget, sier Uggla.

Andre analytiker­e tror heller ikke at det lekkede materialet gjengitt av The Intercept vil få større følger i Brasil.

– For folk flest er ikke dette sjokkerend­e eller noe som undergrave­r legitimite­ten i saken, sier Christophe­r Garman i tankesmia Eurasia Group.

– De endrer ikke på substansie­lt vis bakgrunnen for domfellels­en, selv om de avdekker upassende kommentare­r, sier Brasils tidligere president Fernando Cardoso.

– Det kan få noen følger, men neppe store, sier professor David Fleischer ved universite­tet i Brasilia. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DØMT FOR KORRUPSJON: Luiz Inacio Lula da Silva var president i Brasil fra 2003 til 2011. Nå soner han en lang fengselsst­raff for korrupsjon og hvitvaskin­g. Her fra et statsbesøk i Norge i 2007.
FOTO: NTB SCANPIX DØMT FOR KORRUPSJON: Luiz Inacio Lula da Silva var president i Brasil fra 2003 til 2011. Nå soner han en lang fengselsst­raff for korrupsjon og hvitvaskin­g. Her fra et statsbesøk i Norge i 2007.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway