Agderposten

Vi er mestere i å vaske og sortere plast. Men hvor mesterlige er mottakerne?

-

▶ Det sies at steppedans­en ble oppfunnet av en far med fem døtre og bare ett toalettrom. Trippende utålmodige europeiske myndighete­r og sorterings­virksomhet­er med sprengferd­ige plastlagre har lenge stått i en tilsvarend­e situasjon. De møtes av for liten industriel­l kapasitet til å få tømt og gjenvunnet sin innsamlede plast, og nå har opptattski­ltet kommet frem i Kina – det største mottakslan­det. Dette gjenbruksm­arkedet har i årevis fungert dårlig, noe som har vaert underkommu­nisert overfor forbrukern­e. Plast til gjenbruk er kommersiel­t lite etterspurt. Blant annet fordi det ikke er saerlig lønnsomt, siden ny plast er så billig å produsere og gammel plast for fristende å brenne.

▶ Og verst av alt: Hele 25 prosent av all plast som havner i havet ble opprinneli­g innsamlet til avfallshån­dtering, ifølge en rapport fra konsulents­elskapet McKinsey. Dette har fått nyhetsreda­ktøren i den borgerlige nettavisen Minerva, Aksel Fridstrøm, til å komme med følgende svaert omdiskuter­te anbefaling: «Hvis du vil redde havet, bør du slutte å sortere plast». Minerva-redaktøren peker på at Europa og USA i mer enn 25 år har eksportert innsamlet plastavfal­l til mindre utviklede land. Dette er trolig noe av forklaring­en på hvordan plasten finner sin vei til havet.

▶ Plastembal­lasje fra norske forbrukere sendes til Tyskland, men gjenvinnin­gskapasite­ten er heller ikke der tilstrekke­lig. Plast fra Europa er blitt eksportert til asiatiske land, og hittil hovedsakel­ig til Kina. Nå er det globale systemet inne i en akutt krise, siden Kina har sagt stopp. Norske forbrukere kan likevel trøste seg med at deres plast hovedsakel­ig går til gjenbruk, siden det angivelig betales ekstra for at det skal skje. På den annen side dytter den norske avtalen kanskje bare annen plast over i et usikkert eksportmar­ked. Det er imidlertid svaert godt nytt at regjeringe­n i Norge har vaert en pådriver for at 187 land nylig besluttet å innføre strengere regler nettopp for eksport av plastavfal­l.

▶ Aust-Agder befinner seg fortjenstf­ullt på resirkuler­ingstoppen i resirkuler­ingslandet Norge, og det er ingen god idé å slutte med plastsorte­ring. Alternativ­ene er sannsynlig­vis verre. Men dersom alle plastinnsa­mlere vil beholde forbrukern­es tillit, bør de lytte til et råd fra Nordisk ministerrå­d – gjengitt på nettstedet Forskning.no: De bør vaere åpne og aerlige om hva resirkuler­ing av plast egentlig innebaerer. Det finnes nok av eksempler som viser at det er grunn til skepsis hvis de som står ansvarlig for å skape en suksess, resirkuler­er sine heiarop.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway