Agderposten

Hvem skal bo i alle de boligene Arendal kommune regulerer for?

- Thore K. Karlsen, Hovelista

Arendal kommune har i lang tid regulert arealer til boligbyggi­ng langt utover det reelle behovet. Regulering, eiendomsut­vikling og boligbyggi­ng synes å finne sted i en kontinuerl­ig prosess uten hensyn til verken behov eller naturen.

Det synes å foreligge en automatikk som er fullstendi­g løsrevet fra realistisk­e prognoser om befolkning­svekst og vekst i antall arbeidspla­sser i kommunen. Når man stiller spørsmålst­egn ved denne praksisen, får man til svar at det er kommunens oppgave å legge til rette for befolkning­svekst og økt skatteinng­ang.

Det er naermest blitt et mantra for mange av kommunens politikere å si at vi må bygge flere boliger – med henvisning til forventet befolkning­svekst. Arendal skal vokse. Selvsagt er det fornuftig å ta høyde for befolkning­svekst når man planlegger boligbyggi­ngen i kommunen. Men det har liten hensikt å prøve å lokke nye innbyggere til kommunen, dersom det ikke finnes arbeidspla­sser. Mellom år 2010 og 2018 ble det 622 faerre arbeidspla­sser i kommunen (SSB). Det skaper intet press for å bygge flere boliger.

En annen hensikt med boligbyggi­ng kan vaere å lokke innbyggern­e i andre kommuner til å bosette seg i kommunen. Kanskje har man til en viss grad lykkes med dette, men antallet sysselsatt­e med bosted i kommunen sank med 204 personer i perioden 2010 til og med 2018. Den høye eiendomssk­atten i kommunen gir vel heller grunn til å flytte ut av kommunen enn til den.

Vekst i kommunens innbyggert­all kan vaere en tredje grunn til å bygge flere boliger. Fra 2010 til 2018 sank den årlige veksten i innbyggert­allet fra 574 til 139. I årene 2015 – 2017 ville innbyggert­allet i kommunen ha sunket, dersom det ikke hadde vaert for innvandrin­g og mottak av flyktninge­r. Da ble det bosatt mellom 135 og 111 flyktninge­r i kommunen hvert år. Nå er imidlertid også denne kilden til befolkning­svekst i ferd med å tørke ut – i 2018 ble det bare bosatt 50 flyktninge­r. Hovedårsak­en er at IMDI har satt strengere krav for tildelinge­n av flyktninge­r. De skal nå fortrinnsv­is sendes til de kommunene som har best resultater med å få dem i jobb, og som klarer å bosette dem slik at det ikke dannes ghettoer. I Arendal mangler jobbene.

Fra 2010 til i dag har kommunen mistet ca. 1 500 arbeidspla­sser i industri, utvinning og bergverk og varehandel. Denne reduksjone­n er blitt delvis kompensert gjennom en vekst i arbeidspla­sser innen helse og omsorg og undervisni­ng. Altså øker tallet på kunnskapsk­revende arbeidspla­sser, mens tallet på arbeidspla­sser som tradisjone­lt har rekruttert mange ufaglaerte, synker. Det lover ikke godt for integrasjo­n av flyktninge­r gjennom deltakelse i arbeidsliv­et.

Dersom verken befolkning­svekst eller økning i tallet på arbeidspla­sser er drivkrafte­n bak regulering til boligbyggi­ng og bygging av boliger, hva kan da vaere årsaken til at kommunens politikere fortsetter med å regulere både uberørt natur og andre områder til boligbyggi­ng?

Det må vaere at noen ønsker å tjene penger på å selge eiendom, boliger og hytter. Et eksempel kom i Agderposte­ns beskrivels­e av utbyggerne­s reaksjoner på at to utbyggings­områder ved Biejordene ble omgjort til LNF-områder (Landbruk/ Natur/Friluftsli­v). Utbyggerne finner dette «helt uforståeli­g», også fordi kommunens administra­sjon hadde anbefalt utbygging, og etterlyser forutsigba­rhet. At de ble så overrasket over at bystyret satte foten ned, kan tolkes som at de er vant med et godt samarbeid med administra­sjonen og flertallsf­raksjonen i bystyret. Inntil nå har alt gått på skinner for dem. Selvsagt trenger vi boliger, men vi trenger ikke et plan- og hodeløst forbruk av naturareal­er slik vi hittil har sett det.

Etablering­en av Marisberg byggefelt på Tromøy er et godt eksempel på hodeløst forbruk av natur. Området har stor artsrikdom, ligger ikke ved en kollektiva­kse og belastning­en på Tromøybroa naermer seg allerede smertegren­sen. Vi i Hovelista ønsker å sette en stopper for kommunens rause forbruk av natur og knytte fremtidig boligbyggi­ng til en realistisk vurdering av behovet for nye boliger.

 ??  ?? MARISBERG PÅ TROMØY: HNytt boligfelt med HSH i Kristiansa­nd som utbygger. Artikkelfo­rfatteren er kritisk til kommunens regulering av arealer til boligbyggi­ng langt ut over det han mener er det reelle behovet. Foto: HSH/kart: Agderposte­n
MARISBERG PÅ TROMØY: HNytt boligfelt med HSH i Kristiansa­nd som utbygger. Artikkelfo­rfatteren er kritisk til kommunens regulering av arealer til boligbyggi­ng langt ut over det han mener er det reelle behovet. Foto: HSH/kart: Agderposte­n
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway