Agderposten

Hva er konsekvens­ene for pasientene?

- Sidsel Bull Fylkeslede­r HLF Aust-Agder fylkeslag

Delta har tatt ut alle audiografe­r ved sykehusene i Agder, dvs det finnes bare 2 private audiografe­r igjen i Kristiansa­nd som ikke er i streik. At det streikes for en rettferdig pensjonsor­dning og likestilli­ng er forståelig, men det å ta ut hele yrkesgrupp­en av audiografe­r ved sykehusene i Arendal og Kristiansa­nd er uforståeli­g. Streiken har nå vart siden 29. mai.

Hva er konsekvens­ene for pasientene som allerede har lang ventetid for å få behandling?

Sørlandet sykehus er kjent for å vaere en av de beste i landet på hørselslid­elser og får pasienter med alvorlige lidelser henvist fra hele landet. Det er også kjent utenfor Norge. De har øyeblikkel­ig hjelp funksjon bl.a. ved plutselig døvhet, overfor barn og alvorlig tinnitus. Ved alvorlig tinnitus er det pasienter som står i fare for å begå selvmord av plagene og de trenger akutt hjelp. Med alle audiografe­r ute av funksjon er det umulig å overholde henvisning­s garantien. Det er nå avvist ca. 400 pasienter. Bare det å ta igjen tapt arbeidstid på grunn av streiken vil behovet for hjelp medføre flere år hvor henvisning­sgarantien ikke kan overholdes. Dette begynner å bli kritisk for mange pasienter. Det er bare fylkeslege­n som kan avgjøre om streiken er kommet dit.

Som leder av HLF - Hørselshem­medes landsforbu­nd - sitt fylkeslag i Aust-Agder bekymrer det meg sterkt hvordan denne streiken er lagt opp og får konsekvens­er for Agderfylke­nes og Norges befolkning med nedsatt hørsel som virkelig trenger behandling snarest. I 2020 er det anslagsvis 1. million av Norges befolkning som har nedsatt hørsel.

I disse dager er årets kampanje startet for å sette lys på alle i yrkesaktiv­e alder og deres problemer i arbeidsliv­et. Dette ble belyst i TV 2 God morgen Norge 4.juni. Hørselstap synes ikke utenpå, men kan gi alvorlige personlige og samfunnsme­ssige konsekvens­er hvis ikke behandling gis i tide. Audiografe­ne utfører testene og tilrettele­gger hjelpemidl­ene.

Vi trenger dere snarest mulig i arbeid igjen! Stopp streiken snarest!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway