Agderposten

Tidligere gleder er blant dagens største synder

- Erlend Larsen, Høyre. Medlem av Helseog omsorgskom­iteen

31. mai var alle gledesdrep­eres dag – og ja, nå er jeg din gledesdrep­er, om du er blant dem som koser deg med en røyk.

Tidligere tiders gleder og sosiale samlingspu­nkter er blant dagens største synder. Det er morsomt å tenke på at tidligere tiders møterom gjerne var fylt med røyk. Ved bursdager og høytidsdag­er satte vertskapet ut sigaretter på bordene slik at gjestene kunne forsyne seg fritt. Flyselskap­ene hadde store vedlikehol­dskostnade­r med ventiler i frisklufta­nlegget som ble tette på grunn av tjaere fra røyking om bord.

Tidene har endret seg, og takk og pris for det. Bare tolv prosent av oss røyker fast. Likevel er røyking den viktigste enkeltårsa­ken til at folk dør for tidlig i Norge. Røyking er også den viktigste årsaken til sosiale helseforsk­jeller. Sorry Jonas, det er ikke Høyre som er hovedårsak­en til sosiale helseforsk­jeller, det er røykesuget som er den skyldige!

Det har vaert en imponerend­e nedgang i antallet som røyker hver dag. På ti år har andelen falt fra 21 prosent til 12 prosent. Den sosiale forskjelle­n kan vi se ved at det bare er fem prosent av dem med høgskole eller universite­t som røyker, mens blant dem som kun har grunnskole er det 24 prosent som røyker.

Nedgangen i antallet som røyker er en av de viktigste årsakene til at gjennomsni­ttlig levealder har økt hvert eneste år siden andre verdenskri­g. I tilfelle du har glemt det: Røyking er blant de viktigste årsakene eller risikofakt­orene til en rekke sykdommer, og er med på å forverre sykdommer som:

● Hjerte- og karsykdomm­er.

● Kreft.

● Kols.

● Demens.

● Søvnapné.

● Type 2-diabetes.

● Muskel- og skjelettsy­kdommer.

● Komplikasj­oner etter operasjone­r.

Joda, jeg vet at det kan vaere vanskelig å slutte. Jeg tror likevel det er mulig å slutte for de fleste som ønsker det. Danmark har begynt å tilby storrøyker­e hjelp til å slutte å røyke. Vi ser nå på hvilke erfaringer danskene har med dette tilbudet, og vurderer å sette i gang tilsvarend­e tilbud i Norge.

Tobakk tar livet av 5,4 millioner mennesker hvert år, som følge av lungekreft, hjerte- og karsykdomm­er og andre lidelser. Vi må alle bidra til å få redusert til så naert null som mulig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway