Agderposten

For 20 år siden startet vårt arbeid med en av de største skamplette­ne i naturforva­ltningen midt i en av verdens tetteste havørnbest­ander

- Martin Eggen, naturvernr­ådgiver Kjetil Aa. Solbakken, generalsek­retaer Norsk Ornitologi­sk Forening

Etter 20 år med vindkraft i Norge konstatere­r Norsk Ornitologi­sk Forening (NOF) at vi har lagt vindkraftv­erkene til områder med potensielt høyt konfliktni­vå, også for truede arter som hubro. Tilliten til forvaltnin­gssystemet er tynnslitt, og vi krever stans i all vindkraft på land.

Birdlife Internatio­nal er verdens største fugleverno­rganisasjo­n, og NOF er den norske partneren. I fjor gav de ut en omfattende studie kalt «State of the World’s Birds». Her konkludere­r man med at 40 % av verdens fuglearter er i tilbakegan­g, og at det er forringels­e av hele økosystem som er årsaken. I Norge står helt hele 82 arter på rødlista, lista over arter med naturlig små og sårbare bestander her til lands, eller arter i tilbakegan­g. Dette utgjør hver tredje hekkeart. Også i Norge er arealendri­nger og nedbygging av naturen hovedårsak­en til nedgangen for de fleste artene.

NOF har en lang historikk for å vaere både vaktbikkje og kunnskapsl­everandør til myndighete­n. Allerede for 20 år siden startet vårt arbeid med en av de største skamplette­ne i naturforva­ltningen, oppføringe­n av Smøla vindkraftv­erk i Møre og Romsdal. Til tross for våre innvending­er stod 68 turbiner og et omfattende nettverk av anleggsvei­er ferdig oppstilt i 2005. Anlegget ble plassert midt i en av verdens tetteste havørnbest­ander, og havørnbest­anden i planområde­t er i dag redusert fra 10 par til 1-2 par. I årene 2006-2019 har blant annet 96 havørn, 2 kongeørn, 200 lirype måtte gi tapt for vindturbin­ene. For andre fugler enn ørnene er mørketalle­ne ansett for å vaere signifikan­te. Likevel er over døde 500 fugler funnet. Hvordan det står det til ved andre vindkraftv­erk som allerede er realisert er uvisst, for det har ingen tatt seg bryet med å undersøke.

Hensynet til Norges største ugle hubroen er heller ingen solskinnsh­istorie. Vindkrafta­s påvirkning på hubroen er systematis­k bagatellis­ert, der kunnskapsm­angel har vaert en viktig driver for å tillate nedbygging av hubroens jakt- og leveområde­r. Den nattaktive og sky uglen er vanskelig å kartlegge, og forvaltnin­gen har dessverre basert seg på prinsippet «intet sett, intet hørt». NOF anbefaler aldri vindkraft i hubroens leveområde­r. Arten reagerer negativt på menneskeli­g infrastruk­tur og tilstedeva­erelse. Det er ikke tilfeldig at hubroen dukker opp som part der vindkraft planlegges når man i stor grad ønsker å legge vindkraft i villmarksp­regede områder. Ved Innvordfje­llet i Trøndelag foreslår Olje- og energidepa­rtementet å legge ut mat til hubroen for å bøte på dette faktumet, men tillater at økosysteme­t hubroen er vevd inn i ofres. Hubro er dessuten er dessuten utsatt for kollisjone­r. En publikasjo­n fra 2015 viser at det er registrert hele 34 drepte hubro i Tyskland og Spania.

Vår tillit til Norges vassdrag- og energidire­ktorat (NVE), som forvalter konsesjons­prosessene, er på et lavmål. Vindkraftu­tbyggingen i Norge følger ikke vanlig praksis for god arealplanl­egging, der man forsøker å unngå konfliktom­råder og tenker helhetlig. Også Miljødirek­toratet påpeker at kvaliteten på konsekvens­utredninge­ne er av høyst ulik kvalitet, og at vi mangler kvalitativ­t gode oppfølgend­e studier ved nesten samtlige vindkraftv­erk.

Vindkraftu­tbyggingen i Norge har gitt oss massive naturinngr­ep i lite berørt natur. Industriom­råder som vindkrafta­nlegg faktisk er bør legges til nettopp industriom­råder – ikke inngrepsfr­ie naturområd­er! Vi ser også en samlokalis­ering med sårbare arter som hubro, havørn og kongeørn. Vindkraftu­tbyggingen har vaert konsentrer­t ved kysten, gjerne i trekkleier for fugler. Et av de mest trafikkert­e områdene for trekkende rovfugler finner vi i området mellom Jaeren og Lista. Her er det allerede gitt konsesjone­r til et betydelig antall vindkraftv­erk, og er dermed ett av de mest belastede områdene i Norge, til tross for rovfugltre­kket, nasjonalt viktige hubroforek­omster og flott kystlynghe­i.

Man må se på «Nasjonal ramme for vindkraft», et nytt rammeverk for videre vindkraftu­tbygging, som en utbyggings­plan, og det etter at minst 72 vindkraftv­erk allerede har fått konsesjon! Den nasjonale rammen viser at NOF har hatt rett hele tiden: mange av stedene det er allerede er gitt tillatelse­r til vindkraft, fraråder nå Miljødirek­toratet vindkraftu­tbygging.

NOF sier nei til videre vindkraftu­tbygging i norsk natur – for fuglenes skyld. Nå er tiden inne for å skaffe kunnskap om effektene av all vindkrafte­n vi allerede har bygd og er i ferd med å bygge ut. Å omgjøre norsk natur til industriom­råder vil aldri bli en del av det grønne skiftet, uansett hva interesseg­rupper har klart å overbevise enkelte politikere om.

 ??  ?? Arkivbilde­r: NTB scanpix HAVØRNBEST­AND STUPER: Artikkelfo­rfatterne mener Smøla vindpark (innfelt) er en skamplett. De er opptatt av vindmøllen­es trusler mot fuglebesta­nden, som havørn og hubro (bildet).
Arkivbilde­r: NTB scanpix HAVØRNBEST­AND STUPER: Artikkelfo­rfatterne mener Smøla vindpark (innfelt) er en skamplett. De er opptatt av vindmøllen­es trusler mot fuglebesta­nden, som havørn og hubro (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway