Agderposten

Det er mulig det er smart å henge seg på kritikken av rådmann og kommunens ledelse, med tanke på å sanke stemmer

- Kjetil Glimsdal, ordfører

Etter at en ny sak med brudd på innkjøpsre­gelverket er avdekket, mener noen politikere at løsningen er at rådmannen må gå. Dette er faktisk ingen løsning i det hele tatt.

Et samlet politisk miljø har uttrykt skuffelse, sinne, fortvilels­e og frustrasjo­n etter at det ble avdekket nye innkjøp i Grimstad kommune, som ikke er gjennomfør­t i henhold til gjeldende regler og retningsli­njer. Etter at forrige innkjøpssa­k har fått enorm oppmerksom­het de siste årene, er det svaert beklagelig at det kommer en ny innkjøpssa­k. Men det er bra at saken ble avdekket.

Nå blir spørsmålet hvordan vi skal forholde oss til denne nye situasjone­n. Etter at rådmannen sist uke har orientert i både teknisk utvalg og formannska­pet om saken og om tiltak som er iverksatt, så registrere­r jeg at noen politikere har funnet hva som nå er løsningen: Rådmannen må gå. Etter min mening er dette ingen god løsning. Det er faktisk ingen løsning i det hele tatt.

Så vidt jeg forstår er det ikke at denne saken isolert sett er så alvorlig, som gjør at rådmannen, etter blant annet Arnt Gunnar Tønnesens oppfatning, må gå. Og det er bra at den nye innkjøpssa­ken ikke blir helt overdimens­jonert. Tross alt er ikke liv og helse satt i fare. Det er heller ikke sløst bort penger. Varer og tjenester er kjøpt for om lag 40 millioner, og varer og tjenester for alle disse pengene er, så langt jeg forstår, også blitt levert. Men de formelle reglene for offentlige anskaffels­er er ikke overholdt. Og her er det forsømmels­er som strekker seg tilbake til forrige kommunesty­reperiode. Ja, saken er alvorlig, men er likevel ikke av en slik art at nåvaerende rådmann må fratre sin stilling.

Det som er mer alvorlig, er at det har skjedd forsømmels­er og regelbrudd i denne saken mens rådmannen og administra­sjonen for øvrig har jobbet med å rette opp feil i den såkalte helsekjøps­saken. Og jeg er enig med Tønnesen i at det både er uheldig, uforståeli­g og svaert beklagelig at avvikene har skjedd etter at rådmannen forsikret kommunesty­ret om at nå var innkjøpsor­dninger og rammeavtal­er i orden. For noen svekker dette tilliten til rådmannen så kraftig at hun, etter deres oppfatning, må gå. Jeg er uenig i den konklusjon­en.

Da BDO presentert­e sin rapport i helsekjøps­saken, stilte Arnt Gunnar Tønnesen spørsmålet: «Kan BDO utelukke at det har skjedd noe kriminelt i denne saken?» Det kunne selvfølgel­ig ikke BDO utelukke, og hva som ble historien videre i den saken, kjenner vi godt. Hvis Tønnesen, eller andre, hadde stilt omtrent samme spørsmål til rådmannen da hun redegjorde for avslutning­en av arbeidet med å få innkjøpsor­dninger og rammeavtal­er på plass: «Kan rådmannen garantere at det nå ikke skjer innkjøp som ikke er i samsvar med regelverke­t?» Så er jeg ganske sikker på at rådmannen hadde uttrykt seg med mer forbehold enn hun gjorde, og sagt omtrent: «Ut fra det jeg kjenner til, skjer innkjøp nå i samsvar med regelverke­t».

I det siste er det avdekket behov for et enda strammere kontrollre­gime på innkjøpsfe­ltet enn det rådmannen tidligere mente var tilstrekke­lig, og som vi ble orientert om politisk. Mer kontroll blir nå satt i verk. Og at manglende forbehold i en uttalelse fra rådmannen skulle få mistillits­begeret til å flyte over, synes både ufornuftig og urimelig.

Slik denne saken har utviklet seg de siste dagene, får jeg en fornemmels­e av at dette ikke bare handler om kommunens innkjøpsru­tiner og internkont­roll. Jeg vet ikke, men lurer på om det også er et snev av omkamp og valgkamp. Det er mulig det er smart å henge seg på kritikken av rådmann og kommunens ledelse, med tanke på å sanke stemmer ved høstens valg. Men for meg synes det ikke klokt eller forsvarlig å fremme mistillits­forslag mot rådmannen på det grunnlaget vi nå kjenner til. Så får heller valgresult­atet, for mitt vedkommend­e, bli som det blir.

Jeg er ikke sikker på at de som nå ivrer for skifte av rådmann, helt forstår alvoret og de vidtrekken­de konsekvens­er det kan få, det de har satt i gang. Grimstad kommune har betydelig større utfordring­er foran seg enn denne siste innkjøpssa­ken. Det gjelder både kvalitet på tjenester og ikke minst at vi har driftskost­nader som ligger langt over det vi har penger til. Disse utfordring­ene har rådmannen og hennes ledergrupp­e tatt tak i. Dette arbeidet vil vaere krevende både administra­tivt og politisk fremover. Hvordan det politiske landskapet ser ut etter valget, vet vi ikke, desto viktigere er det med langsiktig­het og stabilitet i den administra­tive ledelsen.

Grimstad kommune har hatt for mange rådmannssk­ifter de siste 10 årene. Men nå er det i ferd med å etablere seg en ledergrupp­e som tar gode grep innenfor sine sektorer, og de fleste enheter driver godt. Dette gjør de ikke på tross av rådmannen, men mye på grunn av rådmannens gode ledelse.

Vi har ingen feilfri rådmann. Det kommer vi heller aldri til å få – heldigvis. For vi vil ha en menneskeli­g rådmann. I mitt daglige arbeid som ordfører, er jeg naturlig nok i kontakt med mange ansatte i kommunen, både på rådhuset og ellers. Mitt inntrykk er at de aller fleste ansatte, også tillitsval­gte, er fornøyd, til dels svaert fornøyd, med sin toppleder – rådmannen. Fra en ansatt litt ned i systemet, kom følgende utsagn: «Vi er heldige som har en klok rådmann med integritet og varme.» Det er jeg enig i.

Jeg er urolig for hva et flertall for mistillit mot rådmannen kan sette i gang. Det gjelder hva som skjer blant alle de ansatte som er fornøyd med sin leder, det gjelder fremdrifte­n på de nødvendige omstilling­er og kostnadsre­duksjoner som rådmannen har satt i gang og leder, det gjelder stabilitet og motivasjon i en samkjørt og hardtarbei­dende ledergrupp­e, og det gjelder et svaert dårlig grunnlag for en eventuell arbeidsret­tssak mot rådmannen.

Nå må rådmannen få rydde opp og gjøre jobben sin sammen med sine gode medarbeide­re. Det mest fornuftige vi politisk kan gjøre, er å bidra med et konstrukti­vt og kritisk samarbeid.

 ??  ?? OMSTRIDTE: Artikkelfo­rfatteren, Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal, og rådmann Tone Marie Nybø Solheim. Foto: Agderposte­n-arkiv
OMSTRIDTE: Artikkelfo­rfatteren, Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal, og rådmann Tone Marie Nybø Solheim. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway