Agderposten

Den sørlandske identitet er satt i spill av et politisk knefall for en brautende oppvisning i det uopplyste pengevelde

- Randolph Chr. Endresen Tromøy

Tilsynelat­ende er alt rolig, ordnet og som før her i Arendal. Sjøen, svaberga og de blide sørlending­er er lette å få øye på og her råder en lun og lett tone. En blir umerkelig litt døsig og avslappet av slikt og det er jo også meningen.

Holder du deg unna Tromøy, naermere bestemt Hoveodden og Hovekilen, kan du lett få inntrykk av fred og idyll.

Men, skinnet bedrar. Derfor, om du skal få med deg hele bildet bør du så absolutt ta en tur ut til Hove. Du kan ta bil, båt og ferge. Og buss, om du er villig til å gå en liten kilometer eller tre etter avstigning. Det er Hoveodden det dreier seg om.

Siden i fjor er her kommet investerin­gskapital og store vyer til øya. Så store at den største lokale folkebeveg­elsen siden folkeavste­mningen tidlig på 70-tallet har sett dagens lys og et eget aksjonspar­ti og nye partiallia­nser er danna med bakgrunn i protest både mot formen for offentlig saksbehand­ling og den tilhørende forvaltnin­gskultur. Om du lurer på hva dette mon kan vaere, er det bare å reise ut og se selv. Du tror det ikke før du får se det. Selve den sørlandske identitet er satt i spill av et politisk knefall for en brautende oppvisning i det uopplyste pengevelde. Det hele godt understøtt­et av administra­tivt sløvsinn og manglende forståelse for nødvendigh­eten av å opptre med pietet og konsekvens i håndtering av naturverdi­ene i og langs Raet Nasjonalpa­rk: En nomadelikn­ende asiatisk inspirert teltleir med innslag av store hvite bokuler hengt opp i traerne. Det hele klint inn i og langs nasjonalpa­rken. Etter hvert skal det også komme saker og ting på strendene og over og under havflata. Pass på å få med dere disse severdighe­tene før de forsvinner.

Denne visuelle forurensni­ngen og dette lettbeinte spekulasjo­nsprosjekt er gjort mulig av et forkalket partivesen kombinert med en forvaltnin­g som har sviktende samhørighe­tsfølelse med det folket det er satt til å tjene. Eller for å sitere dem selv: «Vi har bare har levert på bestilling». Man trenger ikke å vaere synsk for å skjønne at hele hovegreia etter hvert vil gå inn som et barokt og eksotisk innslag i nyere norsk forvaltnin­gshistorie.

Og, for ordens skyld, vi trenger ikke flere oversendel­ser til Kontrollut­valget i Arendal nå. All verdens juridiske betenkning­er og utøvelse av forvaltnin­gskontroll kan så allikevel ikke bøte på slumsete praktiseri­ng av jussen og politisk håndverk grensende til ren torskaskap.

Daglig leder og styret i Raet Nasjonalpa­rk skal passe seg for ikke å dele skjebne med forvaltnin­gseksperti­sen i Arendal kommune, hva angår fremtidig respekt og renomme. Eller kanskje enda verre, å bli henvist til en prominent plass i den store glemmebok, skjønt ved naermere ettertanke ville kan hende det vaere det beste.

 ??  ?? Her kan du sove i traerne på Canvas Hove. Artikkelfo­rfatteren er kritisk til det som nå skjer på området. Foto: Agderposte­n-arkiv
Her kan du sove i traerne på Canvas Hove. Artikkelfo­rfatteren er kritisk til det som nå skjer på området. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway