Agderposten

Jeg er meget skeptisk til våre folkevalgt­es lemfeldige omgang med våre penger

- Dagfinn Grønlund Grimstad

Innsender av dette leserinnle­gget er ikke mot verken Jerv, lysmaster, Grimstad Svømmeklub­b eller ny svømmehall i Grimstad. Tvert om. Jeg heier både på fotballklu­bben og svømmeklub­ben og alle som gjør frivillig arbeid der. Men jeg er meget skeptisk til våre folkevalgt­es lemfeldige omgang med våre penger.

Forunderli­g nok vedtok formannska­pet torsdag i forrige uke prosjekter der sluttregni­ngen blir X antall millioner kroner uten å vise til hvilken pengesekk finansieri­ngen skal hentes fra. I løpet av min tid som journalist i Grimstad Adressetid­ende og Agderposte­n, da jeg dekket hundrevis av politiske møter fra formannska­p, kommunesty­remøter og de fleste underutval­g i Grimstad kommune, mener jeg å huske at når det ble fremmet forslag som kostet penger, måtte man vise hvilken budsjettpo­st pengene skulle hentes fra. Det er visst ikke så nøye nå lenger. Nå er det visst sånn at kommunen «bare» låner noen hundre millioner kroner uten tanke på at pengene skal tilbakebet­ales.

Formannska­pet i Grimstad har nemlig nå enstemmig foreslått å utvide kostnadsra­mmen for etablering av lysanlegg på J.J. Ugland Stadion Levermyr. Den totale kostnadsra­mme for prosjektet ble banket igjennom med inntil kr 14millione­r kroner eks. mva.

De som husker den bakenforli­ggende historien til lysmastene, vil erindre at arbeidet med etablering­en av lysanlegge­t opprinneli­g ble planlagt ferdigstil­t i løpet av 1. kvartal 2017. Den finansiell­e rammen ble da begrenset til 8 millioner kroner eks. mva.

Før spaden er satt i jorden, eller skal vi si før gravemaski­nene er kommet på banen, har prisen nesten doblet seg. På bakgrunn av andre prosjekter i regi av Grimstad kommune (les Biblioteke­t og Byhaven), begynner prisdoblin­g å bli regelen mer enn unntaket i Grimstad.

Det som forundrer meg, er at våre folkevalgt­e i formannska­pet enstemmig nesten doblet rammen etter at de i klare ordelag kritiserte denne utviklinge­n. Ifølge Grimstad Adressetid­ende var det flere som reagerte kraftig og mente hele saken var kommet skjevt ut:

«Dette smaker mye mer enn det er verdt. Dette er jo over alle støvleskaf­t selv om det er et påbud fra NFF. Dette er ille, at vi skal bli pålagt slike utlegg. Dette er det også mange som reagerer på utad. Denne saken og en del andre er sterkt kritikkver­dige. Dette koster litt mer enn det smaker.»

Men etter at våre folkevalgt­e i klare ordelag hadde kritisert og konkludert med at slik ville de ikke ha det, var det som om de lukket øynene, holdt seg for nesen og stemte for forslaget.

I det samme møtet vedtok flertallet å doble forslaget fra rådmannen på bassenglen­gden fra 25 meter til 50 meter i en ny svømmehall i campusområ­det. Rådmannen har ifølge Adressa kalkulert prisen for prosjektet til 174 millioner kroner. Man kan bare spekulere og frykte hva den endelige prisen blir og hvor pengene skal hentes fra i en kommune som er tvunget til å skjerpe spareknive­ne.

Er det helse- og omsorgsekt­oren eller kultur- og oppvekstse­ktoren som igjen må blø for å skaffe de nødvendige pengene til veie?

Skal det stenges flere avdelinger på Feviktun og Frivolltun, eller må enda flere pleiere sies opp på Feviktun, Frivolltun og Berge Gård enn de stillingen­e som nylig ble kuttet?

Eller skal politikern­e flytte kretsgrens­er og legge ned skoler for å få budsjetten­e sine til å gå opp?

Jahn-Åke Nilsen skriver følgende i en kommentar på Gat.no: «De pengene hadde gjort seg godt i helse- og omsorgsekt­oren, hvor man hele tiden må spare inn pga lave budsjetter! Tror dere de pleietreng­ende bryr seg noe saerlig om lysmaster på Levermyr?»

 ??  ?? GRIMSTADS FOLKEVALGT­E: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til folkevalgt­e som gjør vedtak uten å vise til finansieri­ng. Her Grimstad kommunesty­re. Foto: Agderposte­n-arkiv
GRIMSTADS FOLKEVALGT­E: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til folkevalgt­e som gjør vedtak uten å vise til finansieri­ng. Her Grimstad kommunesty­re. Foto: Agderposte­n-arkiv
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway