Agderposten

Flommer over av hjemløse katter

Dyrenes Hjelper i Arendal fortviler over at antallet løskatter i distriktet bare øker. Nå er kapasitete­n sprengt, og foreningen stiller spørsmålst­egn ved hvorfor det ikke er noen krav til kattehold i Norge.

- Jon Andreassen jon.andreassen@agderposte­n.no

▶ – Det får de til i andre land. I Ungarn og flere øst-europeiske land er det for eksempel krav om å chippe katten sin, sier styremedle­m Eva Britt Willbergh i foreningen til Agderposte­n.

Kommende søndag viser de frem kattene de tar seg av, i håp om at noen av dem kan få seg et nytt hjem.

– Det er de voksne kattene som trenger det mest. Alle vil bare ha kattunger, men det er de voksne kattene som lar plantene vaere i fred og som vil kose. Jeg liker de best, sier styremedle­m Willbergh med et smil.

26 katter i huset

For tiden er det 26 katter i foreningen­s hus i Frolandsve­ien like ved Stoa i Arendal.

Når Agderposte­n er på besøk, ligger det katter i hyller, sofaer, vinduer, bur og kattehus. De fleste er snille og kjaerlige katter, noen litt mer skeptiske og redde.

– Han der oppe på hylla over døra heter Tommy. Han er fortsatt veldig redd, men har begynt å bevege seg litt over gulvet hvis det er lite aktivitet i rommet. Han gikk lenge ved sykehuset og spiste av søppelkass­ene, sier ildsjelen.

Jobber hele døgnet

I tillegg til kattene som er på vent hos Dyrenes Hjelper, er 25 katter plassert i fosterhjem på grunn av plassmange­l.

– Denne perioden er et mareritt hvert år. På et tidspunkt var det 110 katter inne hos oss og Dyrenes Beskytter i fjor. Og da var det i tillegg kø, sier Willbergh.

Hun har lange dager, ofrer alt for at kattene i distriktet skal ha det best mulig og er ute og fanger katter som sliter til langt på natt. Senest mandag kveld var hun ute til klokken 23.

– Jeg jobber med dette hele døgnet. Heldigvis har jeg en mann som har forståelse for dette. Det går veldig inn på meg for det er noen små, uskyldige sjeler det er snakk om, sier hun

– Det er en veldig bruk og kast-tankegang, skyter kollega Monika Dahl inn.

– Klarer seg ikke på egen hånd

Willbergh mener folk har et litt forvrengt bilde av hvordan katter faktisk er som dyr, og kaller det gammelmann­s-tenkning at katter klarer seg selv siden de kan overleve på fugler og mus.

– Det er ikke sant. De får frostskade­r om vinteren – og klarer heller ikke å finne mat eller vann. Fuglene går ikke på bakken om vinteren, de sitter i traerne, poengterer hun.

En rekke europeiske land har innført påbud om chip, men en slik lov finnes foreløpig ikke i Norge. Det får Willbergh til å stusse.

– Da burde det gå an å få det til her i rike Norge også. Det kan håndheves ved kontroller på lik linje med andre lover. I tillegg bør det vaere slik at dersom en katt ikke er chippet kan for eksempel vår forening bare overta den uten å etterlyse eieren først, sier hun, og legger til at chiping bør vaere et must dersom folk ikke gidder å steriliser­e eller kastrere kattene sine.

– Chip bør vaere minimum

– En chip koster under 1.000 kroner, sier hun.

Det anslås at det i Norge finnes om lag 100.000 hjemløse katter. Mange av dem lider, og ender opp hos dyrebeskyt­telsen og andre foreninger.

Willbergh mener disse kattene går glipp av potensiell­e adoptivhje­m fordi avl av kattunger skjer i private hjem.

– Det er veldig lite gjennomten­kt å la katten få kattunger. De blir gitt bort eller solgt for en symbolsk sum – og tar på mange måter plassen til voksne, løskatter som virkelig trenger å bli tatt vare på. Selv om kattunger er utrolig skjønne, så må man huske at de blir voksne etter bare to år. Veldig mange blir også født med sykdommer, sier hun.

Sesong for kattunger

Også hos Dyrenes Beskytter i Aust-Agder er det enorme mengder katter.

– Vi er midt inne i sesongen

for at hjemløse katter får unger ute. Om vi får tak i dem tidlig nok kan de bli tamme og trivelige, men mammapusen er det ofte veldig utfordrend­e å finne et hjem til siden hun har blitt skeptisk etter å ha gått ute lenge, sier Åse Linn Berntsen til Agderposte­n.

– Det er veldig fortvilend­e at vi ikke klarer å hjelpe alle som trenger det. Alle katter skulle hatt tilgang til et lunt sted og nok mat og vann, og noen som tar vare på dem dersom de blir syke, legger hun til.

Ifølge leder Marion Ramstad er det svaert mange av de voksne løskattene som kommer inn med tannpine.

– Det er ikke sjelden at dyrlegen vår må trekke flere tenner på kattene. Det kan vaere både betennelse og knekte tenner, sier Ramstad – som ønsker å takke alle som gir foreningen gaver.

– Det er en kjempevikt­ig inntektski­lde, og det gir oss muligheten til å fortsette dette arbeidet, sier hun.

 ??  ?? NYSGJERRIG: Flere av kattene var tydelig lekne og nysgjerrig­e da Agderposte­n var på besøk. I bakgrunnen står Eva Britt Willbergh.
NYSGJERRIG: Flere av kattene var tydelig lekne og nysgjerrig­e da Agderposte­n var på besøk. I bakgrunnen står Eva Britt Willbergh.
 ??  ?? KATTEVENN: Eva Britt Willbergh håper mange stikker innom når foreningen Dyrenes Hjelper arrangerer åpen dag kommende søndag mellom 12 og 16. Her er hun sammen med fem av kattene det er mulig å adoptere.
KATTEVENN: Eva Britt Willbergh håper mange stikker innom når foreningen Dyrenes Hjelper arrangerer åpen dag kommende søndag mellom 12 og 16. Her er hun sammen med fem av kattene det er mulig å adoptere.
 ??  ??
 ??  ?? KARANTENER­OM: Monika Dahl i rommet hvor kattene er i 14 dager etter ankomst.
KARANTENER­OM: Monika Dahl i rommet hvor kattene er i 14 dager etter ankomst.
 ??  ?? SKADET: Denne katten trenger så mye stell og pleier at Eva Britt Wilbergh foreløpig har den hjemme.
SKADET: Denne katten trenger så mye stell og pleier at Eva Britt Wilbergh foreløpig har den hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway