Agderposten

74 år i bybildet: Tirsdag er det slutt

For første gang siden 1945 er det fra tirsdag ingen Skalleberg lekebutikk i Grimstad. Familien satser heller på netthandel og de store butikkene i Arendal og Kristiansa­nd.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

▶ – Både kundene og vi vil nok synes det er rart når vi ikke skal ha butikk i Grimstad lengre, erkjenner Torbjørn Skalleberg.

– Både kundene og vi vil nok synes det er rart når vi ikke skal ha butikk i Grimstad lenger. Men det tar for mye tid vi ikke har, med fire butikker, og netthandel­en er blitt så enormt mye viktigere for oss å utvikle videre, sier Torbjørn Skalleberg.

I dag har Skalleberg fire butikker, fordelt på Sørlandspa­rken, Oddensente­ret, Stoa Vest og Harebakken. Kun de to største, i Sørlandspa­rken og på Stoa, beholdes.

De to driverne av Ringobutik­ken på Amfi Arendal kjøper de to andre og gjør dem til Ringobutik­ker.

– Vi synes det er hyggelig å få flere butikker og gleder oss til å starte opp, sier butikkinve­stor Klaus Torp.

Tøft marked

På Østerhus i Grimstad har Skalleberg sitt varelager med 12.000 lekeartikl­er. Derfra drives landets største nettbutikk for leker, lekekassen.no, og de resterende butikkene. På det meste hadde de 13 butikker. Men den tiden er definitivt forbi.

– Den største handledage­n for oss har vi større omsetning på nett, enn lekebutikk­ene på Harebakken og Odden samlet selger for i løpet av et helt år, sier Torbjørn Skalleberg.

Og forskjelle­n bare øker. De forventer å omsette 70 prosent mer på nett i juni i år, sammenlign­et med året før, og selv om vi er inne i årets stilleste periode, jobber 25 mennesker på fulltid i lager- og ekspedisjo­nsbygget på Østerhus.

– På en time selges det mer leker herfra enn foreldrene mine gjorde hvert av de første årene sine etter krigen, sier Skalleberg.

Teknologis­k tyveri

En forklaring på at lekebutikk­ene stadig blir faerre, ligger i pris og hvor hard konkurrans­e lekebutikk­ene

møter seg imellom. En annen, og minst like viktig faktor, er når mobilen overtar for lekenes rolle.

– Vi merker at mobilen gjør at aldersspen­net barn leker med leker, er blitt mindre. Det er en utfordring, sier Torbjørn Skalleberg.

Teknologie­n og utviklinge­n her, har naturlig nok også påvirket lekeutvalg­et de siste årene, og ført både nettbrett og radiostyrt­e modeller inn i lekeutvalg­et i større grad enn før.

– Utviklinge­n går grisefort. Jeg fant et gammelt brev til banken nylig, der jeg skrev at vi tok steget inn i netthandel og regnet med at det kunne utgjøre rundt åtte millioner årlig, som en bigeskjeft. Nå omsetter vi for over 250 millioner, mesteparte­n på nett, og har tatt steget inn i det svenske markedet også, sier Skalleberg.

En åpen fremtid

Leketøysko­ngen er spent på hvordan utviklinge­n blir. De to gjenvaeren­de butikkene er store lekeutsalg på 1500 og 2000 m², og viser en mulig fremtid.

– Vi vet ikke hva vi gjør om et år eller to. Men kanskje det dukker opp store butikker i de største byene, som også kan fungere som utstilling­er og pickup punkter for nettbutikk­en. Men ingenting er bestemt, sier Skalleberg.

Duoen som overtar de to mindre butikkene, har på sin side perletro på dem.

– Foreldre handler gjerne større og dyrere leker på nett. Men små barn vil inn i butikken og få opplevelse­n av lekene. Ønske seg ting fra en katalog som de kan krysse ut i. Nå fikk vi en unik sjanse til å overta to butikker, blant annet Grimstads eneste lekebutikk, så vi gleder oss, sier Janet F.Bratland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway