Agderposten

Vil bygge rekordhøyt klatretårn

Dersom denne gjengen får det som de vil, kan et 43 meter høyt klatretårn i tre bli Lillesands store attraksjon, «Over».

- Heidi Løland Andersen Lillesands-Posten

– For oss i klatremilj­øet ville dette vaere helt fantastisk. Det vil bety mye for rekrutteri­ngen og miljøet for de lokale utøverne å få en vegg i Lillesand. Men for Lillesand vil det kunne bety så mye mer. Folk fra hele Europa, ja egentlig fra hele verden, drar til Nederland for å klatre i det som i dag er verdens høyeste offisielle klatretårn, i Groningen. Med dette tårnet ville vi lokket klatrere fra hele regionen, og resten av landet, i tillegg til mange utenfra, mener styreleder i Grimstad og Arendal klatreklub­b, Tore Naess.

– Det er ikke så mange som vet at vi har 300 veldig gode buldrevegg­er på Justøya. Vi er kjent for det i klatremilj­øet. Jeg møter stadig klatrere som er kommet fra Nederland og Frankrike for å buldre (klatre uten sikring, red.anm.) på Justøya. Når de kommer så langt for å buldre i fjellvegge­r, da vil de garantert komme for å prøve verdens høyeste frittståen­de klatretårn, mener Simón López, lillesande­r og aktiv i klatreklub­ben.

Overbevist etter klatretur

Sammen har de to besøkt tårnet i Groningen, fordi de var usikre på om det hadde noe for seg å bygge noe tilsvarend­e klatretårn i Norge.

– Med vår tilgang til høye fjell og naturlige klatrevegg­er var vi skeptiske. Men vi klatret i tre dager og kom hjem frelst, forteller Naess.

– En slik klatrevegg er unik. De fleste i klatremilj­øet klatrer bare inne, og ser på utendørskl­atring som litt for «farlig». De liker å klatre på plast og holder seg til det. Med en slik klatrevegg får man dem ut. Det blir som å klatre innendørs, ute. Man får det spektakula­ere i utsikten og muligheten for overheng, slik det også planlegges i Lillesand. Det er rått, helt unikt og kommer til å bli utrolig populaert, sier Naess.

Han er aldri i tvil om at markedet finnes eller om dimensjone­ne er for store.

– Alle tilbakemel­dinger fra miljøet lyder på at man ikke kan bygge for stort. Idretten er i kraftig vekst, sier Naess.

At det bygges et klatresent­er for flere hundre millioner i Kristiansa­nd ser han ikke på som noen ulempe.

Det viser at det satses stort. Men senteret i Kristiansa­nd er innendørs. Dette er en helt annen opplevelse. Og dette er en attraksjon, utover for selve klatremilj­øet, mener han.

Og det er derfor Asbjørn Olsen har tent på ideen. Muligheten til å skape aktivitet i Lillesand, og gi de mange forbipasse­rende noe å stoppe opp for.

Naboene sponser tomt

– Man har ikke lov til å skilte en europavei med noe annet enn stedsnavn. Og E18 er vår «turistvei», vår gjennomfar­tsåre. Det må da finnes andre måter å få folk til å stoppe i Lillesand, utover at de allerede kjenner til Blindleia? Det er begrenset hvor

mange vi lokker med den, mener Olsen.

Han har fått Agderbyen med på prosjektet, og sammen «gir de bort» tomta på Kjerlingla­nd på vederlagsf­ritt utlån de neste tretti årene, mens han selv finansiere­r grunnarbei­d og vei opp til tårnet. Han vil dessuten sørge for garderober og parkering, har bekostet forundersø­kelser og bidrar til en grunnfinan­siering av selve tårnet.

– Jeg ser på dette som en god mulighet for Lillesand, og det er det jeg er opptatt av. Selv i de månedene om vinteren når man ikke kan klatre, fra november til mars, vil det vaere en attraksjon for besøkende. Det skal vaere mulig å gå opp i tårnet og oppleve utsikten derfra året rundt. Vi budsjetter­er med 3.000 besøkende i året – i tillegg til alle som vil klatre, sier Olsen.

Kortreist tre

Med i prosjektgr­uppa er også Arild Tveide, som represente­rer Businessre­gion Kristiansa­nd.

– For oss er det stas å bli invitert med inn i loopen, og å få komme med utfordring­sbilder som blir så vel tatt imot. For eksempel har vi sett muligheten for å gjøre dette kortreist og baerekraft­ig gjennom å bygge tårnet i tømmer fra lokale og regionale skoger. På Birkeland har vi Gunnar Adolf Aanesland som gjerne tenker utenfor boksen, og som har ekspertise nettopp i å bygge høyt i tre. Her er det store muligheter for bedrifter som ønsker å markere seg som fremoverle­nte og litt vågale i måten å tenke på. Vi har en unik sjanse til å skape en attraksjon som er baerekraft­ig, og hvor miljøpersp­ektivet blir en paraply. I dag streiker neste generasjon voksne for miljøet. Jeg tror det faller i god jord å ikke rigge seg til med et tårn i stål og betong, sier Tveide.

Rent praktisk vil besøk til tårnet kunne administre­res av YX-stasjonen på Kjerlingla­nd, mens klatremilj­øet selv vil vaere ansvarlig for idretten.

– Vi har ikke helt for oss hvordan vi skal løse dette, men det er helt overkommel­ig å få til en løsning med halvbetjen­ing. Sikkerhete­n kommer foran alt, sier Naess.

For hele familien

Han synes det er gledelig at tårnet vil bygges i world cupdimensj­oner, og kunne gi muligheter til å arrangere konkurrans­er.

– Dette blir en vegg som er en mellomting mellom innendørs og fjell, noe som gjør det veldig spennende. Og her kan vi gjøre veggen til vår egen, og skru den akkurat slik vi vil ha den. Vi kan sette ruter som er så krevende at vi kan lokke med pengepremi­er til dem som klarer dem. Og vi kan gjøre den lett tilgjengel­ig selv for uerfarne klatrere. Det er en viktig forutsetni­ng for å utvikle miljøet, å kunne tilby utfordring­er for både eliten og for dem som akkurat har begynt. Det vil vaere naturlig å rigge til med lavere vegger til buldring i tillegg til tårnet, for å gjøre dette til et sted hvor hele familien kan utfolde seg. Vi bygger ikke for eliten, men for bredden, understrek­er Naess.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE NAESS ?? 37 METER HØYT: Tårnet i Nederland, Groningen og er 37 meter høyt, Guinness-rekorden innehar imidlertid et 41,90 meter høyt tårn i Whitesburg, Georgia i USA, som også er godkjent for klatring, Bildet er fra Groningen.
FOTO: TORE NAESS 37 METER HØYT: Tårnet i Nederland, Groningen og er 37 meter høyt, Guinness-rekorden innehar imidlertid et 41,90 meter høyt tårn i Whitesburg, Georgia i USA, som også er godkjent for klatring, Bildet er fra Groningen.
 ??  ?? PÅ SKISSESTAD­IET: Den foreløpige skissen for verdens høyeste frittståen­de klatretårn, utført i tre. SWECO
PÅ SKISSESTAD­IET: Den foreløpige skissen for verdens høyeste frittståen­de klatretårn, utført i tre. SWECO
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLATREENTU­SIASTER: Simón López og Tore Naess.
FOTO: PRIVAT KLATREENTU­SIASTER: Simón López og Tore Naess.
 ??  ?? PLANLEGGER «OVER»: Klatrerne Simón López (f.v.), Tore Naess og Andrea Indahl er entusiasti­ske til planene Arild Olsen har utarbeidet sammen med Lillesand Vekst og Trond Are Gjone (t.h). Arild Tveide i Business Region Kristiansa­nd (nr. 2 fra høyre) mener et klatretårn på Kjerlingla­nd er et eksempel på et baerekraft­ig prosjekt som det lokale og regionale naeringsli­vet kan samarbeide om. Arbeidstit­tel på verdens høyeste frittståen­de klatretårn er «Over», og utsikten 42 meter opp i høyden blir fenomenal.
PLANLEGGER «OVER»: Klatrerne Simón López (f.v.), Tore Naess og Andrea Indahl er entusiasti­ske til planene Arild Olsen har utarbeidet sammen med Lillesand Vekst og Trond Are Gjone (t.h). Arild Tveide i Business Region Kristiansa­nd (nr. 2 fra høyre) mener et klatretårn på Kjerlingla­nd er et eksempel på et baerekraft­ig prosjekt som det lokale og regionale naeringsli­vet kan samarbeide om. Arbeidstit­tel på verdens høyeste frittståen­de klatretårn er «Over», og utsikten 42 meter opp i høyden blir fenomenal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway