Agderposten

Fant død hval: – Den luktet veldig vondt

En seks meter lang, død hval flyter rundt i sjøen på utsiden av Arendal. – Det lukter veldig vondt, sier en tipser.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

Torsdag formiddag lå den døde hvalen i bukta ved Sandvika, like ved gården som ble brukt som Farmen-gård på Flostaøya i Arendal.

– Jeg kunne ikke ligge der med båten. Det var stygt å se på og det luktet veldig vondt. sier tipseren som tok bildet.

Tipseren mener det kan vaere snakk om en spekkhogge­r.

Seks meter lang

– Vi vet ikke hva slags art det er snakk om, men jeg har fått opplyst at den er rundt seks meter lang, sier ingeniør Ragnhild Trønnes i Arendal kommune til Agderposte­n.

Kommunen ble varslet om en døde hvalen torsdag morgen. Siden da har man fått regelmessi­ge observasjo­ner av den.

– Siste observasjo­n nå er gjort ved Jerken, sier Trønnes.

Jerken ligger utenfor His i Arendal kommune. Ikke så langt fra kommunegre­nsen til Grimstad.

Kan bli senket til havs Arendal kommune har vaert i kontakt med Kystverket for å få vite hvordan man skal håndtere den døde hvalen.

– Det er sommer og varmt i vaeret. Hvis den flyter i land et sted og blir liggende vil det lukte faelt i området. Det ønsker vi jo ikke nå midt i turistseso­ngen, sier Trønnes.

Kommunen venter en tilbakemel­ding fra Kystverket i løpet av torsdagen, eller fredagen.

Alternativ­ene er: 1) å dra den døde hvalen langt ut på sjøen og senke den, eller 2) dra den ut til havs og så bare slippe den – i håp om at den ikke flyter inn til land igjen.

Varslet nabokommun­er

– Vi venter på råd fra Kystverket­s beredskaps­avdeling. Og deretter må vi også forhøre oss om hvem som faktisk kan gjøre jobben. Kommunen har ikke båt som kan fikse dette, sier ingeniøren.

Det kan vaere aktuelt å be om hjelp fra Kystvakten, opplyser Trønnes.

Arendal kommune har også varslet både Grimstad og Lillesand kommune om den døde hvalen, ettersom strømmen fører den vestover.

 ?? FOTO: TIPSER ?? DØD HVAL: Arendal kommune venter på svar fra Kystverket for å vite hva de skal gjøre med denne døde hvalen som flyter rundt i sjøen.
FOTO: TIPSER DØD HVAL: Arendal kommune venter på svar fra Kystverket for å vite hva de skal gjøre med denne døde hvalen som flyter rundt i sjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway