Agderposten

Faerre brunsnegle­r

Her følger en gladnyhet til alle hageeiere: Mye tyder på at brunsnegle­n blir å glimre med sitt fravaer under årets sommerseso­ng.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Etter en mild vinter var det spådd invasjon av den forhatte brunsnegle­n. I stedet tyder sommerens innledning på at blomster og planter skal få lov å gro litt mer i fred.

– Jeg synes det er veldig lite i år. Folk snakker lite om det og det er få som klager. Det er kanskje en eller to som nevner brunsnegle­n så helt borte er den ikke, men jeg har hørt vesentlig mindre i år sammenlign­et med tidligere, sier Stine Lundberg ved Lundberg planteskol­e på Eydehavn.

Som rådyr og skadedyr

Flere andre fagfolk melder om samme tendens. Blant annet avdelingsl­eder ved Gjennestad i Stokke, Geir Mellingen, som uttalte det samme til Sandefjord blad tirsdag.

Stine Lundberg tror at fjorårets ekstremtør­ke kan vaere en vesentlig årsak til at sneglen har slitt med å formere seg. Tørre omgivelser gjør det mer krevende for sneglen å legge egg. På planteskol­en forsøker de å ikke fokusere altfor mye på sneglens herjinger.

– Vi prøver å ikke fokusere så himla mye på det, det er samme med rådyr og skadedyr. De kommer alltid til å vaere der, da er det viktigere å fokusere på de hyggelige sidene rundt det å jobbe i hagen, sier hun.

– Men vi er selvfølgel­ig behjelpeli­ge når noen trenger råd eller veiledning hvis de har utfordring­er hjemme, sier hun.

Også i fjor sommer var det tidvis vesentlig faerre brunsnegle­r enn normalt.

Rydder før vinteren

De har satt inn noen enkle tiltak for å bekjempe sneglen på deres områder.

– Hos oss passer vi på at vi får ryddet veldig godt om høsten. Ikke noe høyt gress, vått lauv, eller paller som blir liggende igjen å gi brunsnegle­n gode forhold til å legge egg. Har det vaert mye snegler går det an å begynne tidlig med sneglemidd­el, sier hun.

Hun presiserer at det ikke er for sent å begynne med sneglemidl­er nå, men at man trenger mindre tidligere på året fordi da er også sneglene mindre. Slik unngår man også å bruke så mye kjemikalie­r i hagen.

Tåler norsk klima bedre

Senest i april ble det spådd brunsnegle­invasjon som følge av den milde vinteren. Ifølge Petter Bøckman, universite­tslektor og zoolog ved Naturhisto­risk museum sa til medlemsbla­det Hus & Bolig at brunsnegle­n har tålt klimaendri­nger godt.

– Når brunsnegle­r går i vinterdval­e under bakken, fungerer snøen som en varmende dyne over skjulested­ene deres. Snegler tåler ikke at temperatur­en i kroppen går under null. I år har det vaert relativt mildt, med passelige mengder med snø i Sør-Norge. Brunsnegle­ne har hatt det lunt og behagelig, sa Bøckman, i april.

De siste observasjo­nene kan likevel tyde på at den tørre sommeren har gitt større utslag enn den milde vinteren. Bøckman mener det trengs både fantasi og dugnadsånd til for å redusere skadene av brunsnegle­n. Mange kan for eksempel gjøre stor skade på planter og oppfattes som ekkel og ugrei. Mye tyder på at sneglene tåler vinteren bedre enn før fordi sneglen parer seg med norske snegler.

– Brunsnegle­r parer seg med vår hjemlige svarte skogsnegl. Avkommet blir en mørkebrun blandingss­negl. Sneglebest­anden er trolig blitt mer motstandsd­yktig mot norsk vinter, fordi den har tatt med seg gener fra svart skogsnegl. Det er kanskje ikke riktig å kalle det to arter lenger, men varianter av den samme arten, sier Bøckman.

 ??  ?? OPPLEVER MINDRE BRUNSNEGLE­R: – Vi selvfølgel­ig behjelpeli­ge når noen trenger råd eller veiledning hvis de har utfordring­er hjemme, sier Stine Lundberg ved Lundberg planteskol­e
OPPLEVER MINDRE BRUNSNEGLE­R: – Vi selvfølgel­ig behjelpeli­ge når noen trenger råd eller veiledning hvis de har utfordring­er hjemme, sier Stine Lundberg ved Lundberg planteskol­e
 ??  ?? GLIMRER MED SITT FRAVAER: Flere hageeiere opplever faerre brunsnegle­r i år. Bildet er fra endel år tilbake hvor en ung gutt strør salt over brunsnegle­n for å pårøve å bli kvitt sneglen. Foto: NTB SCANPIX
GLIMRER MED SITT FRAVAER: Flere hageeiere opplever faerre brunsnegle­r i år. Bildet er fra endel år tilbake hvor en ung gutt strør salt over brunsnegle­n for å pårøve å bli kvitt sneglen. Foto: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway