Agderposten

Flere mister jobben på grunn av overkapasi­tet

Fire ansatte mister jobben ved Møglestu Fus barnehage i Lillesand. Hos Villa Snøringsmo­en termineres midlertidi­ge kontrakter.

- Carl Chrisian Engstad (Lillesands-Posten)

Flere barnehager sliter som følge av overkapasi­teten i barnehages­ektoren i Lillesand. Mange ansatte mister sine jobber.

Astrid Schmidt (SV) stilte opp som vara i bystyret onsdag. Hun driver også Villa Snøringsmo­en Montessori­barnehage, og benyttet anledninge­n til å beskrive hvor krevende situasjone­n er.

– Det er veldig mange ansatte som mister jobbene sine på grunn av politikern­es vedtak om å bygge en ny barnehage i Sangereidå­sen. Vi må passe på alle barnehagen­e i kommunen, både de private og de kommunale. Vi kan ikke sitte her og ødelegge vår egen bedrift, sa Schmidt.

Hun utdyper overfor Lillesands-Posten.

– Jeg har måttet avslutte midlertidi­ge kontrakter, dyktige folk jeg gjerne skulle og kunne beholdt dersom vi var fylt opp. Laeringsve­rkstedet, Veslekolle­n og så vidt meg bekjent Møglestu er rammet. Det er nedgang i barnetall samtidig med at ny barnehage er opprettet. Avdelinger på laeringsve­rkstedet blir lagt ned, vi har mange ledige plasser og der skaper en dårlig forutsigba­rhet. Vedtakene politikern­e har gjort får store konsekvens­er for både enkeltmenn­esker og bedrifter i Lillesand, sier Schmidt.

To årsverk fordelt på tre personer nedbemanne­s i Villa Snøringsmo­en, som følge av til sammen 11 ledige plasser.

Fire ansatte

Daglig leder Malene Lehmann bekrefter at også Møglestu Fus barnehage sliter.

– Situasjone­n per i dag er at vi vil ha 12 ledige plasser til høsten. Derfor er vi nødt til å nedbemanne med fire årsverk – to pedagoger og to assistente­r, sier Lehmann.

12 barn utgjør en hel barnegrupp­e.

– Fire ansatte er mye å miste, og det er veldig synd. Hele kommunen står med overkapasi­tet, og vi mener politikern­e gjorde en feil da de vedtok å bygge en ny barnehage. Behovet var rett og slett ikke der, sier Lehmann.

Lehmann mener politikern­e burde skjønt at dette kom til å bli resultatet, da både administra­sjonens og SSBs analyser viste at veksten i folketall ikke ville tilsvare behovet for en ny barnehage. Veksten er i tillegg blitt enda mindre enn forventet, ifølge Lehmann.

– Jeg skulle ønske kommunen prioritert­e å ivareta allerede eksisteren­de barnehager, fremfor å bygge en ny. Vi i Møglestu er godkjent for 100 barn, men vi har bare benyttet 83 plasser frem til nå. Kaldvell har også gått med ledig kapasitet, så politikern­e hadde muligheten til å fylle opp eksisteren­de barnehager i stedet for å bygge ny, sier Lehmann.

Sangereidå­sen blir Espiras første barnehage i Lillesand. Den åpner i august 2019 med 50 plasser, men vil bli utvidet til seks avdelinger på sikt. Lehmann frykter ytterliger­e konsekvens­er dersom Sangereidå­sen blir utvidet fra 50 til 120 plasser i 2020, slik planen er.

– Jeg kan ikke fatte at det skal vaere nok barn til å fylle opp plassene, sier Lehmann.

Langsiktig vedtak

Bystyret vedtok å bygge ny barnehage i Sangereidå­sen i mars 2017. Administra­sjonens forslag til vedtak var å bygge nye avdelinger på Borketun og Blåbaeråse­n. Forslaget om ny barnehage ble fremmet av Einar Holmer-Hoven (H), på vegne av Høyre, KrF, Pensjonist­partiet og Fremskritt­spartiet.

– Vi anså det som uheldig å utvide Borketun og Blåbaeråse­n, med tanke på trafikksit­uasjonen i området. Spesielt en større utvidelse av Borketun barnehage så vi på som problemati­sk. Jeg tror alle som kjenner området vil vaere enig i at det ikke er egnet for mye større trafikk langt inn i Tunveien boligområd­e, sier Holmer-Hoven til Lillesands-Posten, og forklarer hvorfor det politiske flertallet gikk for en helt ny barnehage.

– Barnehagen ville bli bygd midt i et kommende boligfelt, hvor det var planlagt 159 boliger. Med sentral beliggenhe­t og veldig gode trafikkløs­ning, falt bystyret ned på at dette ville vaere den beste løsningen på sikt.

I bystyret onsdag kritiserte Cecilie Knibe Kroglund (Ap) posisjonen­s avgjørelse om å bygge ny barnehage.

– Administra­sjonen gjorde det veldig klart at det bare var behov for en ny avdeling, og ikke en helt ny barnehage, sa Kroglund fra talerstole­n.

Einar Holmer-Hoven medgir at situasjone­n som er oppstått er et resultat av bystyrets vedtak, men han vil ikke si at posisjonen gjorde en tabbe.

– Jeg tror fortsatt at vedtaket i 2017 var fremtidsre­ttet med tanke på utvikling av Lillesand. Dette er en løsning for de neste 20–30 årene. Da virker en utbygging av Borketun barnehage lite fremtidsre­ttet. Om ti år har vi kanskje 150 familier i Sangereidå­sen, sier Holmer-Hoven til Lillesands-Posten.

I fjorårets andre tertialrap­port fastslo rådmannen at overkapasi­teten av barnehagep­lassen kunne resultere i nedleggels­en av en barnehage. Holmer-Hoven mente da at det ikke kom til å bli et problem.

– Jeg tror med utbygginge­n av boliger i Sangereidå­sen og i Tingsakero­mrådet, så vil det vaere behov for de barnehagen­e vi har, sa han da.

Tas opp etter valget

Diskusjone­n om barnehageu­tfordringe­ne i Lillesand oppsto etter at Oddvar Espegren (KrF) hadde mottatt svar fra administra­sjonen om Tripp Trapp Tresko barnehage i Høvåg. Administra­sjonens avslag på barnehagen­s søknad om å få utvide med ti nye plasser skal nå behandles av fylkesmann­en.

Espegren fremmet et forslag om at bystyret etter valget skal se på fordelinge­n av barnehagep­lasser i Høvåg for 2020. Forslaget ble som følge av dagens situasjon endret til å inkludere hele kommunen, og deretter enstemmig vedtatt.

 ??  ?? TERMINERER KONTRAKTER: Astrid Schmidt (SV) forklarte i bystyret onsdag hvilke problemer overkapais­teten i barnehages­ektoren medfører. Hun er styrer i Villa Snøringsmo­en.
TERMINERER KONTRAKTER: Astrid Schmidt (SV) forklarte i bystyret onsdag hvilke problemer overkapais­teten i barnehages­ektoren medfører. Hun er styrer i Villa Snøringsmo­en.
 ??  ?? MISTER FIRE: Fire ansatte ved Møglestu Fus barrnehage får ikke fortsette på grunn av overkapasi­tet i Lillesand.
MISTER FIRE: Fire ansatte ved Møglestu Fus barrnehage får ikke fortsette på grunn av overkapasi­tet i Lillesand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway