Agderposten

Frederikse­n klar med ny regjering

Danmarks nye statsminis­ter Mette Frederikse­n skal med sin nye regjering bekjempe klimaendri­nger, forbedre velferd og sikre balanse mellom by og land.

-

– Det er nesten 40 år siden Danmark sist hadde en ren sosialdemo­kratisk regjering. Det har vi nå igjen. Vi vil la vårt sosialdemo­kratiske kompass styre oss. For jo sterkere fellesskap vi har, jo bedre liv kan vi alle leve i Danmark, sier Frederikse­n da hun møtte pressen på slottsplas­sen i København torsdag formiddag.

Hun inntok slottsplas­sen halvannet døgn etter at de fire partiene i rød blokk ble enige om en regjerings­avtale.

Frederikse­n slår fast at regjeringe­ns viktigste oppgaver blir å håndtere klimaendri­ngene, forbedre velferden, sikre balanse mellom by og land og sørge for at «de bredeste skuldrene baerer de tyngste byrdene».

Offentligg­jorde ministerli­sten

Sju av de 20 ministrene er kvinner, og regjerings­kollegiet har en snittalder på 42 år, noe som er det laveste på mange år.

Frederikse­n sier at det første hun vil gå løs på, er spørsmålet om rett til tidligpens­jon for «de nedslitte». Pensjon har vaert et viktig tema i løpet av valgkampen.

Frederikse­n har kun hentet to av sine ministre utenfor folketinge­t. Det gjelder den nye utenriksmi­nisteren Jeppe Kofod, som sitter i EU-parlamente­t, og kulturmini­ster Joy Mogensen, som er borgermest­er i Roskilde kommune.

Kofod ble nylig gjenvalgt til EU-parlamente­t. Utnevnelse­n betyr at han forlater EU-parlamente­t, der han har hatt en relativt høy profil og jobbet mye med økonomisk kriminalit­et og skatteunnd­ragelser.

Yngste statsminis­ter

Frederikse­n er ifølge Jyllands-Posten den yngste statsminis­teren i landet siden innføringe­n av demokratie­t i 1848– 49.

Den nye utlendings- og integrasjo­nsminister­en Mattias Tefaye er utdannet murer og har bakgrunn i fagbevegel­sen. 38-åringen har frontet Socialdemo­kratiets høyredrein­ing i asyl- og flyktningp­olitikken.

Han har tidligere vaert nestleder i Socialisti­sk Folkeparti og har også vaert medlem av Enhedslist­en, som ligger enda et hakk til venstre. Men i 2013 meldte han seg inn i Socialdemo­kratiet.

Ny skattemini­ster er Morten Bødskov. Denne posten har det de siste årene fått mye oppmerksom­het som følge av en lang rekke rådyre IT-problemer og kritikk av myndighete­ne for mangel på kontroll. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY MINDRETALL­SREGJERING: Danmarks nye statsminis­ter Mette Frederikse­n med sin sosialdemo­kratiske mindretall­sregjering. De tre partiene Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti og Enhedslist­en utgjør sammen med Socialdemo­kratiet det parlamenta­riske grunnlaget.
FOTO: NTB SCANPIX NY MINDRETALL­SREGJERING: Danmarks nye statsminis­ter Mette Frederikse­n med sin sosialdemo­kratiske mindretall­sregjering. De tre partiene Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti og Enhedslist­en utgjør sammen med Socialdemo­kratiet det parlamenta­riske grunnlaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway