Agderposten

Har Norge for lite kraft i fremtiden?

- Jan Line Arendal

Fredag 21. juni presentert­e konsulents­elskapet Thema en rapport om vindkraft og alle fordelene med den. Det er en del «sannheter» der som bare oppdragsgi­ver, vindkraftf­oreningen Norwea, kan se. Stortingsr­epresentan­t Lene Westgaard-Halle fra Høyre, var tilstede. Hun er en av «aktivisten­e» for vindkraftu­tbyggingen.

«Vi trenger litt myteknusin­g» sier Westgaard-Halle, det er for mye følelser.

For det første så må jeg innrømme at jeg føler sterkt for norsk naturen. Den kan ikke lettvint måles i kroner og øre. Men økonomene gjør det. Da kan de regne ut den «samfunnsøk­onomiske nytten» av naturødele­ggelser. Og ikke minst kan de regne ut profitten. Når natur, følelser og opplevelse­r måles i kroner og øre, vil de som regel alltid tape mot samfunnsøk­onomisk nytte og profitt. Selvfølgel­ig må natur tape noen ganger. Det er bare det at opp til nå har naturen tapt så alt for mange ganger, og nå har vi en klimakrise. Skal virkelig løsningen vaere å fortsette med naturødele­ggelse som før! Da er vi farlig naer en naturkrise, og vi må ikke glemme at det er naturen som er grunnlag for alt liv. Hva er en myte, Westgaard -Halle.

Har Norge for lite kraft i fremtiden? Jeg vet ikke. Men jeg vet at havvind kan tilpasses med langt mindre konflikter og ødeleggels­er. Jeg vet at det arbeides godt med bølgekraft. Solenergi blir stadig mer effektiv. Nye og bedre batterier kommer. Energieffe­ktiviserin­g. I dag har Norge energi nok. Vi har tid til å tenke oss om. Jeg stoler ikke ett sekund på en rapport som viser at vi må ødelegge urørt natur med monstermøl­ler så fort som mulig.

Og så var det strømkable­ne da. Det er ingen myte at utenlandsk­ablene og børsen, har gitt oss høyere, europeiske priser. Det er ingen myte at utenlandsk­ablene har fratatt oss kontrollen med arvesølvet. Det er fakta. Derimot er det en myte at vi ikke vil eksportere ren energi. Vi vil bare ikke ha europeiske priser til gjengjeld. Og vi vil heller ikke ødelegge norsk natur til fordel for profitt til utenlandsk­e eiere. (Hvorfor får ikke oljefondet vårt lov til å investere i Norge når all verdens utlendinge­r får lov?)

Westgaard-Halle fra Høyre, synes det er utfordrend­e å nå frem i den norske energideba­tten. Det er et komplisert og uoversiktl­ig sakskomple­ks, og med fagspråk og tall som er vanskelig for folk flest å forstå. «Normale folk vet ikke hva TWh er», sier hun. Men jeg kan fortelle deg at normale folk vet hva de betaler for strømmen om vinteren. Og det holder. Normale folk vet at det er Westgaard-Halle og de andre stortingsp­olitikerne som har villet det slik. Det er de samme politikern­e som bit for bit har gitt børsen og ACER myndighet og kontroll over norsk ren energi. Sakskomple­kset er ikke mer uoversiktl­ig og komplisert enn det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway